In Inspiratie, Persoonlijke ontwikkeling14 april 20215 Minuten

Tips voor de zoektocht naar een tweedehands auto

Als je voor een tweedehands auto gaat, scheelt dat vaak flink in de portemonnee. Wel is hier enige oplettendheid bij […]

tweede hands auto

Als je voor een tweedehands auto gaat, scheelt dat vaak flink in de portemonnee. Wel is hier enige oplettendheid bij vereist. We geven je tips voor je zoektocht naar een tweedehands auto, of je die nu zakelijk of privé nodig hebt.

Doe goed onderzoek

Bij een nieuw exemplaar weet je zeker dat je een auto in huis haalt die piekfijn in orde is. En als dat niet het geval is, kun je altijd nog terugvallen op de wettelijke garantie.
In de tweedehands wereld heb je minder zekerheid. Je hebt alleen garantie als je een tweedehands auto bij een erkend bedrijf koopt, via een particuliere verkoper helaas niet. Bij laatstgenoemde kun je over het algemeen wel betere deals vinden. Goed onderzoek is een must. Zo kun je specifiek op merken en modellen zoeken die erom bekendstaan betrouwbaar te zijn. Zo worden auto’s van Japanse merken geroemd om hun betrouwbaarheid. Heb je een bepaald model op het oog? Check dan altijd andere advertenties van hetzelfde model. Zo krijg je al snel een goed beeld hoe realistisch de vraagprijs is.

Bekijk de onderhoudsgeschiedenis

Vraag aan de verkoper of hij of zij de onderhoudsgeschiedenis kan overleggen. Hier zou je namelijk moeten kunnen zien of de auto steeds op tijd onderhoudsbeurten heeft gehad. Als de auto goed onderhouden is, is dat natuurlijk een enorm voordeel.

Maak altijd een testrit

Het lijkt misschien een open deur, maar we zeggen het toch maar even: maak altijd een proefrit. Veel gebreken kunnen al worden opgemerkt tijdens een proefrit. Zo kunnen de geluiden die een auto maakt veel zeggen. Als je er zelf weinig verstand van hebt, is het aan te raden om iemand mee te nemen die dat wel heeft. Neem ook gerust de tijd tijdens een proefrit en laat je niet opjagen door de verkoper. Een auto is een grote aankoop, dus het is helemaal niet raar dat je die uitgebreid wilt proberen.

Hou eventueel rekening met de restwaarde

Denk je de auto op een zeker moment weer te willen verkopen? Houd er dan rekening mee dat bepaalde kleuren goed zijn voor de restwaarde. Zo zijn kleuren als zwart, zilver of wit een veiligere keuze dan bijvoorbeeld een felle kleur. Aan de andere kant hebben deze kleuren vaak wel een duurdere aanschafprijs. Een bijzonder kleurtje kan juist weer een fijn prijskaartje hebben op de tweedehands markt.

Onderhandelen kan zeker

Het is bij het kopen van een tweedehands auto heel normaal om te onderhandelen. Sterker nog, dit wordt zelfs van je verwacht en hier wordt rekening mee gehouden bij het opstellen van de vraagprijs. Het is dus zonde om het niet te doen! Onderhandelen is een vak apart, maar iedereen kan het leren. Het helpt om op te hoogte te zijn van de marktwaarde van de auto. Daarnaast kun je in veel gevallen aanvoelen hoe graag een verkoper de auto aan je wilt verkopen. Is dat het geval, dan is het vaak makkelijker om een flink bedrag van de vraagprijs af ten krijgen.

Kijk verder dan aanschafprijs

Kijk qua kosten niet alleen naar de aanschafprijs, maar ook wat je er per maand aan kwijt bent. Denk aan zaken als wegenbelasting, verzekering en brandstof. Het kan op termijn voordeliger zijn om voor een duurdere auto te kiezen die lagere maandelijkse kosten met zich meebrengt.

Private lease met tweedehands auto’s

Als je het kopen van een tweedehands auto te veel risico vindt of niet in één keer het volledige bedrag op kunt hoesten, is private lease een optie. Leasen is allang niet meer alleen gebruikelijk in de zakelijke wereld. Private lease won de afgelopen jaren namelijk flink aan populariteit. Dit is een leasevorm waarbij particulieren tegen een vast maandbedrag in een auto kunnen rijden. Na afloop van de leaseperiode moet de auto weer worden ingeleverd. Die auto kan zowel gloednieuw als tweedehands zijn.
Hoewel de variant met nieuwe auto’s vooralsnog veel vaker voorkomt, wordt bij private lease occasions ook echt een stijging gesignaleerd. Het is tenslotte voordeliger en de looptijd is vaak ook korter. Ten opzichte van een tweedehands auto kopen zijn er ook verschillende voordelen. Niet alleen hoef je het hele bedrag niet in één keer neer te leggen, je hebt ook een stukje zekerheid. Kosten als onderhoud en reparatie zitten namelijk bij het maandbedrag inbegrepen.

14-4-2021

Dit bericht delen