In Personeel23 november 20234 Minuten

Aan de slag in Zeeland: samenwerking tussen gemeenten en UWV

Aan de slag in Zeeland is een samenwerking tussen het WerkgeversServicepunt (kortweg WSP), het UWV, gemeenten, onderwijsinstellingen, werkgevers- en werknemersorganisaties […]

Aan de slag in Zeeland samenwerking tussen gemeenten en UWV

Aan de slag in Zeeland is een samenwerking tussen het WerkgeversServicepunt (kortweg WSP), het UWV, gemeenten, onderwijsinstellingen, werkgevers- en werknemersorganisaties en diverse andere partners. Samen willen zij de arbeidsmarkt gemakkelijker maken voor zowel inwoners (werkzoekenden) en werkgevers. Ofwel vraag en aanbod dichter bij elkaar brengen in de arbeidsmarktregio Zeeland. Als tool gaat men een digitaal platform ontwikkelen die alle dienstverlening meer in samenhang moet gaan presenteren en communiceren.

Wij spreken met twee managers/coördinatoren van Zeeuwse WerkgeversServicepunten. Martin Weeda en Rutger Punt over werkgeversdienstverlening voor ondernemers, het doel van de intensieve samenwerking, het belang van inclusiviteit, maar ook over de ‘harde leerschool’ en wat het uiteindelijk op moet leveren.

Wat is en doet het WSP voor werkgevers anno nu

Rutger Punt: “Het WerkgeversServicepunt geeft informatie over de arbeidsmarkt en biedt ondersteuning als een ondernemer bijvoorbeeld iemand wil aannemen met afstand tot de arbeidsmarkt. De dienstverlening is kosteloos. Wij helpen ondernemers onder meer bij de werving en selectie van personeel, we adviseren ze niet alleen bij het vinden, maar ook het binden van personeel. Het aantrekken van nieuwe medewerkers is één, maar het boeien en binden van medewerkers is twee. Onze organisatie beschikt over heel veel kennis op dit gebied. Daarnaast adviseren we ondernemers over regelingen en subsidies. De huidige arbeidsmarkt vraagt om slimme personeelsoplossingen. Onze adviseurs helpen de ondernemers graag met een advies op maat en met de regelingen en subsidies.”

Werkzoekenden

Martin Weeda: “Werkzoekenden die graag willen werken, helpen wij aan een baan bij werkgevers.  Denk aan jongeren, 50-plussers, mensen met een arbeidsbeperking en statushouders.  Vaak zijn ondernemers verrast door de talenten van onze kandidaten. Over kandidaten gesproken: We maken allemaal keuzes in het leven. Die keuzes pakken soms goed uit en soms minder goed. Het leven kan wat dat betreft een harde leerschool zijn. Als je vastloopt omdat je geen opleiding, werk of perspectief hebt, dan is het tijd voor actie. Niet afwachten, maar doen. Want als je niks doet, verandert er ook niks. Met ‘De Harde Leerschool’ bieden we een programma, kort en krachtig, dat mensen helpt om weer ‘back on track’ te komen. Terug in de maatschappij, mentaal sterk, fit en weerbaar. Inclusiviteit is hierbij een belangrijk issue. Het creëren van een veilige omgeving waarin iedereen, met of zonder beperking kan meedoen in de samenleving, zich welkom en gewaardeerd voelt en gelijke kansen krijgt. Daar maken we ons hard voor.”

Doelstellingen

Rutger Punt: “Het netwerk ‘Aan de slag in Zeeland’ wordt door alle partijen als meerwaarde gezien. Naast een samenwerking tussen de partijen trekken we nu samen op in het realiseren van een online platform ‘Aan de slag in Zeeland’ gericht op zowel werkgevers, werkzoekenden als mensen die zich willen ontwikkelen. Maar uiteraard ook voor de samenwerkingspartners. Werkzoekenden moeten er terecht kunnen voor al hun arbeidsvragen. Naast informatie over de diensten en initiatieven in Zeeland heeft het platform een loketfunctie waarbij bezoekers actief doorverwezen worden naar de juiste instantie. Voor werkgevers moet het platform inzicht bieden in het beschikbare aanbod aan dienstverlening en instrumenten om de matching vanuit het (onbenut) arbeidspotentieel te verbeteren. Maar ook de herkenbaarheid en bereikbaarheid vanuit de samenwerking van de verschillende partijen vergroten. Het moet ook een toegankelijke- en inclusieve website worden. En tot slot: door de bekendheid van het netwerk en straks het online platform Aan de slag in Zeeland, willen we ervoor zorgen dat iedereen mee kan doen in Zeeland en we samen werken aan een veerkrachtige arbeidsmarkt in Zeeland.”

Dit bericht delen