In Personeel16 december 20225 Minuten

UWV helpt bij vragen op personeelsgebied

UWV-Werkgeversdienstverlening (WGD) kan alle werkgeversvragen op het gebied van personeelsaangelegenheden beantwoorden. En vaak levert dat ook nog fiscale voordelen op. […]

Rutger Punt

UWV-Werkgeversdienstverlening (WGD) kan alle werkgeversvragen op het gebied van personeelsaangelegenheden beantwoorden. En vaak levert dat ook nog fiscale voordelen op. Toch is dat onder werkgevers in Zeeland nauwelijks bekend en dat moet veranderen, vindt Rutger Punt, manager Werkgeversdiensten bij UWV.

Rutger noemt de dienstverlening die het UWV biedt aan werkgevers ‘het best bewaarde geheim van Nederland’. “Toen ik in mijn vorige functie zelf verantwoordelijk was voor de personeelsaangelegenheden voor een onderneming, wist ik hier ook niet van. Voor ingewikkelde personeelsvragen bellen veel werkgevers hun boekhouder voor advies. Dan betaal je 150 euro per uur, terwijl onze dienstverlening kosteloos is. En met de kennis die wij in huis hebben, heb je geen HR-afdeling of boekhouder meer nodig.

Imago
Rutger wijt die onbekendheid mede aan het imago van het UWV. “UWV is een enorme organisatie, die vooral geassocieerd wordt met uitkeringen en sociaal-medische beoordelingen. Maar dat is niet wat wij doen als UWV-WGD. We kunnen als organisatie veel meer dan waarvoor we bekend staan. We hebben als het ware de etalage afgeplakt en moeten nu eens laten zien wat we voor werkgevers kunnen betekenen.”

Arbeidspotentieel
Een van de dingen die UWV-WGD doet is adviseren en ondersteunen bij personeelsvragen en meedenken over de creatieve invulling van vacatures. “Dankzij samenwerkingsverbanden met onder meer gemeenten, EURES, Leer Werk Loket en Aan de slag in Zeeland hebben we een groot werkzoekendenbestand. Er staan nog steeds veel mensen aan de kant die graag zouden willen werken of die meer willen werken. Die hebben misschien niet altijd de juiste papieren, maar kunnen wel voor bedrijven van toegevoegde waarde zijn, eventueel met extra scholing. Daar kan UWV-WGD het verschil maken. Zo helpen we het volledige arbeidspotentieel in de regio te benutten en kunnen we voor werkgevers op zoek naar de juiste kandidaat.”

27 oplossingen
Maar dat is niet het enige, vertelt Rutger. “UWV heeft 27 oplossingen waar werkgevers van kunnen profiteren. Denk bijvoorbeeld aan scholing van het huidige personeel, zoeken in andere sectoren, inzetten van gepensioneerden of personeel werven in het buitenland via EURES, het Europese netwerk voor arbeidsbemiddeling.” UWV Werkgeversdienstverlening helpt ondernemers ook om anders te kijken naar taken en functies binnen hun bedrijf, het inzetten van technologie of samenwerking tussen bedrijven. “En we adviseren over vitaliteit, employer branding, verminderen van fysieke belasting en werkdruk of het verbeteren van de sfeer en cultuur in het bedrijf.”

Fiscaal voordeel

In tijden van grote krapte op de arbeidsmarkt is het nu eenmaal noodzakelijk dat werkgevers anders naar hun bedrijf gaan kijken, zegt Rutger. “Wij hebben specialisten in huis die daarbij kunnen helpen. De werknemer die 30 jaar fulltime in dezelfde functie werkt bestaat niet meer, dus moet je je bedrijfsproces en de functies aanpassen om de juiste mensen te vinden. We zoeken naar maatwerk-oplossingen. Zet bijvoorbeeld een gepensioneerde een paar uur in de week in voor kleine klusjes in de horeca, waarmee je je vaste personeel ontlast. Daarbij kennen wij alle regelingen op het gebied van onderwijs en scholing, zodat medewerkers kunnen doorontwikkelen en waar werkgevers fiscaal voordeel van kunnen hebben.”

Eén aanspreekpunt
Nu is het tijd om deze kennis te verspreiden onder de werkgevers in Zeeland, vindt Rutger. “Na twee jaar binnen zitten als gevolg van corona willen we actiever naar buiten te treden, door aan te sluiten bij netwerken en door bedrijven te bezoeken. En werkgevers mogen natuurlijk ook naar ons toekomen. We willen inventariseren waar werkgevers behoefte aan hebben en overbrengen wat wij als kennispartner voor hen kunnen doen. Daarvoor willen we in toenemende mate optreden als één UWV, zodat werkgevers voor al hun vragen op personeelsgebied één aanspreekpunt hebben.”

Auteur: Liesbet Mallekoote
Foto: Jan de Carpentier

Dit bericht delen