In Economie24 juni 20223 Minuten

Bent u zakelijk getroffen door Brexit?

Nieuwe kansen voor door Brexit geraakte bedrijven   Bent u zakelijk getroffen door Brexit? Dan vraagt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland […]

Brexit

Nieuwe kansen voor door Brexit geraakte bedrijven

 

Bent u zakelijk getroffen door Brexit? Dan vraagt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) u om uw bedrijf aan te melden voor het EU-Handelsprogramma. 

Het doel van het EU-Handelsprogramma is om getroffen ondernemers te ondersteunen bij het verbreden van hun afzetmarkten. Daarvoor is 32 miljoen euro beschikbaar uit de Brexit Adjustment Reserve, kortweg de BAR. Dit is een Europese steunregeling voor ondernemers die zakelijk zijn benadeeld door Brexit . RVO voert de BAR-regeling uit namens het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK). Daarbij zet RVO ook de netwerken en expertise in van partners zoals Impuls Zeeland, de branche- en sectororganisaties en Nederlandse posten in het buitenland.

Wat zijn de voordelen na aanmelding van het EU-Handelsprogramma?

  • Krijg toegang tot middelen en mogelijkheden om uw export te vergroten
  • Maak kosteloos gebruik van alle diensten en activiteiten
  • Beslis mee over de inhoud van het programma
  • Geen verplichte onderdelen waar u aan moet deelnemen
  • Breid uw netwerk uit binnen en buiten Nederland
  • Blijf actief op de hoogte over compensatieregelingen

Het EU-Handelsprogramma is het eerste onderdeel van de BAR dat beschikbaar is voor het Nederlandse bedrijfsleven. Later volgen ook nog twee compensatieregelingen voor bedrijven die geraakt zijn door Brexit. Wij raden u aan om u in te schrijven voor het EU-handelsprogramma om op de hoogte te blijven van de compensatieregelingen in een volgende fase.

Hoe meld ik me aan?

U kunt als ondernemer toegang krijgen tot het programma wanneer u kunt aantonen dat u al voor 31 januari 2021 zakendeed met het Verenigd Koninkrijk. RVO vraagt u om met enkele documenten uit uw bestaande administratie te onderbouwen dat u zakelijk bent geraakt door Brexit.

Bij uw aanmelding vragen we u om recente aanslagen van uw omzetbelasting en intracommunautaire prestaties te uploaden. Afhankelijk van uw situatie, komen daar nog uw douaneaanslagen bij

Aanmelden kan online op www.rvo.nl/eu-handelsprogramma. Heeft u vooraf alle documenten verzameld die u nodig heeft? Dan duurt het invullen van het aanmeldformulier ongeveer 5 minuten. Nadat u het formulier heeft verstuurd, krijgt u binnen 14 dagen bericht of u wordt toegelaten tot het programma

Meer informatie nodig?

Bent u niet zeker of u in aanmerking komt of heeft u verder nog vragen? 30 juni organiseert het RVO een digitaal informatiemoment waar u als ondernemer aan kunt deelnemen. Meld je hier aan voor de webinar.

U kunt ook altijd onze International Trade Managers bij Impuls Zeeland contacteren, zij staan voor u klaar bij vragen over de aanmeldingsprocedure of inhoudelijke vragen over het programma:

Arno Sijnesael

International Trade Manager

arnosijnesael@impulszeeland.nl

+31 (0)6 51040757

Of

Kristel Snoeij

International Trade Manager

kristelsnoeij@impulszeeland.nl

+31 (0)6 51469492

 

Dit bericht delen