Bij het oprichten van een bedrijf ben je verplicht om een rechtsvorm te kiezen. De meest voor de hand liggende opties in ons land zijn de eenmanszaak of de BV. Beide rechtsvormen worden veelvuldig gekozen en kennen ook allebei zowel voor- als nadelen. Tegelijkertijd zijn deze voor- en nadelen nog lang niet voor elke (startende) ondernemer duidelijk. Veel mensen hebben dan ook geen flauw idee welke rechtsvorm de beste keuze is. Ook omdat dit per situatie verschillend is. Twijfel jij tussen eenmanszaak of een bv oprichten? Lees dan snel verder. In dit artikel geven we enkele tips om je op weg te helpen.
Extra aandacht voor belastingen
Als je een eigen bedrijf start, krijg je ook direct te maken met enkele verplichtingen. Zo zal je zelf belasting moeten afdragen. Er zijn echter grote verschillen in de belastingen die je moet betalen als eenmanszaak of als besloten vennootschap. Over het algemeen kunnen we stellen dat een eenmanszaak voordeliger is voor beginnende ondernemers. In dat geval maak je meestal nog niet al te veel winst en heeft een eenmanszaak financieel gezien veel meer voordelen. Wanneer je meer winst gaat maken, wordt het steeds aantrekkelijker om een BV op te richten.
Houd er wel rekening mee dat je bij een BV meestal niet over de financiële voordelen beschikt die een eenmanszaak wel heeft. Denk bijvoorbeeld aan de starters- en zelfstandigenaftrek. De komende jaren zien we echter wel dat de belastingen aangepast zullen worden. Hierdoor zal het omslagpunt anders komen te liggen en wordt het steeds vroeger aantrekkelijker om over te stappen naar een BV. Een eenmanszaak omzetten naar bv door FIRM24 zal dan ook naar verwachting in de komende jaren steeds vaker worden gedaan.
Wat straal je uit naar de buitenwereld?
Ook is het belangrijk om rekening te houden met hetgeen je uitstraalt naar de buitenwereld. Over het algemeen zien we dat bedrijven met bv achter hun naam een professionelere indruk maken op klanten. Natuurlijk zegt dit in principe niets over jouw kwaliteiten als ondernemer, maar dit kan toch anders worden gezien door potentiële klanten. Bovendien zijn er ook bedrijven die een policy hanteren waarbij ze geen zaken willen doen met eenmanszaken. In dat geval kan je dus klanten mislopen als je een eenmanszaak start.
Aansprakelijkheid
Heb je een eenmanszaak opgericht? Dan ben alleen jij verantwoordelijk voor het wel en wee van het bedrijf. Als het bedrijf dus om welke reden dan ook minder goed loopt of als er zelfs rekeningen komen die je niet meer kunt betalen, dan kan jij hiervoor aansprakelijk worden gehouden. Dit betekent bijvoorbeeld ook dat er beslag kan worden gelegd op privévermogen. Bij een bv is dit niet het geval. Het bedrijf wordt zelf als rechtspersoon gezien. De verantwoordelijkheid ligt dus bij het bedrijf. Jijzelf kan niet zo snel verantwoordelijk worden gehouden. Enkel als kan worden aangetoond dat er sprake was van een onbehoorlijk bestuur.
Dit bericht delen
Gerelateerd nieuws
Webinar EU Taxonomie Baker Tilly
14 januari 2025
Op welke manieren kun jij reclame maken voor jouw bedrijf?
10 januari 2025
Alle informatie over de arbeidsmarkt op één plek
9 januari 2025
Stijging aantal Zeeuwse podcasts in 2024
3 januari 2025