In Facilitair, Uitgelicht28 april 20234 Minuten

Een zakelijk energiecontract afsluiten: dit moet je weten

Het maakt niet uit of je over een kantoor in Zeeland beschikt of wanneer je een groot magazijn hebt of […]

Een zakelijk energiecontract afsluiten

Het maakt niet uit of je over een kantoor in Zeeland beschikt of wanneer je een groot magazijn hebt of een werkplek deelt met andere ondernemers: in alle gevallen heb je een zakelijk energiecontract nodig om gebruik te maken van elektriciteit en verwarming. Een zakelijk energiecontract afsluiten is helemaal niet moeilijk en lijkt soms zelfs wel op een particulier energiecontract afnemen. Waar je zoal op moet letten en wat je nog meer moet weten over zakelijke energie lees je in dit artikel.

Is zakelijke energie anders dan particuliere energie?

Er zijn verschillende soorten energiecontracten die je af kunt nemen. Zakelijke energie is bijvoorbeeld de energie die geleverd wordt aan panden met een zakelijke functie. Denk aan kantoren en andere werkplekken, maar ook aan scholen, horecabedrijven, zorginstellingen en winkels. Ondernemers die vanuit huis werken als zelfstandige ondernemer kunnen eveneens een zakelijk energiecontract aanvragen. Maar: zij kunnen ook gebruikmaken van het particuliere energiecontract dat ze sowieso al hadden afgenomen voor hun huis. Bij een winkel of een kantoor kan dit niet; daar moet een zakelijk energiecontract aanwezig zijn. Het grootste verschil tussen een zakelijk en particulier energiecontract zit hem dus vooral in het doel ervan. De energie die je afneemt verschilt niet van elkaar en wordt gewoon op dezelfde manier geproduceerd: groene energie uit natuurlijke energiebronnen en grijze energie uit fossiele bronnen.

Kleinzakelijke en grootzakelijke energie voor bedrijven

Waar wél onderscheid in wordt gemaakt is het soort zakelijke energiecontracten. Er bestaan namelijk kleinzakelijke en grootzakelijke energiecontracten. Kleinverbruikers zijn zzp’ers en mkb’ers werkzaam in een pand waarin de totale capaciteit van alle elektrische aansluitingen kleiner is dan 3 x 80 ampère en de totale gasaansluiting kleiner is dan 40m3 per uur. Kleinzakelijke verbruikers ontvangen één factuur per maand en betalen net als particuliere verbruikers een voorschot van een vast bedrag. Het kan dus gebeuren dat je aan het einde van het jaar nog wat bij moet betalen of dat je wellicht iets terugkrijgt van je zakelijke energieleverancier. Grootzakelijke energieverbruikers zijn grote bedrijven waarbij de totale capaciteit van alle elektrische aansluitingen juist groter is dan 3 x 80 ampère. De totale capaciteit van de gasaansluiting is ook groter dan 40m3 per uur. Zij ontvangen twee facturen; één van de netbeheerder en één van de energieleverancier. Ook betalen ze per maand alleen voor de energie die ze daadwerkelijk verbruikt hebben en dus geen voorschot.

Voordelig mogelijk energiecontract voor bedrijf afsluiten

Weet je eenmaal wat voor een zakelijke energieverbruiker je bent, dan is het tijd om op zoek te gaan naar een passend energiecontract. Wanneer je geen idee hebt onder welk verbruik het pand valt waar je werkt, kun je het beste even contact opnemen met je netbeheerder voor meer informatie. Een passend energiecontract scoor je tegenwoordig gewoon online. Bekijk de beste zakelijke energie tarieven ook online en ga aan de slag met het vergelijken van zakelijke energiecontracten. Op basis daarvan zie je namelijk zo waar je het meest voordelig uit bent. Dit hoef je gelukkig niet handmatig te doen; er is een aantal handige tools op het internet te vinden dat op basis van jouw gegevens op zoek gaat. Het enige wat je moet weten, zijn de gegevens omtrent je jaarlijkse energieverbruik en eventuele wensen omtrent grijze of groene energie én een flexibel of een vast energietarief. Vul dit in en de zakelijke energievergelijker gaat direct op zoek naar meerdere passende energiecontracten.

Dit bericht delen