In Personeel, Uitgelicht9 januari 20255 Minuten

Alle informatie over de arbeidsmarkt op één plek

André van der Reest , Nicky Leemreijze

Eén aanspreekpunt waar elke werkgever, werknemer, werkzoekende en student terecht kan met vragen over de Zeeuwse arbeidsmarkt. Dat is de bedoeling van het digitale platform Aan de slag in Zeeland, dat begin november is gelanceerd. Dit platform moet het makkelijker maken een weg te vinden door alle regels, regelingen, mogelijkheden en subsidies. “Uiteindelijk willen we voor iedereen een advies op maat leveren.”

Aan de slag in Zeeland is een samenwerking tussen overheid, onderwijs, vakbonden en werkgeversorganisaties, vertelt André van der Reest, voorzitter van het Regionaal Beraad (in oprichting) Arbeidsmarktregio Zeeland. Ook alle gemeenten, UWV, Provincie Zeeland, vakbonden, werkgeversorganisaties en de sociale ontwikkelbedrijven hebben meegewerkt, net als EURES, GrensInfopunt, Expat Center, Taalhuizen en de Stichting Lezen en schrijven. “Het platform moet een klantvriendelijke plek zijn voor alle informatie op het gebied van de arbeidsmarkt.” Eén plek met alles over vacatures en solliciteren, omscholen, loopbaanadvies, werken in het grensgebied, maar ook banenmarkten, workshops en evenementen.

Drie kliks
Het platform is ontwikkeld als antwoord op een duidelijke vraag, vertelt Nicky Leemreijze, communicatieadviseur van de Arbeidsmarktregio Zeeland. “We hoorden van onze partners, werkgevers en inwoners van Zeeland dat ze soms moeilijk antwoord konden vinden op hun vragen over werk of scholing. Daardoor waren ze vaak niet bekend met de mogelijkheden die er op dat gebied zijn. Als eerste stap wilden we al die informatie daarom samenbrengen, als startpunt voor onze dienstverlening.” André: “Neem bijvoorbeeld een werknemer die van baan wil veranderen en bijscholing wil. Waar moet je dan terecht? Moet je die bijscholing zelf bekostigen of is er subsidie voor? Of een werkgever wil mensen uit het buitenland halen. Welke regels gelden daarvoor? In de website is een gidsfunctie ingebouwd, waardoor je vanzelf naar de juiste informatie wordt geleid.” Nicky: “In principe moet je met maximaal drie kliks op de juiste plek zijn beland.”

Regionaal Werkcentrum
Nu is het zaak om het platform onder de aandacht te krijgen. Tijdens de afgelopen Contacta is de website al voorzichtig gelanceerd, maar de echte publiciteitscampagne staat gepland voor eind volgend jaar. André: “Het is de bedoeling dat we dan in Zeeland een Regionaal Werkcentrum (RWC) hebben, waar mensen terecht kunnen voor advies. Het RWC wordt de fysieke vorm van het digitale platform en is een wens van de Rijksoverheid. Die zal er dan ook mede bekendheid aan geven.” Nicky: “Daarnaast zullen onze partners gaan verwijzen naar het platform en zoeken we zelf publiciteit via een online campagne, advertenties en social media.”

Toegankelijk
Iedereen kan op het platform terecht, of ze nu cliënt zijn bij een van de deelnemende partijen of niet. “Juist als je nog niet bekend bent met UWV of de gemeente, wil je ergens met je vragen naartoe”, zegt Nicky. ”Alle teksten zijn geschreven op B1-niveau, dat is voor de meeste mensen goed te begrijpen. We hebben veel aandacht besteed aan inclusieve communicatie. Stichting ABC, voor laaggeletterden, heeft een groot aantal pagina’s doorgelezen. En daarnaast is het platform toegankelijk voor slechtzienden en slechthorenden. Nu zijn de teksten alleen nog in het Nederlands, man voor informatie ook terecht bij het Expat Center Zeeland, een belangrijke partner binnen de Arbeidsmarktregio.”

Advies op maat
De werkgevers die hebben meegedacht in de ontwikkeling van het platform zijn enthousiast over het resultaat, vertelt Nicky. “En in de eerste twee weken dat het platform actief is, hebben we al zo’n twintig vragen ontvangen via het contactformulier van de website. En dat is ook de bedoeling. We willen werkgevers en werknemers advies op maat geven, want iedere vraag is anders. De website is het startpunt en via die weg verwijzen wij je naar de juiste partner voor het antwoord.” En dat alles in de hoop dat dit wat verlichting geeft op de gespannen Zeeuwse arbeidsmarkt, zegt André. “Het is noodzakelijk om mensen te koppelen aan werk en werkgevers aan personeel. Dit platform helpt daarbij.”

Dit bericht delen