In Personeel16 december 20212 Minuten

Werk zat, maar handen tekort

Investeer in je medewerkers, anders komen en blijven ze niet In het onderwijs, de zorg en de techniek was het […]

Werk

Investeer in je medewerkers, anders komen en blijven ze niet

In het onderwijs, de zorg en de techniek was het al jaren billenknijpen als het gaat om de aanwas van personeel. Nu is er in alle sectoren een dramatisch tekort aan medewerkers. Wat kun je als werkgever doen?

Door de vergrijzing stromen de komende vijf jaar 500 duizend mensen meer uit de beroepsbevolking dan er instromen. Dat maakt de uitdaging alleen maar groter. De oplossing gaat verder dan een basic vacature op sociale media of je nieuwe medewerkers overladen met cadeaus. Volgens Marloes de Haze van HB17 Werkt in Goes moeten bedrijven investeren in hun werkgeversmerk. “Het gaat er enerzijds om hoe de buitenwereld je ziet en anderzijds hoe de medewerkers je ervaren. Waar staan we voor? Wat maakt ons anders dan de rest? Als je je merk en goed werkgeverschap uitdraagt, heb je meer kans dat je wordt gekozen én dat ze blijven.”

Inspiratiedag Dat bereik je onder andere door je origineel te presenteren. “Denk aan rondleidingen voor mensen die reageren op je vacature. Of organiseer een inspiratiedag voor potentiële medewerkers en maak informeel kennis. Ga vooral het gesprek aan. Kijk verder dan het cv. Wat neemt iemand mee als persoon? Past hij of zij bij je bedrijfscultuur? Uiteindelijk bepaalt dat of iemand voor langere termijn succesvol is binnen je organisatie.”

En, eenmaal het arbeidscontract opgemaakt, blíjf in gesprek. Een goed HR-beleid loont. Marloes: “Maatwerk is steeds meer nodig. Het kan bij voorbeeld zijn dat de ene medewerker graag twee dagen thuis werkt. Een ander wil juist voltijds op kantoor werken. Kijk ook of je het werk op een andere manier kunt inrichten, om de tekorten op te vangen en de werkdruk acceptabel te houden. In de horeca worden bestellingen steeds vaker via een iPad of QR-code gedaan. Nu vinden we dat wellicht nog minder gastvrij, straks weten we niet beter. Het gegeven is dat er minder mensen op de arbeidsmarkt komen. Dus alle reden om zuinig te zijn op je medewerkers’

Redacteur: Bianca Abrahamse

Fotografie: Linda Hemmes

Dit bericht delen