In Personeel29 maart 20213 Minuten

Zeeland staat voor gigantische uitdaging

Groot tekort aan 25 tot 40-jarigen “Corona is slechts een hiccup. Het échte probleem op de Zeeuwse arbeidsmarkt is het […]

Vacature

Groot tekort aan 25 tot 40-jarigen

“Corona is slechts een hiccup. Het échte probleem op de Zeeuwse arbeidsmarkt is het enorme tekort aan 25 tot 40-jarigen. Bedrijven worden geremd in hun groei en beseffen nog lang niet allemaal dat ze zélf het tij moeten keren.”

Dat zegt Jim Goedhart, voorzitter van de Zeeuwse Vacaturebank. “Natuurlijk is het voor iedereen een dramatische tijd. Juist in de branches waar Zeeland het van moet hebben, zoals horeca en toerisme, vallen de hardste klappen. Maar gek genoeg leidt dat niet tot veel minder vacatures. We zien wel een verschuiving: in de zorg en online zijn extra handen nodig.”

Volgens Goedhart komt er een veel groter probleem op ons af dan corona. “We zien al jaren dat jongeren de provincie verlaten om te studeren en vervolgens niet meer terugkomen.” In de beroepsbevolking is nu al een enorme dip te zien tussen 25 en 40 jaar. En elk jaar zet die trend weer door. “Oudere werknemers gaan straks met pensioen en dan is er bijna niemand om ze te vervangen.”

Dat is een gigantisch probleem waar werkgevers zich op moeten voorbereiden, stelt Goedhart. Hoe? “Door de banden met jongeren die buiten de provincie gaan studeren, warm te houden. Door ze vakantiebaantjes, bijbaantjes en stages aan te bieden. Als je ze vroeg aanhaakt, wordt de kans dat ze uiteindelijk voor jou komen werken groter. Zie het dan ook niet als gedoe om stagiaires en starters te begeleiden, maar als een investering.”

Ga actief op zoek naar stagiairs, bepaal het personeelsbeleid en maak concrete plannen om de negatieve spiraal te doorbreken. “Voor jezelf, de Zeeuwse economie en om voorzieningen als ziekenhuizen en openbaar vervoer in Zeeland in stand te kunnen houden.”

De ZeeuwseVacaturebank.nl, met zo’n 45.000 bezoekers per maand, 50% daarvan komt van buiten Zeeland, draagt er zijn steentje aan bij door gratis vacatures en stages te plaatsen. “Daarnaast koppelen wij actief mensen die overwegen om in Zeeland te gaan wonen aan bedrijven. Zelfs al passen ze niet direct in een functie, dan overtuigen wij werkgevers om toch eens een kop koffie te drinken en te kijken naar de mogelijkheden. En dat werkt!”

Bron: Zeeland Business magazine 1 – 2021
Fotografie: Ruden Riemens 
Redacteur: Elodie Kint

29/3/2021

Dit bericht delen