In Innovatie, Marketing, Tech21 augustus 20235 Minuten

ChatGPT: revolutionaire conversatiepartner of bedreiging

ChatGPT lijkt een baanbrekende ontwikkeling in de wereld van kunstmatige intelligentie. Met zijn vermogen om mensachtige gesprekken te voeren en […]

ChatGPT revolutionaire conversatiepartner of bedreiging

ChatGPT lijkt een baanbrekende ontwikkeling in de wereld van kunstmatige intelligentie. Met zijn vermogen om mensachtige gesprekken te voeren en complexe taken te verrichten, kan ChatGPT de manier waarop we communiceren met computers drastisch veranderen.

In dit artikel onderzoeken we wat ChatGPT is, hoe het werkt en welke impact het heeft op het bedrij fsleven en de manier waarop we met klanten kunnen communiceren. ChatGPT is gebaseerd op het GPT-3.5- model voor natuurlij ke taalverwerking. GPT staat voor “Generative Pre-trained Transformer”, wat verwijst naar het vermogen van het model om tekst te genereren op basis van zij n training op grote hoeveelheden tekstgegevens, waarin teksten uit 2022 en 2023 nog ontbreken.

ChatGPT geeft een bedrijf een breed scala aan functionaliteiten en toepassingen. In de klantenservicebranche kan het worden gebruikt om de vragen van klanten te helpen oplossen. Met mensachtige gesprekken kan ChatGPT klanten een gepersonaliseerde en snelle ondersteuning bieden, waardoor de werkdruk voor menselijke klantenservicemedewerkers wordt verminderd.
ChatGPT kan een virtuele docent zijn of studiebegeleider. Studenten kunnen vragen stellen over verschillende onderwerpen en ChatGPT kan hen direct van relevante informatie voorzien. Het kan ook helpen bij het opstellen van essays of het geven van creatieve schrijfondersteuning. Het werkt dus meerdere kanten uit: als docent kun je ook te maken krijgen met een met behulp van ChatGPT geschreven werkstuk.

Daarnaast wordt ChatGPT gebruikt in de creatieve industrie. Met het pakket kunnen ideeën worden gegenereerd, kan feedback worden gegeven en zelfs kunnen complete verhalen of scripts worden gemaakt. Zo kunnen nieuwe interessante concepten ontstaan. ChatGPT hoort tot een familie, waarmee ook kunstwerken kunnen worden vervaardigd en muziek. De opkomst van ChatGPT zal de manier waarop we met computers communiceren veranderen.
Dit is al te merken bij het gebruik van Bing van Microsoft, die ChatGPT heeft gekocht. Het stelt bedrijven en professionals in staat om op grote schaal gepersonaliseerde interacties te hebben zonder de kosten van menselijke arbeid.

Uitdagingen
Toch zijn er behoorlijke uitdagingen verbonden aan de inzet van ChatGPT. Het model is gevoelig voor vooringenomenheden en kan onjuiste informatie
of misleidende antwoorden geven. Wetenschappers ondertekenden een open brief die oproept om de ontwikkeling van alle AI-systemen die krachtiger zijn dan ChatGPT tijdelijk stop te zetten. Er is een ethische discussie gaande over de verantwoordelijkheid van de ontwikkelaars van ChatGPT.

ChatGPT is een revolutionaire stap in de ontwikkeling van kunstmatige intelligentie. Het heeft de potentie om de manier waarop we met computers communiceren te transformeren. Hoewel er uitdagingen zijn met betrekking tot vooringenomenheden en ethische kwesties, zal de voortdurende ontwikkeling van ChatGPT ongetwijfeld bijdragen aan verdere vooruitgang in de interactie tussen mens en machine. En dat is nog maar het begin. De politiek, de media, de techindustrie, de commercie: alle facetten van de samenleving gaan vroeger of later te maken krijgen met de positieve en negatieve implicaties van generatieve AI. Dat realiseren we ons nu. De laatste maanden uiten ook veel prominente ontwikkelaars en wetenschappers hun zorgen over de technologie, die zich te snel ontwikkelt en daarmee een potentieel gevaar vormt voor de samenleving en de democratie. Daarmee is een discussie ontstaan over hoe we AI moeten gaan reguleren.

De samenleving heeft behoefte aan de menselijke maat waarvan verschillende voorbeelden hebben aangetoond dat die verdwenen is (Toeslagenschandaal, Ongekend onrecht). Zijn we al te ver gegaan in onze informatiesamenleving en moeten we terug, zoals we ook op andere gebieden onze positie moeten heroverwegen? Moeten we deze nieuwe techniek überhaupt wel gebruiken? Wat levert het op? Wie worden er beter van? Is het wel intelligentie, of niet anders dan papegaaien van wat al bekend is? En hoe zit het met auteursrecht, wie is de auteur van de informatie, wat als citaten uit jouw hersenpan ineens opduiken in een door ChatGPT gegenereerd document?

Daar kunnen we alleen maar achter komen door gedegen onderzoek. Want wie zegt dat dit artikel bij voorbeeld niet met ChatGPT is geschreven?

Dit bericht delen