In Dienstverlening, Finance, Sales & Groei, Uitgelicht12 juni 20234 Minuten

Gids voor een succesvolle bedrijfsovername in Zeeland

Een onderneming verkopen kan een ingewikkeld en tijdsintensief proces zijn. Toch komen bedrijfsovernames regelmatig voor, ook in Zeeland. Op Brookz.nl […]

Gids voor een succesvolle bedrijfsovername in Zeeland

Een onderneming verkopen kan een ingewikkeld en tijdsintensief proces zijn. Toch komen bedrijfsovernames regelmatig voor, ook in Zeeland. Op Brookz.nl is een overzicht te vinden van Zeeuwse bedrijven die verkocht zijn en die te koop worden aangeboden. Dit gaat van een installatiebedrijf over een eventorganisator tot een handelsbedrijf in voer- en vaartuigen. Er beweegt dus heel wat in het Zeeuwse ondernemerslandschap. Alle praktijkvoorbeelden tonen echter hetzelfde aan: een goede voorbereiding is van groot belang voor een succesvolle bedrijfsovername.

Administratieve en financiële voorbereiding

Het voorbereiden van een bedrijfsovername vereist in de eerste plaats een verzameling van alle noodzakelijke documenten. Een solide financiële administratie is in ieder geval essentieel. Dit wordt bij voorkeur gestaafd door stukken van onafhankelijke experts, bijvoorbeeld van een accountant. Correct inzicht kunnen verschaffen in de balans, de winst- en verliesrekening en de kasstromen van de afgelopen drie tot vijf jaar is belangrijk. Bij voorkeur zijn er ook onafhankelijke prognoses beschikbaar. Dit geeft potentiële kopers inzicht in de financiële gezondheid van het bedrijf. De belastingaangiften van de voorgaande jaren zijn ook onmisbaar, net als alle belangrijke contracten. Voorbeelden hiervan zijn licentieovereenkomsten, huurovereenkomsten, arbeidsovereenkomsten en dergelijke meer. Kandidaat-overnemers willen deze documenten inkijken om inzicht te krijgen in de risico’s en/of de kansen.

Waarde van het bedrijf bepalen

Het bepalen van de waarde van een bedrijf is een cruciale stap in het verkoopproces. Er zijn verschillende waarderingsmethoden die kunnen worden toegepast, zoals de DCF-methode en het toepassen van de zogeheten multipliers. De ideale methode hangt af van de aard van het bedrijf, de sector en de beschikbare financiële gegevens. Het is aan te raden om samen te werken met een deskundige, zoals een waarderingsspecialist of een fusie- en overnameadviseur, om een nauwkeurige inschatting te krijgen van de bedrijfswaarde. De bedrijfswaarde kan worden verhoogd door te focussen op het verbeteren van de winstgevendheid, de bedrijfsprocessen te stroomlijnen, de klantenkring uit te breiden en de marktpositie te versterken.

Bedrijf te koop aanbieden

Het aanbieden van een bedrijf gebeurt vaak eerst binnen het eigen netwerk. Dit kan een effectieve methode zijn om potentiële kopers te vinden die reeds vertrouwen hebben in het bedrijf. Leveranciers, klanten, concurrenten en branchegenoten zijn vaak goede kandidaat-overnemers. Door het bedrijf binnen het eigen netwerk te verkopen, vergroot men de kans op een soepele overgang en het behoud van de bedrijfscultuur.

Echter, vaak zal het interessanter zijn om ook externe kandidaat-overnemers aan te spreken. Dit kan in een hogere overnameprijs resulteren, omdat de marktvraag optimaal wordt aangewend. Het vinden van kandidaat-kopers kan via een makelaar of adviseur verlopen. Er zijn ook onafhankelijke platforms die speciaal zijn ontwikkeld om vraag en aanbod bij elkaar te krijgen. Deze platforms beschikken over een uitgebreid netwerk van geïnteresseerde kopers en kunnen helpen bij het vinden van de juiste partij.

Due diligence als essentieel onderdeel van een bedrijfsovername

Potentiële kopers dienen de mogelijkheid te krijgen om een grondige evaluatie van het bedrijf uit te voeren. Dit proces omvat het onderzoeken van de financiële, juridische, operationele en commerciële aspecten van het bedrijf om zo een volledig beeld te krijgen. Due diligence helpt kopers bij het nemen van een weloverwogen beslissing over de overname van het bedrijf en het bepalen van een passende overnameprijs. Door transparantie te bieden en relevante documentatie en informatie op orde te hebben, verloopt het proces soepel en wordt de kans op een succesvolle bedrijfsovername aanzienlijk vergroot.

Dit bericht delen