In Dienstverlening, Finance, Innovatie20 juli 20212 Minuten

Bedrijfsoverdracht & investeringen

Je hebt een familiebedrijf en ergens in de verte zie je hem aankomen: de bedrijfsopvolging. Je weet vast wel dat […]

Bedrijfsoverdracht

Je hebt een familiebedrijf en ergens in de verte zie je hem aankomen: de bedrijfsopvolging. Je weet vast wel dat je hier tijdig op moet voorsorteren. Maar weet je ook welk effect investeringen in de tussentijd hebben?

“Bedrijfsopvolging begint al vijf jaar op voorhand”, legt Tim Visser van Baker Tilly uit. “Vanaf dat moment moet je aan bepaalde fiscale eisen voldoen om straks gebruik te kunnen maken van de bedrijfsopvolgingsregeling (BOR). Deze regeling bestaat uit een geheel of gedeeltelijke vrijstelling van belastingen bij schenking.”

Tim wacht niet tot een ondernemer met vragen over bedrijfsopvolging komt. “Ik breng het tijdig ter sprake zodat de ondernemer tijd heeft om met zijn opvolger de wensen te bespreken en de juiste zaken op orde te krijgen. Je moet namelijk aan een paar regels voldoen. De ondernemer moet de onderneming bijvoorbeeld al vijf jaar drijven. Bovendien valt in principe alleen het ondernemingsvermogen in de vrijstelling, niet overtollige bankgelden of beleggingen.”

Check. Maar dan is er ook nog iets bijzonders aan de hand met investeringen die de ondernemer doet tussen de overdrachtsdatum en vijf jaar daarvoor: de overname van een ander bedrijf bijvoorbeeld of het toevoegen van een nieuwe bedrijfstak. “Er kan discussie met de Belastingdienst ontstaan of er dan een nieuwe vijfjaars-termijn ingaat. Vorig jaar heeft de hoogste rechter geoordeeld dat als de investering wordt geïntegreerd in de bestaande onderneming, dat deel meegaat in de BOR. Dat is wat mij betreft een goede ontwikkeling. Een ondernemer moet kunnen investeren wanneer de kans er is, zonder dat dit nadelige fiscale gevolgen heeft. Toch blijft er nog een grijs gebied: De vraag blijft wat die integratie dan precies inhoudt. Wij denken hierin graag mee met de ondernemer.”

Vragen?
Tim Visser, 0113-24 20 00
Of kijk op www.bakertilly.nl/goes

Redactie: Kim de Booij
Fotografie: Ruden Riemens
20-7-2021 09.04 uur

 

Dit bericht delen