In Personeel, Uitgelicht12 november 20245 Minuten

Subsidieregelingen leveren meer op dan ze kosten

Guus van Steenberge en Henk Guise

Werkgevers kunnen veel profijt hebben van het aannemen van mensen met een in de bijstands- of Wajong-uitkering. Maar daar moeten ze wel wat voor doen, zeggen Henk Guise (Orionis) en Guus van Steenbergen (UWV) namens de WerkgeversServicepunten in Zeeland. “Elke euro die je erin steekt, levert het dubbele op.”

Er bestaan verschillende regelingen voor werkgevers die mensen aannemen uit de bijstand of de Wajong. Omdat deze werknemers, vaak door een beperking, soms minder produceren dan gemiddeld, bestaat de loondispensatie voor Wajong-ers en de loonkostensubsidie voor mensen in de bijstand. Door deze regelingen betalen werkgevers minder loon. Guus: “Ten opzichte van een doorsnee medewerker kan iemand uit deze doelgroepen vaak niet in hetzelfde tempo werken of niet dezelfde kwaliteit leveren. Een werkgever wordt daarvoor gecompenseerd. Beide regelingen stimuleren werkgevers deze mensen aan te nemen, waardoor werkzoekenden meer kans maken op betaald werk.”

Iedereen profiteert

En dat kan veel opleveren, legt Henk uit. “In opdracht van Cedris en Divosa heeft Adviesbureau Berenschot een Maatschappelijke Kosten Baten Analyse gemaakt. Daaruit blijkt dat de loonkostensubsidie het dubbele oplevert van wat het kost. Voor de werknemer betekent het meer inkomen en een hoger welzijn. Voor de maatschappij betekent het minder uitkeringen en zorgkosten. Woningcorporaties en justitie merken dat wijken leefbaarder worden en criminaliteit daalt als meer mensen aan het werk gaan.”  En ook de werkgever profiteert, zegt Guus. “Veel werkgevers in Zeeland hebben moeite om aan personeel te komen, waardoor ze meer openstaan voor mensen met afstand tot de arbeidsmarkt. En met de juiste begeleiding zoals een jobcoach, krijg je een werknemer die misschien wel gemotiveerder is dan de rest.”

Echt maatwerk

Dat betekent niet dat met deze regelingen alle problemen op de arbeidsmarkt zijn opgelost, zegt Henk. “Deze trajecten kosten veel tijd. Allereerst moet een arbeidsdeskundige onderzoeken wat iemand nog kan. Hoeveel werk kan iemand aan, welke competenties heeft iemand, moeten er aanpassingen worden gedaan aan de werkplek, wat is er nodig om een mismatch te voorkomen? Door dat vooraf en ook na indiensttreding periodiek te onderzoeken, vergroot je de kans op duurzaamheid.” Het gaat hierbij echt om maatwerk, zegt Guus. “Iedereen heeft weer andere beperkingen, uitdagingen en belemmeringen.”

Sneller herkeuren

Henk snapt dat werkgevers soms een drempel voelen om gebruik te maken van de loonkostensubsidie en loondispensatie. “We vragen ook wel wat van ze. Wat als de werknemer ziek wordt? Als de werknemer tot de doelgroep Banenafspraak behoort, wordt het salaris gecompenseerd, maar hoe zit het met pensioenopbouw of een auto van de zaak? Ik pleit er dan ook voor om mensen sneller te herkeuren in plaats van na twee jaar. Maar is het vooral van belang dat werkgevers een intrinsieke motivatie voelen dat deze mensen er ook toedoen. Met gezonde werknemers loop je immers ook altijd een risico.”

Energie in begeleiding

Een werknemer uit de bijstand of de Wajong heeft soms extra begeleiding nodig op de werkvloer, legt Guus uit. “Niet alleen van ons, maar ook vanuit de werkgever. Daar krijgt de werkgever compensatie voor, net als voor technische aanpassingen van de werkplek.” Henk hoort regelmatig dat werkgevers door slechte ervaringen uit het verleden huiverig zijn geworden om deze mensen aan te nemen. “Daarom is het belangrijk om goede afspraken te maken. Wij steken veel energie in goed contact met de werkgevers. We hebben accountmanagers voor de grotere werkgevers en begeleiders voor de werknemers en voor zowel de grote als de kleinere werkgevers. Het is belangrijk dat iedereen ons snel weet te vinden als er iets niet goed gaat, zodat we met de juiste begeleiding kunnen bijsturen.” Die begeleiding kost veel geld, zegt Henk. “De gemeenten op Walcheren hebben budget voor ongeveer een derde van de populatie van Orionis”, zegt Henk. “Daarom moeten we met elkaar aan de slag en samen de kosten dragen, met alle partijen die er profijt van hebben dat deze mensen aan de slag gaan.”

Meer informatie

Wil je meer weten over verschillende subsidies en regelingen voor werkgevers en het in dienst nemen van mensen die een afstand tot de arbeidsmarkt ervaren? Of wil je persoonlijk advies? Neem dan contact op met één van de WergeversServicepunten in Zeeland. Kijk op www.aandeslaginzeeland.nl of stuur een email naar info@aandeslaginzeeland.nl.

Dit bericht delen