In Finance15 augustus 20233 Minuten

Zzp’ers: laat geen geld liggen

Vraag uiterlijk 1 september je huurtoeslag en/of zorgtoeslag over 2022 aan Ben je zelfstandig ondernemer? En kreeg je vorig jaar […]

Zzp'ers laat geen geld liggen

Vraag uiterlijk 1 september je huurtoeslag en/of zorgtoeslag over 2022 aan

Ben je zelfstandig ondernemer? En kreeg je vorig jaar geen huur- en/of zorgtoeslag? Laat geen geld liggen! En controleer of jij nog toeslag kan krijgen. Het aanvragen van toeslag over vorig jaar kan nog tot en met 1 september 2023 via Mijn toeslagen op toeslagen.nl.

Huurtoeslag en zorgtoeslag is geld dat je kan krijgen van de overheid. Hiermee kan je een deel van je huur en zorgkosten betalen. Hoeveel toeslag je kan krijgen, hangt onder andere af van je inkomen.

Het inkomen uit werk is voor een zelfstandige vaak lastiger in te schatten dan voor iemand in loondienst. Nu alle gegevens over je inkomen bekend zijn, is het veel makkelijker om dit door te geven. En krijg je meteen de toeslag waar je recht op hebt. Zo weet je dus zeker dat je niet te veel of te weinig toeslag krijgt.

Laat geen geld liggen
Kreeg je in 2022 nog geen huur- en/of zorgtoeslag? Check dan op toeslagen.nl/proefberekening of je er nog recht op hebt. En vraag het daarna meteen aan via Mijn toeslagen op toeslagen.nl. Je hebt nog tot en met 1 september 2023 om dat te doen.

Heb je uitstel voor de aangifte inkomstenbelasting over 2022 gekregen? Dan heb je nog iets langer de tijd om toeslagen aan te vragen, namelijk tot de einddatum die staat aangegeven op de aangifte van het uitstel.

Geef veranderingen altijd door
Goed om te weten: als je huur- en/of zorgtoeslag over vorig jaar aanvraagt, dan ontvang je automatisch ook toeslag in 2023. Controleer daarom ook meteen je gegevens voor 2023. Verandert er daarna iets in je leven? Ga je bijvoorbeeld scheiden? Of is je inkomen hoger dan verwacht? Geeft het meteen door via Mijn toeslagen. Dan wordt je toeslag aangepast op je nieuwe situatie.

Denk je dat je alleen in 2022 recht had op huur- en/of zorgtoeslag? En niet in 2023? Zet de toeslag dan stop vanaf 31 december 2022. Zo zorg je ervoor dat je later geen toeslag hoeft terug te betalen.

Hulp nodig?
Kijk op toeslagen.nl/hulp.

Bron: Dienst Toeslagen (Ministerie van Financiën)

Dit bericht delen