In Economie, Personeel2 april 20212 Minuten

Plan je toekomst

Nooit meer personeelstekort Zou het niet mooi zijn: nooit meer personeelstekort? Voordat je begint te juichen bij de gedachte dat […]

Karin

Nooit meer personeelstekort

Zou het niet mooi zijn: nooit meer personeelstekort? Voordat je begint te juichen bij de gedachte dat je nu dé ultieme, verlossende oplossing gepresenteerd krijgt: sorry, nooit meer personeelstekort kan niemand je garanderen. Maar veel minder last van personeelstekort is wél mogelijk. Doe je het daar ook voor?

Heb jij er ook last van: dat de groei van jouw bedrijf geremd wordt door de krappe arbeidsmarkt? Dat je gewoonweg te weinig kundige medewerkers hebt voor het werk dat gedaan moet worden? Dan is het fijn om te weten dat je een situatie zoals deze in de toekomst kunt voorkomen.

Hoe? Bijvoorbeeld met Strategische Personeelsplanning. Organisatie- en HR-adviseur Karin van Oosten van ‘Ondernemen met Lev’: “Maak eens een schets van het toekomstbeeld van jouw organisatie. Hoe wil je op ontwikkelingen inspelen? Welke werkzaamheden brengt dat met zich mee en welke medewerkers heb je hiervoor nodig? Dit toekomstplaatje leg je naast het beeld van vandaag. Welke medewerkers heb je in huis, wat doen ze en welke competenties en groeimogelijkheden hebben ze om mee te bewegen naar de toekomst? Zo krijg je inzicht in wat je aan opleidings- en wervingsactiviteiten moet organiseren.”

Om er wat meer gevoel bij te krijgen, licht Karin het nader toe aan de hand van een voorbeeld. “Stel je ziet dat jouw administratief medewerkers straks niet meer nodig zijn omdat hun werk mettertijd geautomatiseerd wordt. Maar je weet ook dat je binnen nu en vijf jaar waarschijnlijk wel extra servicemedewerkers nodig hebt vanwege de groei van je bedrijf. Dan kun je nu alvast kijken of die administratief medewerkers de competenties bezitten om uiteindelijk servicemedewerker te worden. Zo kun je vandaag al beginnen met hen, en eventueel aanvullende medewerkers, op te leiden en door te laten groeien naar de functies van de toekomst. Het voorkomt een hoop ad hoc recruitment en bevordert de ontwikkeling en groei van je bedrijf.”

Bron: Zeeland Business magazine 1 – 2021
Fotografie: Jan de Carpentier
Redactie: Kim de Booij

31/3/2021

Dit bericht delen