In Personeel5 april 20234 Minuten

‘Samenwerking is het enige antwoord op de krappe arbeidsmarkt’

“Werkgevers kloppen niet zo snel voor hulp aan. En zeker niet bij UWV. Toch is mijn advies: doen! In deze unieke periode, waarin de krappe arbeidsmarkt de economische groei direct beïnvloedt, kunnen we niet anders dan het samen doen. In Zeeland zijn we goed op weg. Het Zeeuws Mobiliteitsteam bundelt de krachten van UWV, gemeenten, onderwijs en sociale partners. Het vormt als het ware hét loket voor mensen die een (andere) baan willen én voor werkgevers die dringend iemand kunnen gebruiken.”

Marina Siebkes is rayonmanager bij UWV voor het rayon Zeeland – West-Brabant. Iemand die zo dicht op de arbeidsmarkt zit, weet precies hoe die ervoor staat. “Normaal dicteert de economie de arbeidsmarkt. Het is nu voor het eerst andersom; de arbeidsmarkt is zodanig krap dat die de economische groei remt.” Klein lichtpuntje is de toestroom van nieuwe werkzoekenden, al is de aanleiding daarvoor minder mooi. “Door de stijgende kosten voor levensonderhoud, besluit een toenemend aantal mensen om meer uren te gaan werken of om opnieuw aan het arbeidsproces deel te nemen. Die instroom is gunstig, maar daarmee dekken we de tekorten niet.

Zeeuws Mobiliteitsteam
Het Zeeuws Mobiliteitsteam vloeit voort uit de coronapandemie. Het was aanvankelijk bedoeld om mensen die werkloos dreigden te raken, zo snel mogelijk te bemiddelen naar ander werk. In een paar jaar tijd heeft het
Mobiliteitsteam haar bestaansrecht bewezen. Marina is enthousiast. “Het is als het ware één loket, waar mensen terecht kunnen voor werk en inkomen. Van daaruit worden ze naar de juiste partner doorverwezen. Het is mooi dat ook het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid dit initiatief omarmt en een budget ter beschikking heeft gesteld. Daarmee kunnen we mensen ‘werkklaar’ maken. Zodoende profiteren ook Zeeuwse werkgevers van dit initiatief.

Sparring partner
Vanzelfsprekend doet UWV nog zoveel meer voor werkgevers. Zo wijst Marina op de mogelijkheden van ‘open hiring’, met name voor beroepen die geen diploma’s of certificaten vereisen. “Werkgevers kunnen dit zelf organiseren, maar wij helpen graag met onze kennis en ervaring op dit gebied.” Wie als werkgever vooral wil weten hoe hij de bestaande medewerkers kan behouden, kan een werkbelevingsonderzoek laten uitvoeren. De uitkomsten kunnen verrassen: het is niet altijd salaris dat telt, maar soms ook de ontwikkelkansen of een goede werk-privé balans. “Ik adviseer ondernemers om de blik ook op de middellange termijn te richten en de
ontwikkelingen waarmee je bedrijf te maken krijgt. Kunnen je medewerkers daarin mee of moet je ze, misschien nu al, gaan scholen? Zo zijn er nog veel meer personele vraagstukken waarbij wij kosteloos kunnen helpen. Daarom roep ik werkgevers op om vooral contact met ons op te nemen, zodat we samen aan de slag kunnen.”

Aanboren onbenut arbeidspotentieel
Met zo’n krappe arbeidsmarkt kan het wat Marina betreft niet anders dan dat werkgevers andere wegen bewandelen. Blijven doen wat je altijd deed, dat blijkt in de praktijk gewoon niet genoeg.. “Zo hebben we in Zeeland, ondanks de krapte, een onbenut arbeidspotentieel van 24.000 mensen. Dat zijn allemaal mensen die graag willen gaan werken, of al een baan hebben, maar meer uren willen werken. Laten we ze die kans dan ook geven. Datzelfde geldt voor vijftigplussers. Ze brengen een schat aan ervaring mee en toch zijn nog veel werkgevers huiverig. Dat zijn gemiste kansen. En nu we het toch over kansen hebben. Kijk ook eens in je eigen bedrijf. We zijn kampioen deeltijdwerk, maar wellicht zijn er ook in jouw organisatie medewerkers die graag wat meer werken, zéker nu de inflatie de dagelijkse kosten zo hoog opstuwt.

www.uwv.nl  Goes

Dit bericht delen