In Personeel, Transport & industrie29 november 20214 Minuten

Op weg naar een baan als taxichauffeur

Taxiwerq verbindt taxibedrijven en chauffeurs. Om die chauffeurs te werven en selecteren werkt dit landelijk opererende bedrijf onder andere samen […]

Taxichauffeur

Taxiwerq verbindt taxibedrijven en chauffeurs. Om die chauffeurs te werven en selecteren werkt dit landelijk opererende bedrijf onder andere samen met UWV. “Wij detacheren ruim 3200 taxichauffeurs in heel Nederland. Daarmee ontzorgen we taxibedrijven, omdat we de chauffeurs zelf in dienst nemen. De samenwerking met UWV is waardevol, omdat juist zij precies die kandidaten hebben, die wij zoeken.”

Ilse Kuizenga is adviseur Dienstverlening bij Taxiwerq. In die functie onderhoudt zij contacten met onder andere UWV, gemeenten, re-integratiebedrijven en werkgevers. Ze is blij met de samenwerkingsovereenkomst met UWV, die onlangs weer met drie jaar is verlengd. Dat geldt ook voor Hayat El Barmaki, adviseur Werkgeversdiensten bij UWV. “Het onderstreept eens te meer dat deze samenwerking meerwaarde biedt voor beide partijen, en niet in de laatste plaats ook voor de chauffeurs en taxibedrijven zelf.

Leerlingen- of zorgvervoer
In 2020 vonden, ondanks de zware corona-tij d, ruim 160 werkzoekenden via UWV een baan als taxichauffeur. Dit jaar staat de teller op 60, waarvan 12 in Zeeland. “Onze doelgroep is breed en omvat bij voorbeeld mensen die er al een carrière op hebben zitten en niet per se meer 40 uur per week willen werken. Het beroep taxichauffeur komt dan in beeld. De taxibedrijven waarmee wij samenwerken hebben vaak contracten voor bij voorbeeld leerlingen- of zorgvervoer. Dit betekent dat je als chauffeur méér moet kunnen dan autorijden alleen. Sociaal vaardig zijn, is bij voorbeeld heel belangrijk”, legt Ilse uit. “Het gaat er niet om wat iemand in het verleden heeft gedaan, maar juist wat iemand in de toekomst wil gaan doen. De belangrijkste vraag is: heb je affiniteit met de doelgroep?”

 

Proefplaatsing en halfjaarcontract
Hayat vertelt dat de kandidaten een werkloosheidsuitkering krijgen voor de uren die ze niet werken. “Daar hoort natuurlijk de verplichting bij, dat ze voor die resterende uren blijven solliciteren.” Ze legt verder uit dat UWV in veel gevallen eerst een proefplaatsing aanbiedt, zodat Taxiwerq, het inlenende taxibedrijf en de kandidaat kunnen kijken of sprake is van een goede match. “De werving nemen we serieus. Een geschikte kandidaat wordt voorgesteld bij Taxiwerq. Zij hebben een sollicitatiegesprek. Mag iemand starten? Dan biedt de proefplaatsing de mogelijkheid om met behoud van uitkering twee maanden op ‘onze kosten’ kennis te maken met het werk. Na de proefplaatsing biedt Taxiwerq de kandidaat een half jaar contract aan.” Ilse vult aan: “De kandidaat start dan met de opleiding tot taxichauffeur, die wij verzorgen. Gelijktijdig kan gestart worden met de tijdelijke chauffeurskaart die 4 maanden geldig is. Behaalt de kandidaat de theorieën en praktijkexamen dan ontvangt hij het chauffeursdiploma en de chauffeurskaart BCT.”

 

Nieuwe informatiebijeenkomst
Taxiwerq is actief in geheel Nederland, van Zeeland tot de Waddeneilanden. Het bedrijf biedt slimme HR-oplossingen voor een bedrijfstak die regelmatig geconfronteerd wordt met aanbestedingen. “Hierdoor wisselt het personeel nogal eens van werkgever. Als Taxiwerq nemen wij de chauffeurs in dienst. Ze krijgen betaald volgens de CAO Taxivervoer en bouwen pensioen op volgens Pensioenfonds Vervoer. Mocht iemand onverhoopt ziek worden, dan is dat ons risico en dragen wij zorg voor de juiste begeleiding. Ook in Zeeland kiezen diverse taxibedrijven voor een samenwerking met Taxiwerq.” Volgens Hayat is Citax een goed voorbeeld. “In samenwerking met dit taxibedrijf hebben we voor de zomervakantie een grote wervingscampagne uitgezet. Maar liefst 25 kandidaten toonden interesse in een persoonlijk kennismakingsgesprek.” Dit succes vraagt om een vervolg. “We zijn van plan om binnenkort een nieuwe informatiebijeenkomst te organiseren. Belangstellenden kunnen zich melden bij UWV Werkgeversdienstverlening.”

www.uwv.nl

Redacteur: Caroline Houmes

Fotografie: Ruben Riemens

Dit bericht delen