In Economie, Finance24 maart 20215 Minuten

2020 Wisselend beeld bij Goese ondernemers

Wethouder Joost de Goffau In deze editie van Zeeland Business belichten we de financiële en economische ontwikkelingen in onze mooie […]

Joost de Goffau

Wethouder Joost de Goffau

In deze editie van Zeeland Business belichten we de financiële en economische ontwikkelingen in onze mooie provincie. In dit kader hadden we een virtueel gesprek met wethouder Joost de Goffau van de gemeente Goes. Naast economie heeft hij onder meer jeugd & onderwijs, energie- en klimaatbeleid, ruimtelijke ordening en volkshuisvesting in zijn portefeuille.

Hoewel er technisch heel veel mogelijk is, voelt een gesprek via je beeldscherm toch anders dan een persoonlijke ontmoeting. Dat is ook waar veel bestuurders en ondernemers mee te maken hebben beaamt de wethouder. Aanpassen valt niet altijd mee.

“Als je kijkt naar de economische structuur van onze provincie dan zie je dat de vrijetijdseconomie erg belangrijk is. Met name de horeca heeft veel inkomsten misgelopen het afgelopen jaar. In de zomermaanden heeft de verblijfsrecreatie iets goed kunnen maken, maar overall is het voor ondernemers in deze sectoren een heel zwaar jaar geweest. Het is tevens de vraag hoelang deze sectoren nog in onzekerheid blijven zitten. Zeeuwse ondernemingen die actief zijn in de foodretail, bouwmarkten en webshops hebben veelal recordomzetten gedraaid in 2020.”

Goes heeft veel zakelijke dienstverleners, gezondheidszorg, kleine maakbedrijven en detailhandel. We zien in deze sectoren een wisselend beeld. De één heeft het heel erg lastig, de ander kan gelukkig redelijk door draaien. Met name gezondheidszorg is minder conjunctuur- of crisisgevoelig. Het is als wethouder apart om in de morgen met een ondernemer aan tafel te zitten die wil verdrievoudigen qua oppervlakte, terwijl ik in de middag met een restauranthouder aan tafel zit die het hoofd niet meer boven water houdt. Het is schrijnend om te zien hoe Covid-19 zorgt voor een tweedeling in de economie.”

“Wellicht opvallend, maar het aantal faillissementen is in jaren niet zo laag geweest. Zeg maar vrijwel nihil. Dat komt wellicht vanwege de overheidssteun. Toch is het voor sommige ondernemers de vraag hoe zij er uiteindelijk uitkomen. De verblijfsrecreatie en horeca krijgen enorme klappen en niet iedereen heeft diepe zakken, dus we moeten nog maar afwachten hoe het dit jaar verloopt. Naast een ondersteunende rol van de overheid ziet De Goffau hier ook een rol weggelegd voor de banken. “Ook zij hebben er belang bij dat ondernemers niet omvallen.”

Nieuw bedrijvenpark
Eind 2021 komen er in Goes weer bedrijventerreinen in de verkoop, dus bouwbedrijven kunnen de komende jaren aan de slag. Zelf bereidt Goes op dit moment de ontwikkeling van Bedrijvenpark Deltaweg voor. “Daar kunnen bestaande Goese ondernemingen verder groeien en nieuwe ondernemingen van buiten Goes zich vestigen.”

Dit kan positief uitvallen voor de arbeidsmarkt en mogelijk jonge gezinnen trekken voor wie in de Randstad een huis met een tuintje onbetaalbaar is geworden. Sinds 2018 is er echter geen grootschalig nieuw woningbouwproject geïnitieerd. “Daar wordt aan gewerkt, maar het kost veel ontwikkeltijd. Op de korte termijn ligt de focus op herstructurering en inbreiding. De nadruk ligt hierbij op het verder ontwikkelen van woningen voor starters, sociale huur en middenklasse huurwoningen. Hier is grote behoefte aan.”

Jongeren en arbeidsmarkt
Zeeland heeft in alle sectoren veel te bieden voor jongeren. Natuurlijk zijn er uitzonderingen volgens De Goffau. “Grote zakelijke dienstverleners, zoals bankinstellingen en accountantskantoren (Big 4) met daarbij behorende banen op WO-niveau zitten vooral in de randstad. Maar verder kunnen jongeren in veel sectoren hier werk vinden. Om hen te verleiden in Zeeland te komen wonen, werken en recreëren zou het optimaliseren van de verbindingen met de randstad een kans zijn.”

Hoop
“Eind 2019 konden we in Goes terugkijken op een topjaar. Mijn hoop is dat we halverwege dit jaar terug zijn op hetzelfde niveau,” zo besluit wethouder Joost de Goffau.

Bron: Zeeland Business magazine 1 – 2021
Redactie: Kees van ‘t Zelfde
Fotografie: Frans Blok / Shutterstock.com (foto van Goes)

24/3/2021

 

Dit bericht delen