In Finance27 mei 20223 Minuten

Als ondernemer privé een lening afsluiten

Stijgen je zakelijke kosten sterk, als je in de toekomst op de huidige manier producten of diensten aan je klanten […]

Lening

Stijgen je zakelijke kosten sterk, als je in de toekomst op de huidige manier producten of diensten aan je klanten wil blijven leveren? Of wil je je bedrijfsproces aanpassen of verduurzamen, om je kosten te verlagen in de toekomst? Soms is het nodig om te investeren, zodat je daar later de vruchten van plukt. Maar wat als de onderneming niet genoeg vermogen heeft? Zakelijk wordt er helemaal niet gek opgekeken van het aantrekken van vreemd vermogen. Opvallend genoeg is dat vaak wel het geval als het gaat om iemand zijn persoonlijke situatie. En dat terwijl schaamte voor het afsluiten van een lening onnodig is.

Regeren is vooruitzien

Veel ondernemers hebben het de afgelopen twee jaar niet gemakkelijk gehad door alle coronamaatregelen. Zowel privé als zakelijk volgde de ene na de andere uitdaging. Gelukkig zijn intussen de meeste maatregelen opgeheven. Toch is er totaal geen sprake van de verwachte feestvreugde. De inflatie die sinds half jaar opeens omhoog schoot door stijgende kosten voor boodschappen, brandstof en energie, en de situatie in Oekraïne zorgen voor veel onzekerheid. Hoewel je natuurlijk niet mee wilt werken aan een self fulfilling prophecy recessie, kan het verstandig zijn te kijken of en hoe je kunt besparen.

Eerst investeren, dan besparen

Wil je privé in de toekomst besparen, dan kan het nodig zijn eerst te investeren. Wil je lagere energielasten thuis, dan kun je bijvoorbeeld zonnepanelen laten plaatsen en je woning verduurzamen met een goede isolatie en een warmtepomp. Wil je privé minder kwijt zijn dan brandstof, dan kun je je huidige auto vervangen door een zuiniger exemplaar of mogelijk een elektrische fiets of auto. Heb je hier nu niet voldoende spaargeld voor? Dan kun je ervoor mogelijk wel een lening afsluiten. Vaak verdien je de investering snel terug. Omdat veel dingen steeds duurder worden, en omdat je nog steeds tegen relatief lage rentes geld lenen kunt. Subsidies kunnen daarnaast ook bijdragen aan een kortere terugverdientijd. Zo kun je de rente van een persoonlijke lening voor verduurzaming van je woning soms – net als de hypotheekrente – fiscaal aftrekken, en kunnen particulieren in aanmerking komen voor de Subsidie Elektrische Personenauto’s Particulieren (SEPP). Sluit je een zakelijke overeenkomst voor je onderneming, dan wil je natuurlijk precies weten waar je aan toe bent. Privé zou hetzelfde moeten gelden, bij het afsluiten van een lening. Voorkom dat je onnodig veel betaalt, en vergelijk de rentes en voorwaarden van verschillende geldverstrekkers goed.

Extra bespaartip: leningen oversluiten

Nog een andere manier waarop veel mensen zouden kunnen besparen, is oude leningen over te sluiten. Heb je een creditcardschuld of krediet bij een webshop, sta je rood bij je bank, of heb je in het verleden een persoonlijke lening afgesloten voor een grote aanschaf? Omdat de rente momenteel nog steeds relatief laag is, kun je met het oversluiten van leningen honderden euro’s besparen.

Dit bericht delen