In Dienstverlening, Finance, Inspiratie26 juli 20212 Minuten

7 slimme alternatieven voor negatieve rente op grote vermogens

Negatieve rentes zijn een feit. Vanaf 1 juli moet je bij vrijwel alle Nederlandse banken zo’n 0,5 procent betalen om […]

Alternatieven

Negatieve rentes zijn een feit. Vanaf 1 juli moet je bij vrijwel alle Nederlandse banken zo’n 0,5 procent betalen om grote vermogens te stallen. Martin Janse, commercieel directeur bij ABN Amro MeesPierson Zeeland, deelt een aantal slimme alternatieven voor geld op de bank.

 1. Los extra af op de hypotheek.
  Hoewel de rentes voor leningen momenteel erg laag zijn, betaal je nog steeds meer over je schuld dan over je banksaldo. Daarom is het gunstig om af te lossen. Zo sla je twee vliegen in één klap.
 2. Verduurzaam je woning of bedrijfspand.
  Investeer in energiezuinige maatregelen, als zonnepanelen, gevelisolatie, of een warmtepomp. Je krijgt hiervoor subsidie én kunt rekenen op een rendement van ruim 5 procent.
 3. Beleg een deel van je vermogen op de beurs.
  Zo verlaag je de hoogte van je spaarrekening en kun je mogelijk meer rendement behalen. Beleggen brengt ook risico’s met zich mee, kies daarom een risicoprofiel dat bij je past.
 4. Investeer in vastgoed.
  Bijvoorbeeld een vakantiehuisje of de particuliere verhuur. Je vangt hiermee al gauw 3 tot 6 procent huur en met een beetje geluk kun je in de loop der jaren ook nog profiteren van waardestijging.
 5. Vul je pensioen aan.
  Maak gebruik van je jaarruimte door bij te storten in je pensioen of een extra polis af te nemen. Dat is direct fiscaal aftrekbaar en pensioensparen wordt niet meegenomen voor je Box 3.
 6. Leen onderhands geld uit.
  Tegen een lage rente, bijvoorbeeld aan familie. Zo hebben zij minder kosten en betaal jij minder negatieve rente over je vermogen. Daar word je allebei beter van. Let er wel op dat je goede afspraken maakt.
 7. Doe een schenking aan je kinderen of goede doelen.
  Dat geeft niet alleen voldoening, maar biedt ook fiscale voordelen. Een schenking aan erfgenamen is vrijgesteld van belasting en een gift aan een ANBI-instelling is aftrekbaar.

“Denk eraan”, voegt Janse er tot slot aan toe, “dat je ook blijft sparen. Je moet nog steeds een potje hebben voor onvoorziene en noodzakelijke uitgaven, zowel zakelijk als privé, er kan altijd een auto of wasmachine kapot gaan.”

Redactie: Elodie Kint
Fotografie: Jan de Carpentier

26-7-2021 | 09.00 uur

Dit bericht delen