In Sustainability, Tech17 april 20234 Minuten

Het belang van een Digital Clean Up Day

Een betere wereld begint bij jezelf. In de jaren ’80 waarin ik ben opgegroeid was dit een veelgehoorde slogan, maar […]

Tineke van Heijst vhic

Een betere wereld begint bij jezelf. In de jaren ’80 waarin ik ben opgegroeid was dit een veelgehoorde slogan, maar hij is vandaag de dag misschien wel actueler dan ooit aangezien we ons middenin een klimaat- en energiecrisis bevinden. Heeft u wel eens stilgestaan bij uw eigen digitale voetafdruk?

We kennen allemaal de beelden van de plastic soep in de oceanen, maar bent u zich ook bewust van de enorme berg digitale bestanden die al lang niet meer relevant zijn? Bestanden die niet meer geopend kunnen worden? Of de grote hoeveelheden duplicaten en oude versies die nog ergens in de cloud rondzweven? Ieder jaar zorgen wij door ons gebruik van het Internet voor 900 miljoen ton CO2- uitstoot. Dit staat gelijk aan de complete jaarlijkse CO2-uitstoot van Duitsland. Voorspellingen geven aan dat binnen 10 jaar 20 procent van onze energieproductie opgaat aan de opslag en het gebruik van digitale informatie. Bedenk dan eens hoeveel energie en CO2-uitstoot er bespaard kan worden als we consequenter zouden zijn in het opruimen van onze digitale rommel.

Het is eigenlijk best verbazingwekkend. Toen we alleen nog papieren post kregen, lieten we de post niet in onze brievenbus liggen nadat we die gelezen hadden, maar ruimden we die op. En als alle informatie in uw cloudomgeving als stapels in uw kantoor zou liggen, zou u dan niet gedwongen worden op te ruimen? Heeft u zich weleens gerealiseerd dat de externe harde schijf van 1 TB die u thuis heeft liggen gelijk staat aan een stapel enkelzijdig geprinte A4-tjes met een hoogte van 18x de Eiffeltoren? Die zou u niet op zolder willen laten liggen! Probleem is dat we de omvang van het probleem niet zien. Het zijn nullen en enen die, als de opslag vol raakt, tegen een klein bedrag alsnog kunnen worden opgeslagen. En zo neemt de digitale gegevensberg steeds grotere proporties aan.

Gek genoeg is er in de media volop aandacht voor de energietransitie – de omzetting van traditionele gas naar waterstof, het aansluiten van woonwijken op warmtenetten, het uitbreiden van de windparken op zee en ga zo maar door. Maar de vraag waarom we steeds meer energie gaan consumeren en de manieren waarop u en ik op eenvoudige wijze ons steentje bij kunnen dragen krijgt afgezien van tochtstrips en het installeren van warmtepompen weinig aandacht.

Dat is precies waar Digital Clean Up Day voor in het leven is geroepen: Bewustwording creëren over wat u en ikzelf kunnen doen om onze digitale voetafdruk te beperken. Zaterdag 18 maart was het zo ver. De website van dit initiatief staat boordevol tips om uw digitale voetafdruk onder de loep te nemen en aan te pakken. Simpele handelingen die een minimale inspanning vergen om aan de slag te gaan. Van uw mobiele telefoon tot uw inbox, van uw administratie tot uw foto’s. Ook bevat de site tips om in uw organisatie aan de slag te gaan. Via de site kunt u na uw opschoonactie doorgeven hoeveel GB u heeft opgeschoond en krijgt u een leuk aandenken. Dit kunt u individueel doen of samen met uw collega’s. In verband met Digital Clean Up Day werd op 27 maart door het Netwerk Digitaal Erfgoed een webinar georganiseerd rondom het thema Green IT.

En zo begint een betere wereld weer bij onszelf. Of zoals het team van de Digital Clean Up day het samenvatte in hun slogan: ‘Be cool – don’t feed global warming with digital trash!’. Kijk voor meer informatie op de (engelstalige) actiepagina: www. digitalcleanupday.org.

Dit bericht delen