In Innovatie, Personeel, Uitgelicht15 juni 20231 Minuten

Verdiepend onderzoek naar onbenut arbeidspotentieel in Zeeland

Het is voor werkgevers cruciaal om te weten waar nog potentieel zit in de arbeidsmarkt. In Zeeland wordt dit potentieel […]

Het is voor werkgevers cruciaal om te weten waar nog potentieel zit in de arbeidsmarkt. In Zeeland wordt dit potentieel al behoorlijk goed aangesproken, maar er liggen nog kansen! Op het platform ArbeidsmarktInZicht is een verdiepend onderzoek over dit onderwerp te lezen. Een aantal conclusies:

  • Het onbenut arbeidspotentieel is in Zeeland relatief klein en, net als in de rest van Nederland, in het afgelopen decennium behoorlijk in omvang afgenomen. Bovendien is driekwart van deze groep niet in beeld van het UWV of gemeenten, waardoor de groep lastig te bereiken is. Het aandeel werkenden in Zeeland dat minder uren wil werken is groter dan het aandeel dat meer uren wil werken.’
  • Het onderbenut potentieel onder de werkenden is laag in sectoren met een relatief krappe arbeidsmarkt, zoals de industrie, bouw en ICT. Vaak zijn dit sectoren waar al veel in voltijd gewerkt wordt en er dus überhaupt weinig rek is in de hoeveelheid werkuren. In de zorg, ook zo’n sector met veel tekorten, wordt juist heel veel in deeltijd gewerkt, maar het aandeel zorgwerkers dat meer uren wil werken is in die sector niet bijzonder groot.

Meer lezen? Bekijk dan de nieuwste editie van de Aanvalsteam Arbeidsmarkt nieuwsbrief: https://voor.zeeland.nl/arbeidsmarkt-juni-2023/.

Dit bericht delen