In Facilitair, Sustainability9 december 20225 Minuten

Wat doe jij met jouw kantoor?

De verduurzaming van het kantoor naar minimaal energielabel C blijkt op korte termijn voor velen onhaalbaar. Wat nu? Blijven zitten? […]

Sinke Komejan

De verduurzaming van het kantoor naar minimaal energielabel C blijkt op korte termijn voor velen onhaalbaar. Wat nu? Blijven zitten? Verkopen? Wil iemand het nog hebben en waar ga je dan zelf heen?

Per 1 januari zou ieder kantoor van meer dan 100 m2 minimaal een energielabel C moeten hebben. Met nog maar een paar maanden te gaan, is duidelijk: dat gaan we niet halen. Rick Hengst van Sinke Komejan Bedrijfsmakelaars ziet het in de praktijk. “De ondernemers met een vooruitziende blik en voldoende budget zijn er wel al mee aan de slag gegaan, maar een hoop anderen door omstandigheden ook niet.”

Boetes of vingers?
Volgen er straks stevige boetes of kijkt men nog door de vingers? “Waarschijnlijk dat laatste. Je zag dat eerder al gebeuren met de deadline voor de vervanging van asbestdaken. Doordat lang niet iedereen de financiële mogelijkheden heeft om aan de eis te voldoen, is de deadline naar de achtergrond verdwenen.”

Stop op transformaties
Rick ziet dat een deel van de kantoorbezitters de keuze maakt om het pand te koop aan te bieden. “De laatste jaren zijn veel oudere kantoorpanden in binnensteden verkocht aan projectontwikkelaars. Die transformeerden ze naar huurappartementen. Maar daar verwachten we nu een kentering in. Verhuur in het middensegment wordt een gereguleerde sector, wat betekent dat verhuurders niet zomaar meer elke huurprijs mogen vragen. Dat, plus de stijgende bouwprijzen, maakt de investering een stuk minder aantrekkelijk.

Vraag? Ja
Is er nog wel vraag naar kantoorpanden? “Ja, absoluut, al zie je wel dat het courante aanbod een stuk sneller verkocht of verhuurd wordt dan verouderde kantoorpanden. En er is ook een verschil te zien in locatie. Waar vroeger historische panden in de binnenstad vaak als kantoor werden gekozen, zie je de vraag nu naar locaties buiten de stad verschuiven. De voornaamste redenen zijn duurzaamheid en (betaalbare) bereikbaarheid”

Eerst verduurzamen of direct verkopen?
Wat dan te doen met die oudere, minder duurzame panden? Toch maar eerst verduurzamen en dan verkopen? “Doorgaans is het beter om de panden zo te koop te zetten, dus zonder er eerst nog in te gaan investeren. Verbouwen kost tijd en geld en je weet niet wat de wensen van de volgende eigenaar zullen zijn. Wie weet wordt jouw kantoor wel een sportschool.”

Bestemmingsmogelijkheden
De bestemmingsmogelijkheden van een kantoor zijn per gemeente en locatie anders. “Voor verkopers en kopers kan het lastig zijn om zich een beeld te vormen van de mogelijkheden die een pand biedt. Bij Sinke Komejan Bedrijfsmakelaars weten we uit ervaring wat die zijn. Zo kunnen we verkopers informeren over welke partijen er interesse in hun pand zullen hebben. En kopers helpen we de mogelijkheden te zien. Daarbij kijken we niet alleen naar praktische zaken, maar ook naar gevoel: welk pand past bij de cultuur en kernwaarden van het bedrijf? Het is net als bij een woonhuis of een persoon: je hebt er een klik mee of niet. Dat is lastig in woorden uit te drukken, maar wel ontzettend belangrijk.”

De ideale locatie
Locatie is ook zo’n belangrijk aspect. Wil iedereen nu aan de rand van de stad zitten? “Nee, de ideale locatie is niet voor iedereen hetzelfde. Dat geldt voor kantoren, maar ook voor winkels, productielocaties en logistieke centra om er maar een paar te noemen. Voor sommigen is een zichtlocatie heel belangrijk. Voor anderen maakt dat niks uit, want ze hebben alleen een ruimte voor hun backoffice-afdeling nodig. Weer een ander wil graag in een omgeving zitten waar soortgelijke bedrijven gehuisvest zijn, zodat ze elkaar kunnen versterken en een ander vindt vooral een plek dichtbij een snelweg belangrijk. Zo zijn er veel factoren die bepalen of een ruimte of pand bij een bedrijf past. Wij helpen die match te maken.”

Eens sparren over de mogelijkheden voor jouw huidig/toekomstig pand?
Neem contact op via 0118 620 062

Auteur: Kim de Booij

Foto: Linda Hemmes

Dit bericht delen