In Facilitair28 maart 20234 Minuten

Nieuwe kijk op werkplekken door het hybride werken

Zeeland vormt van allerlei toonaangevende bedrijven de thuisbasis. Denk bijvoorbeeld aan bedrijven in de chemie en procesindustrie, logistiek, productie en […]

Nieuwe kijk op werkplekken door het hybride werken

Zeeland vormt van allerlei toonaangevende bedrijven de thuisbasis. Denk bijvoorbeeld aan bedrijven in de chemie en procesindustrie, logistiek, productie en maintenance, agro en food, energie en zakelijke dienstverlening. Bij veel van deze bedrijven moeten medewerkers op locatie werken. Is er echter (deels) sprake van kantoorwerk? Dan is de werkplek nogal eens gewijzigd de afgelopen jaren. Van precorona altijd aanwezig op kantoor, naar thuiswerken vanwege de coronamaatregelen. Tegenwoordig kiezen veel werkgevers en medewerkers voor hybride werken. Dit vraagt om een nieuwe kijk op kantoren en werkplekken.

Het kantoor 2.0

Voorafgaand aan de coronapandemie was het heel gebruikelijk dat mensen hele dagen op kantoor doorbrachten. Ze voerden daar al hun werkzaamheden uit, van het individueel werken aan taken tot het gezamenlijk overleg voor projecten. Vaak hadden mensen vaste bureaus waaraan ze werkten. Het thuiswerken dat vanwege de coronamaatregelen op grote schaal werd ingevoerd, is zo goed bevallen dat het nog steeds gedeeltelijk wordt vastgehouden. Veel medewerkers werken nu bijvoorbeeld wekelijks twee dagen op locatie, en de andere dagen vanuit huis. Het kantoor heeft door deze ontwikkeling een andere functie gekregen. Individueel aan taken werken doen mensen nu thuis, terwijl ze op kantoor vooral met mensen afspreken en mensen ontmoeten.

Andere eisen aan kantoren en de inrichting

Deze veranderde functie stelt andere eisen aan kantoren en kantoorinrichting. Aangezien bijvoorbeeld nooit iedereen tegelijkertijd aanwezig is, kan de hoeveel vierkante meters kantoorruimte flink worden teruggedraaid. Verder dienen ook de kantoormeubelen veel flexibeler te zijn. Aangezien er nu voornamelijk flexplekken zijn, moeten kantoormeubelen aan ieders lichaamsbouw en favoriete zithouding aangepast kunnen worden. Goede ergonomische kantoormeubelen met uitgebreide instelmogelijkheden verkleinen de kans op fysieke klachten zoals RSI.

Iedereen een thuiskantoor

Als mensen minder op kantoor en vaker thuis werken, is het wel belangrijk dat ze thuis ook een goede werkplek hebben. Met je laptop aan de keukentafel, zoals velen gedurende het begin van de coronapandemie nog deden, is zeker niet de beste keuze. Om goed te kunnen werken thuis, is het belangrijk dat je een functioneel thuiskantoor hebt. Bijvoorbeeld door een slaapkamer als kantoor in te richten, of de zolder, garage of tuinhuis. Ook hier mogen ergonomische kantoormeubelen die je aan je bouw en persoonlijke wensen kunt aanpassen, uiteraard niet ontbreken.

Hybride werken maakt Zeeland nog aantrekkelijker

Hybride werken heeft ook zijn invloed op de woningmarkt. Afgelopen jaren hebben veel mensen beseft dat wonen in de stad en dichtbij hun werk niet perse nodig is, en zijn velen verhuisd naar plekken met meer rust en ruimte. Ook Zeeuwse bedrijven zijn hybride werken steeds vaker gaan toepassen, en dat maakt de provincie nog aantrekkelijker. Hoewel meer thuiswerken weliswaar niet echt veel tijd aan in de file scheelt (files zijn namelijk een zeldzaam verschijnsel in Zeeland), draagt het toch bij aan een betere privé-werkbalans.

Meer weten over hybride werken?

Ben je als ondernemer of manager op zoek naar nog meer praktische informatie over hybride werken? Lees dan ook het eerder verschenen artikel ‘Zo maak je van hybride werken een blijvend succes: 3 tips’. Hierin kom je – naast het regelen van de benodigde middelen zoals kantoormeubelen – meer te weten over onder meer het onder de loep nemen van de bedrijfsvoering en het belang van het goed inwerken van nieuwe medewerkers.

Dit bericht delen