In Dienstverlening, Finance8 maart 20233 Minuten

Wil je als zzp’er je facturatie uitbesteden? Dit zijn je opties

Als zzp’er heb je meestal niet direct een enorme cashflow ter beschikking. Dit kan ervoor zorgen dat je zelf betalingsproblemen […]

factoring

Als zzp’er heb je meestal niet direct een enorme cashflow ter beschikking. Dit kan ervoor zorgen dat je zelf betalingsproblemen bij leveranciers ondervindt. Je hebt diensten of producten dan wel geleverd zoals het hoort, maar je klanten betalen niet direct je facturen. Integendeel, veel klanten maken dankbaar gebruik van de uiterste betaaldatum die ze krijgen. Dankzij factoring hoeft dit voor jouw bedrijf geen probleem meer te zijn.

Heb je al aan factoring gedacht?

Factoring is de manier bij uitstek, ook voor zzp’ers, om ervoor te zorgen dat langere betaaltermijnen geen probleem vormen voor de financiële gezondheid van het bedrijf. Door factoring voor zzp heb je bijna direct het openstaande bedrag van de factuur ter beschikking. Dat geld kun je dus onmiddellijk gebruiken voor je eigen betalingen en om te investeren in de groei van je bedrijf.

Je draagt heel eenvoudig je factuur over aan het factoringbedrijf en zij maken meteen, vaak al binnen de 24 uur, het bedrag naar je over. De huidige strenge regels bij banken voor kredieten en kredietopeningen hebben ervoor gezorgd dat steeds meer bedrijven factoring gingen omarmen als manier om aan de gevolgen van lange betaaltermijnen te ontsnappen.

De verschillende mogelijkheden

Binnen factoring heb je verschillende mogelijkheden. Het hangt er maar net vanaf wat je voorkeuren zijn en wat de behoeften van je onderneming zijn. Zo bestaat er de mogelijkheid om je volledige facturatie uit te besteden, maar kun je er evengoed voor kiezen om slechts een aantal debiteuren uit te besteden.

Bij de traditionele factoring draag je alle facturen van alle klanten over. In de meeste gevallen zal een minimumomzet vereist zijn en zul je een contract voor een bepaalde periode moeten aangaan. Het voordeel is dat je van je hele facturatie verlost bent, het nadeel is dat je natuurlijk ook kosten moet betalen voor facturen van snelle en goede betalers.

Bij American factoring kies je zelf welke facturen je wel of niet wilt uitbesteden. Vaak zal dit gebruikt worden voor facturen van klanten die een lange betaaltermijn bedongen hebben in de overeenkomst. Voor veel zzp’ers is dit een prima formule, omdat het nog een zekere mate van flexibiliteit toelaat. Er is meestal geen minimumomzet vereist en je betaalt niet voor facturen die je zelf snel kunt innen.

Wat zijn de voordelen?

Factoring kun je zien als een alternatieve vorm van financiering. Omdat je meteen over de gelden van je facturen kunt beschikken, hoef je geen leningen met de bijbehorende kosten aan te gaan. Daarnaast verhoogt dit natuurlijk je eigen kredietwaardigheid, wat als bedrijf ook niet te onderschatten is. De grotere cashflow die je hebt, leidt er dan weer toe dat je zelf sneller je leveranciers kunt betalen en daardoor op bepaalde voordelen en kortingen kunt rekenen. Ook kun je meer investeren in de groei van je bedrijf, wat je omzet en winst in de toekomst ten goede komt.

Dit bericht delen