In Personeel28 juni 20224 Minuten

Een veilige haven voor bedrijf en personeel

De toenemende digitalisering, vergrijzing en de krappe arbeidsmarkt zorgen ervoor dat logistieke bedrijven een tekort hebben aan gekwalificeerd personeel. Reden […]

Baker Tilly

De toenemende digitalisering, vergrijzing en de krappe arbeidsmarkt zorgen ervoor dat logistieke bedrijven een tekort hebben aan gekwalificeerd personeel. Reden dus voor deze sector om eens kritisch te kijken naar een toekomstbestendig (personeels-)beleid.

Veroudering van werknemers ga je als werkgever niet tegen en ook nieuwe werknemers tover je niet ineens uit de hoge hoed. “Maar je kunt intern wel veel doen om met je bedrijf voor te sorteren op de toekomst”, aldus Marleen de Vos, Senior HR Consultant bij Baker Tilly. “Denk aan automatisering in deze sector. Wat hebben werknemers nodig aan kennis en vaardigheden om hierin mee te kunnen? Denk ook na over de kennis die nu bij de oudere werknemers zit: hoe borg je die zodra zij met pensioen gaan? Door nu al bij dit soort zaken stil te staan, voorkom je problemen in een later stadium.”

Tekort aan werknemers en opvolgers
Marleen excuseert zich vooraf voor het cliché, maar noemt het toch: “Je moet ook nadenken over hoe je als bedrijf werknemers kunt binden en boeien. Doe je dat niet, dan heb je over vijf à tien jaar een groot probleem.” “Het gaat daarbij niet alleen om een tekort aan werknemers, maar ook om een gebrek aan opvolgers”, vult collega en fiscaal specialist Tim Visser aan. “Het komt voor dat er bij familiebedrijven beperkte opvolging is binnen de familie of dat zij pas laat aan opvolging gaan denken. Het is erg belangrijk dat je als ondernemer tijdig aan de slag gaat met je bedrijfsopvolging. Bij Baker Tilly begeleiden we ondernemers hier dagelijks in.”

Baker Tilly helpt
Baker Tilly helpt ondernemers graag om een toekomstbestendigere werkgever te worden. Marleen: “We kunnen bijvoorbeeld helpen bij het opzetten van strategische personeelsplanning. Daarbij breng je in beeld wat je nu aan scholing, werving, vitaliteit en functieverschuivingen moet doen om over vijf à tien jaar de vergrijzing te kunnen opvangen. We kunnen ook meekijken of je arbeidsvoorwaarden nog aantrekkelijk zijn voor nieuwe werknemers. Waar de oude generatie namelijk behoefte had aan een vast contract en goed pensioen, is de huidige generatie meer gericht op een goede werk/privé-balans en flexibele werktijden doorgroeimogelijkheden.”

Fiscale faciliteiten
“We wijzen ondernemers ook op fiscale regelingen waar ze bij duurzame investeringen gebruik van kunnen maken”, gaat Tim verder. “Bijvoorbeeld automatiseringen die een energiebesparing teweeg brengen. Daarnaast laten we werkgevers ook de mogelijkheden zien van het aannemen van personeel uit het buitenland. In Nederland geldt bijvoorbeeld een fiscale regeling, waarbij buitenlandse werknemers onder bepaalde voorwaarden de eerste vijf jaar 30% van hun loon onbelast kunnen ontvangen. “

Nog een uitdaging
Dit brengt het gesprek op een andere uitdaging waar veel bedrijven de laatste tijd last van hebben. “Naast het personeelstekort hebben veel bedrijven nu ook last van een grondstoffentekort”, vertelt Tim. “We verwachten dat dit weer aantrekt, maar de prijzen zijn nog hoog. Daardoor kan het zijn dat bedrijven op zoek moeten naar andere leveranciers, soms uit andere landen. Dat heeft fiscale gevolgen.”

Verschillende landen, verschillende regels
Hoewel de belastingwetgeving binnen de EU aardig geharmoniseerd is, kun je als ondernemer bij het zakendoen in andere landen toch geconfronteerd worden met bijvoorbeeld afwijkende btw-tarieven of fiscale verplichtingen. “De spelregels verschillen per land”, bevestigt Tim. “Bij Baker Tilly adviseren we over hoe je de zaken fiscaal het beste vormgeeft en welke verplichtingen daarbij komen kijken. We zijn lid van een netwerk dat bijna overal ter wereld vertegenwoordigd is, dus hebben heel korte lijnen met adviseurs in alle landen. Daardoor kunnen we snel en optimaal advies geven.”

Huurders » SECOYA

Auteur: Liesbet Mallekoote
Fotograaf: Linda Hermans

Dit bericht delen