In Marketing, Personeel15 juli 20215 Minuten

Geef ‘Open Hiring©’ een kans

Solliciteren; we hebben er allemaal de vastomlijnde ideeën bij van een brief, een cv en een sollicitatiegesprek. Met ‘Open Hiring©’ […]

Open Hiring

Solliciteren; we hebben er allemaal de vastomlijnde ideeën bij van een brief, een cv en een sollicitatiegesprek. Met ‘Open Hiring©’ daagt UWV Zeeuwse werkgevers uit dit idee los te laten. En met reden. “De huidige arbeidsmarkt is zo krap dat werkgevers niet anders kunnen dan concessies doen aan de eisen die ze stellen. Door de geïnteresseerde kandidaten eenvoudigweg aan te nemen, geef je mensen een kans, die je via de normale weg nooit zou krijgen.”

Jolanda van de Ven-Jongbloed, projectleider Open Hiring©, is erg enthousiast. Logisch, zij wéét dat het werkt. “Het idee komt oorspronkelijk uit de Verenigde Staten. Daar is het erg succesvol. Start Foundation haalde het naar Nederland en heeft ons gevraagd om deze manier van werken ook bij Zeeuwse werkgevers onder de aandacht te brengen. Dat is nodig, want op de traditionele manier werven, zet bij veel werkgevers geen zoden meer aan de dijk. Met Open Hiring© kun je werkzoekenden die minder in beeld zijn aanspreken, ook bij ons. We spreken van de verborgen arbeidsmarkt, met bijvoorbeeld herintredende moeders en jonge mensen. Ook mensen die moedeloos zijn van het tientallen keren solliciteren, krijgen zo een reële kans op werk.”

Niet ingewikkeld doen

Open Hiring© is ideaal voor mensen die solliciteren moeilijk vinden. Zoals een cv maken, een brief schrijven en een serieus sollicitatiegesprek voeren. Vaardigheden die in veel functies totaal niet nodig zijn. “Hiermee omzeilen we dus deze lastige procedures. Prettig voor de werknemer, tijdwinst voor de werkgever. En laten we wel zijn, ook ná een sollicitatieprocedure is de kans op slagen nooit 100%.”

Gewoon beginnen

Inmiddels zijn diverse Zeeuwse werkgevers enthousiast, waaronder ’t Zusje in Terneuzen en Jan Pouwelse Groendoeners in Vlissingen. De eerste Zeeuwse werkgevers die er mee aan de slag gingen zijn Market Plaza-Albert Heijn, Etos en Gall & Gall in Burgh-Haamstede en Bruinisse. Bijvoorbeeld Market Plaza HR-manager Saskia Maljers heeft het idee omarmd. Bij dit familiebedrijf werken circa 280 medewerkers en dit aantal neemt jaar na jaar toe. “De grootste groep is vulploeg-medewerkers, maar het is lastig om die te vinden. We werven op allerlei manieren, onder andere met flyers, online en banenmarkten. Het idee van Open Hiring© spreekt me aan. De sollicitatiegesprekken die we nu voeren met vulploegmedewerkers leiden er eigenlijk altijd toe dat iemand kan starten. Dus waarom ons zelf en de kandidaat die moeite niet besparen en gewoon beginnen?”

‘Ontdekkingsreis’

Open Hiring© werkt eenvoudig: Wie interesse heeft in de functie geeft zijn contactgegevens door. Volgens Jolanda komen hiervoor de meest toegankelijke functies binnen een bedrijf in aanmerking. “Zo kun je perspectief bieden.” Ook bij Market Plaza verloopt dit op deze manier. “We hebben 15 mensen op de sollicitatielijst gehad en daarvan zijn er zeven begonnen. De meesten zijn in hun proeftijd vertrokken, één is nog steeds in dienst. Ik ben enthousiast, maar zie dat het een ‘ontdekkingsreis’ is. Zo merk ik dat we de begeleiding beter moeten organiseren, zodat we goed weten wat iemands verwachtingen en ambities zijn. Ik wil me daar absoluut hard voor maken, want ik ben ervan overtuigd dat dit een goed wervingsinstrument voor ons kan zijn.”

Inzet duurzame arbeidsrelatie

Bij Market Paza krijgen de medewerkers direct een jaarcontract aangeboden, met twee maanden proeftijd. “We zetten in op een duurzame arbeidsrelatie, dus een contract van minimaal zes maanden is fijn”, legt Jolanda uit. “Om die reden vind ik het belangrijk te benadrukken dat je nauwelijks risico loopt als werkgever. Bovendien hebben wij job- en budgetcoaches om te ondersteunen. Ik zou zeggen probeer het gewoon, want wat heb je te verliezen?

Meer weten?


Jolanda van de Ven – Jongbloed
Projectleider Open Hiring©
Telefoon | WhatsApp: 06-11772987
E-mail: jolanda.vandeven@uwv.nl

Redactie: Caroline Houmes
Fotografie: Jan de Carpentier
15-7-2021 | 14.34

Dit bericht delen