In Dienstverlening, Economie, Finance5 juli 20215 Minuten

‘Corona bood ons de kans om succesvol te worden’

Je wilt een bedrijf starten of bent nog niet lang bezig en dan is daar, ja hoor, een enorme crisis. […]

Snecco

Je wilt een bedrijf starten of bent nog niet lang bezig en dan is daar, ja hoor, een enorme crisis. Daar lieten deze ondernemers zich echter niet door weerhouden. Sterker nog, ze maakten er iets moois van!

 

Snecco liftte mee

Voor Nicky, Wendell en Niels kwam de coronacrisis in zakelijk opzicht eigenlijk als geroepen. “We waren al anderhalf jaar bezig aan het voortraject voor Snecco, ons bedrijf waarmee we chips in duurzame verpakkingen verkopen. Doordat we nog studeren, duurde de voorbereiding best lang. Maar dankzij corona kregen we ineens meer tijd. In december 2020 waren we daardoor klaar voor de lancering. We mochten bij diverse Jumbo supermarkten onze displays neerzetten en dat in een tijd dat supermarkten natuurlijk supergoed draaiden. Ideaal voor onze lancering.”

De jongens richtten hun bedrijf op als stageopdracht voor de opleiding Ondernemerschap en Retailmanagement, maar willen er graag na hun studie mee door. “We hebben er een doel mee”, vertelt Niels, “en dat is verduurzaming in de chips-industrie. Traditionele chipszakken zijn namelijk aan de binnenzijde bekleed met aluminium, waardoor ze bij restafval moeten. Onze verpakking is recyclebaar. We willen het goede voorbeeld geven en hopen hiermee grote chipsfabrikanten te triggeren om hetzelfde te doen. Een beetje zoals Tony’s Chocolonely in de cacao-industrie. Wat zou het tof zijn als we de wereld een stukje beter kunnen maken én een succesvol bedrijf kunnen runnen.”

Meneer Nilsson dacht in kansen

Waar Snecco meeliftte op het succes van de supermarkten, werd horecazaak Meneer Nilsson geconfronteerd met een ellenlange lockdown. Eigenaresse Cynthia: “We waren nog niet eens een jaar open toen het gebeurde en na een eerste ‘Wat is dit? Wat nu?’ gingen we direct nadenken over wat nog wél kon. Binnen drie dagen hadden we een online webshop voor take away. Dat ik fotograaf, mijn man vormgever en mijn compagnon handig is met websites, hielp natuurlijk wel.”

Broodjes, taarten, brownies, fudge, high tea, alles kon online worden besteld en bij de zaak worden afgehaald. “Dat ging heel goed en zo konden we onze gasten ook blijven zien. Maar in de winter heeft natuurlijk niet iedereen zin om naar buiten te gaan, dus toen zijn we op het idee gekomen om brownies en fudge in een brievenbusverpakking te verkopen en versturen. Dat was zo’n succes dat we dit blijven doen. De webshop voor overige producten was ook heel leuk, maar konden we qua drukte niet meer aan in combinatie met ons terras. Jammer, maar het moment dat er direct die eerste dag om 12.00 uur al een rij gasten stond te wachten, maakte in één klap alles goed.”

Mieke dook vol vertrouwen in het gat

Of er ook rijen klanten zouden oplijnen voor HR Consultant Mieke, wist ze niet toen ze in januari 2021 met ‘work it. HRM & Arbeidsrecht’ begon. Twijfelen deed ze niet. “Ik weet dat een crisis ook kansen biedt en was overtuigd dat ik de markt echt iets te bieden had. Het was juist de crisis die mij ineens in de weekenden de tijd gaf om mijn plannen uit te werken. Het sluimerde al lang, maar nu wist ik het zeker: ik ga voor mezelf starten!”

Het bleek een gouden zet, want Mieke kon meteen bij diverse bedrijven aan de slag. “Nog dezelfde dag dat ik work it. op LinkedIn introduceerde, nam een onbekende contact op en zei: ‘Jou zoek ik al vijf jaar. Wanneer kun je langskomen?’ Het was zo fijn om direct te merken dat het gat dat ik in de markt zag, ook echt bestond. De crisis zorgde er bovendien voor dat werkgevers hun medewerkers ineens op een andere manier leerden kennen, positief of negatief. Ze kregen ook te maken met heel nieuwe situaties rondom ziekmeldingen, vakantiedagen en contracturen. Hierbij kon ik als sparringpartner van grote waarde zijn. Ik ben nu zo blij dat ik met work it. begonnen ben. Juist ook in deze crisis is het fijn om mensen te helpen en te zorgen voor meer werk- en ondernemersplezier. Dit hoop ik nog heel lang te kunnen doen!”

Redactie: Kim de Booij
Fotografie: Jan de Carpentier

Bron: Zeeland Business magazine 2-2021
5/7/2021 | 09.00 uur

Dit bericht delen