In Economie, Innovatie, Sales & Groei, Sustainability6 januari 20217 Minuten

One-stop-shop voor elke palletvraag

Houten pallets, kunststof pallets, nieuw of gebruikt: met een eigen fabriek, een ruime voorraad en meer dan dertig vrachtwagens biedt […]

Houten pallets, kunststof pallets, nieuw of gebruikt: met een eigen fabriek, een ruime voorraad en meer dan dertig vrachtwagens biedt de Palletcentrale een totaaloplossing voor elke klant met een pallet-vraag. “Als enige palletleverancier in Nederland zijn wij een one-stop-shop”, zegt commercieel directeur Frank Bennemeer.

De Palletcentrale begon ruim vijftig jaar geleden met het verzamelen van gebruikte pallets in de Rotterdamse haven. Vervolgens werden deze gesorteerd en weer verkocht. Door overnames en autonome groei bestaat het bedrijf nu uit vijf vestigingen, in Noord- en Zuid-Holland, Noord-Brabant en Zeeland. De Palletcentrale heeft 125 werknemers. “En er zit zeker nog groei in”, denkt Frank. “Vooral in het aanbieden van totaalpakketten verwacht ik nog een toename, zowel in afzetgebied als aantallen en omzet. Bedrijven in de midden- en grootzakelijke markt zijn vaak geïnteresseerd in een totaalpakket. Het is gemakkelijk, je hebt één orderadres, één aanspreekpunt en korte lijnen: alle disciplines onder één dak, transparant, overzichtelijk en efficiënt.”

De Palletcentrale is op het gebied van pallets de enige one-stop shop in Nederland, vertelt Frank. “Je kunt bij ons terecht voor nieuwe en gebruikte pallets. Houten pallets, zoals Europallets, display- en CP-pallets, maar ook kunststofpallets, die gebruikt kunnen worden voor export buiten Europa en geschikt zijn voor vochtige ruimtes.” Daarnaast koopt de Palletcentrale overtollige pallets op. “Afhankelijk van de hoeveelheid overtollige pallets die een bedrijf heeft, zetten wij desgewenst open of gesloten koppeltrailers op het bedrijfsterrein neer voor gemakkelijke afvoer.” De Palletcentrale denkt met haar klanten mee over de meest efficiënte palletoplossing, zegt Frank. “Slimme oplossingen en kostenbesparingen zijn vaak te behalen door optimalisatie van de logistieke processen, flexibiliteit en productspecificatie.”

Hittebehandeling
Alle houten pallets kan de Palletcentrale ook HT (HeatTreated) leveren volgens de ISPM 15-richtlijnen. “Bij export buiten Europa is dit een eis. Hout is een natuurproduct en het kan daardoor levend ongedierte bevatten. Dat ongedierte kan met houten verpakkingen meeliften en de lokale bossen aantasten. Verspreiding van deze schadelijke organismen is te voorkomen door houten verpakkingen te verhitten. Daarvoor hebben we op een aantal vestigingen speciale droogovens staan, waarin een Heat Treatment-behandeling wordt uitgevoerd.” De pallets worden verhit totdat er gedurende een periode van minimaal 30 minuten een kerntemperatuur van 56ᵒC of hoger is bereikt. Elke type en afmeting houten pallet kan bij de Palletcentrale HT behandeld worden. Na de behandeling krijgt de pallet het IPPC-merkteken.

Droge pallets
In de loop van de jaren is de vraag naar droge pallets steeds meer toegenomen, zegt Frank. “Droge pallets zijn onder meer minder gevoelig voor schimmelvormig. Wij hebben een aantal zagerijen in Europa die ons continu voorzien van gedroogd hout. Daarnaast is er de afgelopen jaren op iedere vestiging veel geïnvesteerd in droge opslagcapaciteit. Alleen al in Sas van Gent staan drie grote overkappingen. De pallets gemaakt van droog hout staan dus allemaal droog onder de kap.”

Benelux
Het afzetgebied van de Palletcentrale is de Benelux. “Onze afnemers zitten in alle sectoren waar pallets worden gebruikt: de logistieke en transportsector, AGF (aardappelen, groente, fruit) en chemie. Jaarlijkse verkopen we ruim twee miljoen nieuwe pallets en 4,5 miljoen gebruikte en we hebben een voorraad van ruim 500.000 pallets, zowel hout als kunststof.” In Zeeland heeft de Palletcentrale veel klanten in Terneuzen. “Vooral de chemische bedrijven op het Valuepark leveren een hoop klandizie op.”

Groeimogelijkheden
De Palletcentrale heeft een aantal klanten in de haven van Vlissingen, maar daar zitten nog groeimogelijkheden, denkt Frank. “We zijn immers ooit in de Rotterdamse haven begonnen en daar zitten we nog steeds, met veel klanten om ons heen. In havens is vaak spoed vereist en dat is voor ons geen probleem. Wij beschikken over ruim dertig eigen vrachtwagens en hebben een eigen afdeling voor de planning. Wij kunnen de hele Benelux binnen 24 uur bereiken en als het moet zelfs binnen 12 uur. Onze vrachtwagens zijn de hele dag op de weg en die plannen we zo efficiënt mogelijk in. Wij rijden heel weinig lege kilometers: een vrachtwagen die vol heen gaat, rijdt als het even kan ook weer vol terug, desnoods door ergens langs de route nog wat pallets op te pikken.”

Nieuw en gebruikt
Nieuwe pallets levert de palletcentrale standaard in verschillende vormen en maten. Heeft de klant een specifieke vraag, dan kunnen pallets ook naar wens van de klant worden geproduceerd in de fabriek in Sas van Gent. “Als wij de maatvoering en de specificaties hebben, maken we een pallet op maat, afgestemd op jouw type product en jouw type transportband. Onze palletfabriek is volledig geautomatiseerd en kan alles naar wens maken.” Gebruikte pallets worden bij klanten opgekocht en vervolgens gesorteerd. “Dat gebeurt deels automatisch en deels met de hand. Kapotte pallets worden gerepareerd en, net als de goede pallets, weer verkocht. Alleen als pallets echt onbruikbaar zijn, worden ze versnipperd en gebruikt om groene stroom op te wekken. Er wordt niets weggegooid.”

Duurzaam
Dat past in het streven van de Palletcentrale om duurzaam te werken. Een aantal jaar geleden heeft de Palletcentrale als eerste palletleverancier een Lean and Green Award ontvangen van het Ministerie van Milieu en Infrastructuur. De award was een beloning voor de inspanningen van ons bedrijf om de logistiek duurzamer te maken en de CO2-uitstoot te verlagen. “De vestiging in Sas van Gent is PEFC gecertificeerd. Dat betekent dat het daar gebruikte hout afkomstig is van bossen die op een duurzame manier worden beheerd. Bovendien liggen daar en op onze vestigingen in Moerdijk en Middenmeer meer dan 3000 zonnepanelen op het dak.”

Palletcentrale
0168 357 010
Mail: info@palletcentrale.nl
Website: palletcentrale.nl
Moerdijk

Redactie: Liesbet Mallekoote
Fotografie: Gianni Tahitu
Bron: Zeeland Business magazine 4 -2020

Dit bericht delen