In Finance24 februari 20226 Minuten

Hulp bij uw belastingaangifte? Belastingdienst zet aandachtspunten op een rij

Utrecht, 24 februari 2022 – Vanaf 1 maart doet heel Nederland weer belastingaangifte. Bent u ondernemer voor de inkomstenbelasting en […]

Belastingaangifte

Utrecht, 24 februari 2022 – Vanaf 1 maart doet heel Nederland weer belastingaangifte. Bent u ondernemer voor de inkomstenbelasting en doet u de aangifte zelf? Voordat u aangifte doet, is het goed om een aantal zaken op een rijtje te zetten. Om u te helpen in de voorbereiding somt de Belastingdienst op wat u nodig hebt voor de aangifte inkomstenbelasting. Zo bent u voorbereid en kunt u zich richten op wat u het liefste doet: ondernemen.

Ga na of u ondernemer voor de inkomstenbelasting bent

Hebt u een bedrijf en bent u als zzp’er, freelancer of mkb’er ingeschreven bij de Kamer van Koophandel? Dan wil dat niet zeggen dat u automatisch ondernemer voor de inkomstenbelasting bent. Daarvoor moet u aan andere voorwaarden voldoen. Met de OndernemersCheck van de Belastingdienst gaat u na of u aan die voorwaarden voldoet. Na het invullen van de checklist krijgt u een goede indicatie of u ondernemer bent voor de inkomstenbelasting.

Let op: ook als u géén ondernemer bent voor de inkomstenbelasting, maar wel winst maakt, moet u over deze inkomsten belasting betalen. Dit vult u in de belastingaangifte in als inkomsten uit overig werk.

Verzamel documenten en gegevens

Aangifte doet u via Mijn Belastingdienst. Als zzp’er of eenmanszaak kunt u inloggen met DigiD. Verder is het belangrijk dat uw administratie goed op orde is. Zo kunt u snel en volledig aangifte doen. Het zakelijke gedeelte van uw aangifte bestaat uit de winst- en verliesrekening en de balans. Op de winst- en verliesrekening staan de inkomsten en kosten van uw bedrijf in het afgelopen jaar. De balans toont de bezittingen en schulden van uw bedrijf.

Hebt u uw zakelijke gegevens geordend in boekhoudsoftware? Dan hebt u al een winst- en verliesrekening en een balans van uw bedrijf. En kunt u veel van de cijfers vrij eenvoudig overnemen in uw belastingaangifte.

Houd rekening met aftrekposten en ondernemersfaciliteiten

Bent u ondernemer voor de inkomstenbelasting? Dan hebt u recht op aftrekposten. Ga na op welke aftrekposten u recht hebt op belastingdienst.nl/ondernemers.

Werkt u meer dan 1.225 uur op jaarbasis? Dan voldoet u aan het urencriterium en hebt u ook recht op de zelfstandigenaftrek. Over 2021 geldt een maximale zelfstandigenaftrek van 6.670 euro. De zelfstandigenaftrek wordt verhoogd met de startersaftrek van 2.123 euro wanneer u:

  • In de afgelopen 1 of meer dan 5 voorafgaande kalenderjaren geen ondernemer was.
  • De zelfstandigenaftrek in die periode niet meer dan twee keer toepaste.

Door de coronacrisis kon u over 2021 mogelijk niet aan het urencriterium voldoen. Om het risico te beperken dat u daardoor de aftrekposten misloopt, gold een versoepeling van het urencriterium van 1 januari 2021 tot 1 juli 2021. Over die periode mag u er van uitgaan dat u ten minste 24 uur per week aan uw onderneming hebt besteed. Ook als u dat niet werkelijk hebt gedaan. Check of u gebruik kunt maken van de versoepeling van het urencriterium op belastingdienst.nl/corona.

Gebruik boekhoudsoftware om het doen van aangifte makkelijker te maken

Om makkelijker uw aangifte te doen en daarin zo min mogelijk fouten te maken, kunt u boekhoudsoftware gebruiken. Steeds meer ondernemers maken daar al gebruik van. Via boekhoudsoftware kunt u uw aangifte direct bij de Belastingdienst indienen. Ook beveiligt u uw gegevens goed. Besteedt u uw belastingzaken liever uit? Of weet u weinig over fiscale zaken? Dan kunt u voor het doen van aangifte ook een fiscaal dienstverlener inschakelen. Het gebruik van boekhoudsoftware en een fiscaal dienstverlener kost geld. Maar het kan fouten voorkomen en tijd schelen. Bovendien zijn de kosten aftrekbaar. Zo kunt u zich focussen op wat u het liefste doet: ondernemen.

Volg het webinar voor zzp’ers

Het ondernemersgedeelte van de aangifte inkomstenbelasting is een complexe zaak, zeker wanneer u dit voor de eerste keer zelf doet. Het risico op fouten en procesverstoringen is groot. Dit resulteert in veel vragen van en aan ondernemers.

Voor (startende) zelfstandigen zonder personeel (zzp’ers) die van plan zijn zelf de aangifte inkomstenbelasting over 2021 in te vullen, organiseert de Belastingdienst op donderdag 3 maart 2022 om 20.00 uur het webinar ‘Invullen van de aangifte inkomstenbelasting voor zzp’ers’. Tijdens dit webinar laat de Belastingdienst aan de hand van twee eenvoudige voorbeelden zien hoe de ondernemer zelf de aangifte inkomstenbelasting invult. In de uitzending wordt ook aandacht besteed aan de rol van fiscaal dienstverleners. U kunt zich inschrijven voor het webinar via onlinewebinar.nl.

Meer weten?

Ga naar belastingdienst.nl/aangifte voor meer informatie over de belastingaangifte. Op belastingdienst.nl/ondernemers vindt u meer informatie voor ondernemers.

Dit bericht delen