In Tech, Uitgelicht16 november 20235 Minuten

Lithium-ion-accu’s in de wereld van het IT-beheer

De wereld van het IT-beheer verandert razendsnel. Een aspect dat zelfs professionals daarbij soms uit het oog verliezen is de […]

Lithium-ion-accu’s in de wereld van het IT-beheer

De wereld van het IT-beheer verandert razendsnel. Een aspect dat zelfs professionals daarbij soms uit het oog verliezen is de betrouwbaarheid van de energievoorziening. Of je nu servers draaiende wil houden of draadloze netwerken feilloos wil laten lopen: je moet steeds de juiste energiebron kiezen. Het gebruik van accu’s, zoals de lithium-ion-accu’s of in de toekomst misschien zelfs lithium-air-accu’s, speelt daarin een cruciale rol. Laten we in dit artikel eens kijken wat de meest voorkomende toepassingen van lithium-ion-accu’s zijn in de wereld van het IT-beheer.

Accu’s zijn nodig voor UPS-systemen

Accu’s kun je bijvoorbeeld niet wegdenken in combinatie met zogenaamde ‘uninterruptible power supplies’, kortweg UPS-systemen genoemd. Deze systemen zorgen voor stroom op een moment dat er een algemene stroomstoring is. Dankzij een UPS-systeem blijft kritieke IT-infrastructuur altijd werken. Niet onbelangrijk, bijvoorbeeld voor systemen in ziekenhuizen, om maar iets te noemen. Het is een goede keuze om je UPS-systemen op lithium-ion-accu’s zijn te laten draaien tot de reguliere energievoorziening weer operationeel is.

In zekere zin kun je een thuisbatterij ook zien als een soort van UPS-systeem. Je hoeft alleen niet te wachten tot de stroom uitvalt om de opgeslagen energie uit je thuisaccu te gebruiken. Thuisbatterijen zijn handig in een bedrijfscontext wanneer zonnepanelen op het bedrijfsgebouw bijvoorbeeld tijdens het weekend voor energie zorgen die niet wordt benut. Deze zonne-energie kan in de thuisbatterij worden opgeslagen en later tijdens de werkweek alsnog worden gebruikt.

Zijn lithium-air-accu’s de batterijtechnologie van de toekomst?

Op dit moment bieden lithium-ion-accu’s de meeste voordelen, maar in de toekomst kan deze rol ook heel goed weggelegd zijn voor lithium-air-accu’s. Die bieden een veelbelovende batterijtechnologie, die potentieel veel meer energie kan leveren dan de huidige lithium-ion-accu’s. Een li-air-accu maakt gebruik van een kathode van lithiumoxide en heeft in theorie een energie van 13 kWh per kilo. Hoewel er nog heel wat uitdagingen moeten worden overwonnen, voordat deze accu op de markt zal komen, zijn er heel wat grote bedrijven mee bezig. Er lopen bijvoorbeeld onderzoeksprogramma’s om de haalbaarheid ervan in IT-apparatuur te onderzoeken.

Draagbare servers op accu’s laten werken

Voor IT-systemen die continu actief zijn, spelen lithium-ion-accu’s een essentiële rol. Sensoren en apparaten voor monitoring met een accu kunnen immers lang werken, voordat deze moet worden opgeladen of vervangen. Dit bespaart de medewerkers van IT-bedrijven een hoop stress, wat dan op zijn beurt weer zorgt voor efficiëntere werkwijzen, een betere work-life-balance en dus minder verzuim. En ook al ben je ter plaatse in een bedrijf, dan nog zijn draagbare apparaten op accu’s handig. Denk bijvoorbeeld maar aan draagbare servers om processen te vergemakkelijken en te optimaliseren. Dit opent heel wat deuren, zelfs als er geen directe toegang tot het elektriciteitsnet is. Dankzij accu’s kun je IT-resources snel en flexibel inzetten, ongeacht de locatie.

5G-technologie als motor van het ‘internet of things’

Met de opkomst van de 5G-technologie wordt een flexibele inzet van arbeidsmiddelen nog belangrijker. 5G verwijst naar de vijfde generatie van mobiele communicatie. De 5G-standaard is zo ontworpen dat ze heel veelzijdig is en geschikt is voor uiteenlopende gebruikssituaties. Voordelen van 5G zijn onder meer korte reactietijden, een hogere betrouwbaarheid en de mogelijkheid om veel apparaten tegelijk te verbinden. Daardoor zijn er met 5G tal veel mogelijkheden op het vlak van ‘augmented reality’, het ‘internet of things’ en zelfrijdende voertuigen. Dit gegeven, in combinatie met besparende energiebronnen voor je bedrijf, zoals accu’s, zorgt voor een mooie technologische toekomst voor IT-beheerders.

Hoewel je het gebruik van accu’s misschien niet onmiddellijk in verband brengt met taken in het IT-beheer, is het dus wel degelijk belangrijk om stil te staan bij de accucapaciteit in je bedrijf en de mogelijkheden die lithium-ion-accu’s bieden voor IT-beheer.

 

 

Dit bericht delen