In Events, Innovatie29 maart 20217 Minuten

Q-Aviation wint Zeeuwse PioniersPrijs 2021

Zeeuwsche Zoute is PublieksWinnaar.   Martijn van Eerden & Jermo de Lange van Q-Aviation in Middelburg hebben vrijdagmiddag de Zeeuwse […]

Zeeuwsche Zoute is PublieksWinnaar.

 

Martijn van Eerden & Jermo de Lange van Q-Aviation in Middelburg hebben vrijdagmiddag de Zeeuwse PioniersPrijs gewonnen. Zij winnen daarmee E5.000,-, een oorkonde en een uniek kunstwerk van kunstenaar Henk Vierveijzer. De prijs werd zoals elk jaar uitgereikt tijdens het Jaarevent van netwerk De Zeeuwse Connectie, dat vanwege corona dit jaar online werd gehouden vanuit Zeeland Business Studio in Goes.

Q-Aviation is een jong en sterk groeiend bedrijf in Middelburg dat wereldwijd met succes opereert in de nichemarkt van productie en verkoop van high-end verlichting voor Helikopter-platformen.

 Jermo en Martijn hebben, slechts drie jaar nadat zij hun studie aan de HZ hebben afgerond, in 2016 hun bedrijf gestart, omdat zij grote onbenutte potentie zagen in de markt van heli-deck verlichting. Jermo werd verantwoordelijk voor de ontwikkeling van compleet nieuwe producten en Martijn ging op zoek naar de klanten. De eerste 3 maanden van 2016 werd 12 uur per dag hard gewerkt aan het benaderen van klanten en het maken van producttekeningen. Toen in juli 2016 de eerste grote order werd geplaatst was de droomstart gemaakt. Vanaf toen ging het snel. Na een zeer hectische tijd en pionieren ten top verdubbelt de omzet nu elk jaar ruimschoots en inmiddels is Q-Aviation uitgegroeid tot een bedrijf met miljoenen omzet, 25 man personeel en een duidelijk visie.

 

Q-Aviation heeft klanten over de gehele wereld. Zo kun je hun producten nu al vinden in landen van België tot aan China en van Canada tot aan Uganda. Behalve producten bedenken, ontwikkelen, maken en versturen verzorgt het team ook installaties op locatie. Verkopers, engineers en installatieteams vliegen de hele wereld over. 

 

De benodigde innovatieve processen worden niet uitbesteed, maar vinden in huis plaats, door eigen ingenieurs, voor zowel elektronica als mechanica. Er is flink geïnvesteerd in professionele lichtmeet straten, printplaat productielijnen en 3D print machines. 

 

“We zijn super blij! Ons bedrijf is echt een voorbeeld van pionieren. Zeker als je bedenkt dat wij in de eerste 2 jaar ongeveer 6 keer op faillissement stonden, door te laat betalende klanten, maar ook door personeel dat langdurig ziek werd. Zo hebben we dus alle aspecten van gouden bergen en diepe dalen inmiddels meegemaakt. Wij zijn in een hele korte tijd een sterke speler op onze markt geworden, die door vallen en opstaan heel veel heeft geleerd. Juist door het vallen en opstaan kom je er achter dat ondernemen het leukste is wat er bestaat! En we gaan door: met onze plannen en innovaties groeien wij binnen 3 tot 5 jaar van marktpositie 2 naar wereld-marktleider. Het winnen van de Zeeuwse PioniersPrijs en de bijbehorende aandacht zal ons helpen bij het aantrekken van de ingenieurs die wij hiervoor hard nodig hebben.” aldus Martijn.

Naast de €5.000,- prijzengeld, beschikbaar gesteld door sponsoren Rabobank en Rijkse Accountants, blijkt elk jaar vooral de media-aandacht zeer waardevol voor de genomineerden en winnaars. De prijs werd vrijdag uitgereikt door gedeputeerde Jo-Annes de Bat. Dit gebeurde onder toeziend oog van ruim 300 Zeeuwen die vanuit heel Nederland en zelfs daarbuiten, online aanwezig waren tijdens het event. Naast de uitreiking was er ook een Zeeuwse quiz en konden de “aanwezigen” digitaal met elkaar netwerken.

PublieksWinnaar

De meeste publieksstemmen waren voor producent van Oosterschelde-zeezout Zeeuwsche Zoute in Bruinisse. Christian Clerx heeft met zijn initiatief een eeuwenoud ambacht weer nieuw leven ingeblazen en in zeer korte tijd al tot een succes gemaakt. Doordat iedereen – van sterrenchefs tot toeristen – zout gebruikt, is er veel potentie om het culinaire karakter van Zeeland door Nederland en daarbuiten te verspreiden. Een duurzaam en 100% Zeeuws product met een unieke smaak.


Webwinkel YourSurprise, leverancier van unieke insuline-pomp-covers SugarFam en zeecontainer-boekingssysteem HelloContainer waren de andere genomineerden. Ook dit jaar was het weer erg lastig voor de juryleden om uit zo’n diverse groep inzendingen de uiteindelijke vijf genomineerden en een winnaar te kiezen. “In Zeeland wordt volop gepionierd en ondernomen, waardoor de mooiste initiatieven en bedrijven ontstaan, daar mogen we trots op zijn. Die trots willen we met deze prijs nog meer van de daken schreeuwen. Laten zien wat voor moois er in Zeeland allemaal is, dat is al sinds 2013 de reden dat stichting De Zeeuwse Connectie de Zeeuwse PioniersPrijs in het leven heeft geroepen. En het werkt”

 

Eerdere winnaars waren Meatless, Seaweed Harvest Holland, Zeeuwind, Walhout Civil, VitroPlus/ViVi, OOS International, Zilte Academie, Kustmarathon Zeeland, Snappic en Appelaere. 

 

Stichting De Zeeuwse Connectie is een netwerk van elfduizend actieve en betrokken Zeeuwen, binnen en buiten Zeeland, dat Zeeuwen met elkaar verbindt en activeert. Offline, met borrels en bijeenkomsten in Zeeland en de Randstad en online op social media zoals Facebook, Linkedin en Twitter. De Zeeuwse Connectie is ook initiatiefnemer van ZeeuwseVacaturebank.nl.
www.zeeuwseconnectie.nl

 

Meer informatie over winnaars en overige genomineerden:

HelloContainer uit Goes heeft een online container-boekingssysteem, dat het boeken van een zeecontainer net zo makkelijk als het boeken van een vliegticket en ook de CO2-uitstoot per container inzichtelijk maakt.   www.hellocontainer.nl
Q-Aviation uit Middelburg is een jong en sterk groeiend bedrijf dat wereldwijd met succes opereert in de nichemarkt van productie en verkoop van high-end verlichting voor helikopter-platformen.   www.qaviation.nl

SugarFam uit Vlissingen, begonnen als student-company, maakt en verkoopt hippe hoesjes voor insulinepompjes, waardoor het medische uiterlijk van de pomp wordt verkleind en het een kekke accessoire wordt.   www.sugarfam.nl

YourSurprise uit Zierikzee is als enorm snelgroeiende webwinkel in heel Europa succesvol in het verkopen van (gepersonaliseerde) cadeaus.   www.yoursurprise.nl 

Zeeuwsche Zoute uit Bruinisse produceert en verkoopt ambachtelijk 100% Zeeuws uit Oosterscheldewater gewonnen zeezout.   www.zeeuwschezoute.nl

 

Bron: persbericht per mail 29/3/2021
Fotografie: Martijn Fincke

 

Dit bericht delen