In Finance, Tech12 juli 20213 Minuten

Anders werken, niet slechter gedraaid

Familiebedrijven, nieuwe generatie Een bedrijfsovername vlak voor een pandemie; wie dat vooraf had geweten, had misschien andere keuzes gemaakt. Maar […]

ITN

Familiebedrijven, nieuwe generatie

Een bedrijfsovername vlak voor een pandemie; wie dat vooraf had geweten, had misschien andere keuzes gemaakt. Maar glazen bollen bestaan niet, ook niet in Nieuwdorp. Daar ging begin 2020 het familiebedrijf ITN Groep over op de volgende generatie. Vijf van de acht kinderen van oprichter Hans Niewenhuijse vormen sindsdien samen de directie. “We hebben de tijd genomen om naar de overdracht toe te werken. Het ging daardoor heel natuurlijk. We deden het werk eigenlijk al, alleen zonder de eindverantwoording. Hans is nog steeds betrokken, maar dan als adviseur.”

Jeanneke Schutte-Niewenhuijse werkt samen haar vier broers. Binnen het installatie bedrijf is zij verantwoordelijk voor P&O. Bij het uitbreken van de coronapandemie zat de schrik er goed in. “We hebben direct maatregelen genomen. De deur ging op slot en we vroegen de monteurs om niet meer op de zaak te komen. We werkten alleen op afspraak en alleen als het echt niet anders kon. Al het overleg ging digitaal. Zeker in het begin overlegden we als directie veel. Er kwam zoveel op ons af.”

Van roodgloeiend naar muisstil


Jeanneke herinnert zich goed dat een collega op een dag al om half tien ’s ochtends vertelde dat het werk gedaan was. “Dat was zo vreemd. Zij beantwoordt de telefoon waarop vooral particulieren bellen voor serviceafspraken. Terwijl die normaal roodgloeiend staat, was het toen muisstil. Dan schrik je wel en vraag je je af wat dat gaat betekenen.”

 

Focus op behoud medewerkers


Achteraf constateren Jeanneke en haar broers dat ITN Groep niet of nauwelijks geraakt is door de coronacrisis. De meeste projecten liepen door. “We hebben een goed jaar gedraaid en zijn meer dan tevreden.” Nu er steeds meer versoepelingen komen, verlegt de focus zich meer en meer naar het grijpen van kansen. Die schuilen volgens Jeanneke vooral in het behalen van efficiencywinst en het focussen op verduurzamen en domotica. “Nieuwe technologieën vereenvoudigen ons werk. Daarop zetten we sterk in. Onze grootste zorg is nu het werven, opleiden en behouden van goed gemotiveerde technici.”

Bron: Zeeland Business magazine 2 – 2021
12-7-2021 | 09.00

Fotograaf: Suzan Fotografie
Redactie: Caroline Houmes

 

Dit bericht delen