In Innovatie, Sustainability14 januari 20215 Minuten

Bereikbaar en duurzaam

Rotterdam Logistics Park Een logistiek centrum, gebouwd van duurzame materialen, goed bereikbaar voor openbaar vervoer en vrachtwagens en met zó’n […]

Rotterdam Logistics Park

Een logistiek centrum, gebouwd van duurzame materialen, goed bereikbaar voor openbaar vervoer en vrachtwagens en met zó’n uitstraling dat je er met plezier gaat werken. Dat bouwt Delta Development uit Hoofddorp op Kickersbloem 3 in Hellevoetsluis.

Delta Development Group legt zich als vastgoedontwikkelaar toe op het bouwen vanuit het Cradle to Cradle-principe: duurzaamheid staat voorop. Op de Kickersbloem 3 heeft Delta Development Group 15 hectare grond in erfpacht genomen, waar de komende jaren Rotterdam Logistics Park verrijst.

“De opslagruimtes en kantoren worden ontwikkeld met materialen die kunnen worden gerecycled of weer teruggegeven aan de natuur”, vertelt eigenaar Coert Zachariasse. “Het is een natuur-inclusief ontwerp, wat je bijvoorbeeld ziet aan het groen in de gevels, het gebruik van hout en andere natuurlijke materialen. Op de daken liggen zonnepanelen, die meer energie opwekken dan de gebouwen verbruiken. Die worden ook ingezet voor een laad-infrastructuur voor elektrische auto’s, vrachtwagens en heftrucks. De kantoren worden modulair gebouwd, zodat ze gemakkelijk zijn op- en af- te schalen bij wisselende gebruikers. De esthetiek, de materialen en de energie die we opwekken, moeten een positief effect hebben op de gebruikers en de omgeving.”

Een groot voordeel van de locatie is volgens commercieel directeur Rob van den Broek de bereikbaarheid: “Het terrein is aangesloten op het bus- en metronet. Daarnaast wordt de locatie de komende tijd nog beter ontsloten door de aanstaande verbreding van de N57 en de aanleg van de Blankenburg-tunnel.” De aanwezigheid van openbaar vervoer is voor Coert een groot pluspunt. “We zien dat in warehouses steeds meer handelingen worden verricht. Bijvoorbeeld medische apparatuur wordt tegenwoordig vaak al voor aflevering geprogrammeerd. Dat levert hoogwaardige werkgelegenheid op. Bereikbaarheid per openbaar vervoer en een aantrekkelijke uitstraling van de locatie zijn belangrijk voor dat type klanten.”

Voor de regio Voorne-Putten betekent het logistieke centrum een waardevolle aanvulling op de werkgelegenheid, zegt Rob: “Jongeren kunnen nu op het eiland blijven. Wij brengen het werk naar de mensen toe, in plaats van dat goed-opgeleide jongeren wegtrekken op zoek naar werk.” De locatie zelf is volgens Rob ideaal: “Kickersbloem 3 is een enorme hoeveelheid grond, die een unieke kans biedt voor grote logistieke bedrijven die verbonden zijn aan de havens. In tegenstelling tot de Maasvlakte zijn alle faciliteiten al aanwezig. En door de aanleg van de Blankenburg-tunnel tussen de A15 en A20 zijn we goed bereikbaar voor bedrijven in het Westland, die bovendien vaak gerelateerd zijn aan de haven.”

Delta Development Group is enthousiast om deze locatie te ontwikkelen, vertelt Rob. “De omgevingsvergunning voor de eerste 20.000 m2 is inmiddels aangevraagd en we hopen in april 2021 te beginnen met bouwen. Op basis van de belangstelling kunnen we ieder jaar 20.000 m2 invullen, maar dat is eenvoudig te versnellen als dat nodig is.” Coert verwacht dat er veel belangstelling is voor de ruimtes. “Onze manier van bouwen rust op drie pijlers. Circulair: onze gebouwen hebben geen negatieve impact. Mens-centraal, wat onder meer betekent dat we rekening houden met ergonomie en een gezond binnenklimaat. En we bouwen smart buildings: we analyseren constant alle data, om daarmee niet alleen het energiegebruik, maar ook schoonmaak, onderhoud en andere onderdelen van de bedrijfsvoering te optimaliseren.”

Rotterdam Logistics Park zou niet mogelijk zijn zonder de medewerking van de gemeente Hellevoetsluis, zegt Rob. “Niet alleen omdat wij bij de gemeente de grond afnemen, maar ook door het mogelijk maken van de randvoorwaarden. De verbreding van de N57 is voor ons cruciaal. De Regio en het Rijk hebben positieve stappen gezet om de infrastructuur met voorrang aan te passen en dat is heel belangrijk voor de bereikbaarheid. Zo werken wij het liefst, ook met onze klanten en investeerders: we zoeken naar gemeenschappelijk belang om zo een meerwaarde te creëren.”


Delta Development Group
+31 (0) 23 7600 500  | Hoofddorp
www.rotterdamlogisticspark.com | www.deltadeveloptment.eu

Redactie: Liesbet Mallekoote

Dit bericht delen