In Personeel23 januari 20244 Minuten

Internationale samenwerking voor vacatures

Werkgevers in de Zeeuwse en Vlaamse havens krijgen hulp van EURES om hun vacatures te vervullen. Begin volgend jaar gaan […]

Internationale samenwerking voor vacatures

Werkgevers in de Zeeuwse en Vlaamse havens krijgen hulp van EURES om hun vacatures te vervullen. Begin volgend jaar gaan arbeidsmarktspecialisten uit de regio samen aan de slag in het project North Sea Port Talent 2.0. Doel van het project is om werkzoekenden aan beide kanten van de grens koppelen aan werkgevers in de havens.

EURES staat voor European Employment Services, een Europees netwerk dat werken en werven over grens bevordert en de arbeidsmarkt binnen de Europese Unie probeert te versterken. EURES-taken worden in Nederland uitgevoerd door het UWV en in Vlaanderen door de VDAB. Samen met hun VDAB-collega’s moedigen EURES-adviseurs Ingrid de Leeuw en Younes el Azzouti werkzoekenden uit Zeeland en Vlaanderen aan eens over de grens te kijken. “We brengen werkzoekenden en bedrijven met elkaar in contact. Er komt veel kijken bij het werven en werken over de grens. Door onder meer kennissessies en spreekuren te organiseren willen we de drempel verlagen.”

Kleine vijver
Het project North Sea Port Talent 2.0 gaat in februari volgend jaar van start en is speciaal gericht op de bedrijven in het havengebied. UWV EURES Zeeland werkt hierin samen met VDAB, VOKA (Vlaams netwerk van ondernemingen), havenbedrijf North Sea Port en de Stad Gent. “Er is een groot tekort aan personeel in de havens”, legt Younes uit. “Het project is dan ook opgericht na een vraag vanuit de werkgevers. Al die bedrijven vissen in dezelfde kleine vijver van werkzoekenden en het lukt ze vaak niet om voldoende mensen aan zich te binden.” Het havenproject is ingericht naar voorbeeld van Aviato, een vergelijkbaar initiatief, bedoeld om meer personeel te vinden voor Brussels Airport. “Dat was een succesverhaal, dus dat gaan we ook in de haven toepassen.”

Onzichtbaar
Veel vacatures in de haven blijven tot nu toe vaak onzichtbaar voor werkzoekenden, vertelt Ingrid. “Elk bedrijf zet zijn vacatures op de eigen website, maar niet elke werkzoekende gaat al die websites bekijken. Wij willen alle vacatures op één plek samenbrengen zodat er een overzicht ontstaat voor het gehele havengebied. En we leggen contact met werkzoekenden, om vraag en aanbod bij elkaar te brengen.” Een van de manieren om dat te doen is de jobbeurs op 12 december in het Vlaamse Wondelgem. “Daar komen bedrijven uit Nederland en Vlaanderen bij elkaar en is iedereen welkom. Dus niet alleen werkzoekenden uit onze eigen bestanden, maar iedereen die geïnteresseerd is in werken bij bedrijven in het havengebied North Sea Port. Grens-overstijgend werken kan namelijk veel financiële voordelen hebben, voegt Younes toe. “Zo kent België bijvoorbeeld geen minimumjeugdloon en stijgt je salaris, afhankelijk van de Cao-afspraken, mee met inflatiecorrecties.”

Verder kijken
Het havenproject North Sea Port Talent 2.0 richt zich op grensarbeiders in Vlaanderen en Zeeland, maar voor Ingrid en Younes stopt het daar niet. “Met het nationale team van EURES ontwikkelen we ook andere activiteiten in Europa en kijken we verder dan België. Daarvoor zijn we op zoek naar werkgevers die openstaan voor werknemers uit andere Europese landen. Daar komt natuurlijk wel wat meer bij kijken, op het gebied van taal, begeleiding en huisvesting. Maar met werkgevers die daar niet bang voor zijn, kunnen we op die manier nog meer vacatures in Zeeland vervullen met Europese werkzoekenden.”

Dit bericht delen