In Innovatie9 april 20215 Minuten

Trots op onze Zeeuwse roots!

Zeeuwse toppers van 2020 Ook in 2020 zijn er genoeg successen te vieren. De Zeeuwse winnaars van diverse regionale én […]

Thijs Meliefste

Zeeuwse toppers van 2020

Ook in 2020 zijn er genoeg successen te vieren. De Zeeuwse winnaars van diverse regionale én landelijke prijzen staan symbool voor de ondernemersgeest en innovatiekracht binnen onze provincie. Iedere ondernemer is trots om in Zeeland actief te zijn.

Restaurant Meliefste
Winnaar Jonge Topchef van het Jaar Gault&Millau 2020
Het stond al op het wensenlijstje van chef-kok Thijs Meliefste van het gelijknamige restaurant in Wolphaartsdijk. Dus toen hij werd uitgeroepen tot Jonge Topchef van het Jaar was dat een wens die uitkwam. “Ik was al twee keer eerder genomineerd. Er zijn een paar honderd jonge talenten in Nederland, dus alleen de nominatie is al uniek. Als je dan uiteindelijk gekozen wordt, is dat heel bijzonder. In Nederland zijn vooral de Michelin-sterren bekend, maar onze Belgische gasten weten goed wat deze erkenning van Gault&Millau betekent.” Thijs kan niet zeggen dat er méér Belgen kwamen na deze uitverkiezing. Hij verkeert in de luxe positie dat zijn restaurant steeds vol was. Inmiddels ziet de wereld er anders uit. “2020 is een lastig jaar geworden en ook 2021 start slecht. We willen open, ons weer nuttig voelen, zonder financiële zorgen.”

Meatless
Winnaar Zeeuwse Pioniersprijs 2020
“Het winnen van deze prijs is mooie erkenning voor de innovatieve keuzes die we sinds vijftien jaar maken. We zijn er trots op een Zeeuws bedrijf te zijn en werken ook met veel Zeeuwse bedrijven samen.” Aan het woord is Jos Hugense, directeur-eigenaar van Meatless in Goes. Wat betreft de uitstraling van de prijs is hij reëel. “Negentig procent van onze producten wordt geëxporteerd. In die zin zal de prijs weinig invloed hebben.” Bij Meatless worden plantaardige texturen gefabriceerd, die worden toegevoegd aan vegetarische, veganistische en soms zelfs vleesproducten. “We maken zelf geen consumentenproducten, maar ik garandeer je dat je in iedere Nederlandse supermarkt producten vindt, waarin onze texturen zijn verwerkt.” De markt voor vegetarische en veganistische voeding is wereldwijd booming. Dat is merkbaar bij Meatless. Vorig jaar realiseerde het bedrijf een omzetgroei van 20% en voor dit jaar voorziet Jos een groei van nog eens 50%.

Jos Hugens

Traas Ongediertebestrijding
Winnaar Zeeuwse Emergo Innovatieprijs
Traas bestaat dit jaar 25 jaar. Het bedrijf van Peter Traas maakt een ongekende groei door, mede door het fantastische team. Inmiddels werken er ruim zeventig mensen, zijn er twee vestigingen, twee franchisenemers en afnemers in Nederland, Duitsland en Vlaanderen. De core-business is het voorkomen en bestrijden van plaagdieren. De winst van de Emergo Innovatieprijs was een opsteker voor het bedrijf. “Onze inzending was een rattenhotel, waarmee we de overlast van ratten kunnen voorkomen. De prijs leverde veel media-aandacht op, maar ook concrete opdrachten. Zo staat er een rattenhotel in de gemeente De Bilt. We zijn deze innovatie aan het optimaliseren, zodat we kunnen volgen hoeveel ratten er binnengaan en zo kunnen beslissen of bestrijding nodig is.”

Sandra Koster

Medisol
Winnaar 11 FD Gazellen op rij en nominatie Zeeuwse Pioniersprijs 2020
Wat Medisol presteert is bijna uniek: 11 Financieel Dagblad-Gazellen op rij. Dat zegt iets over de exponentiële groei van het bedrijf. Pieter Joziasse startte Medisol in 2001. Toen Anne-Marieke Wieman ruim tien jaar later bij het bedrijf begon, werkten er vijf mensen. Inmiddels zijn dat er vijftig en is zij mede-eigenaar. Medisol verkoopt online AED’s. Als één van de weinige marktpartijen doet Medisol dit merkonafhankelijk. Het doel van Medisol is bijzonder: In 2030 moet wereldwijd iedereen binnen 6 minuten een AED tot zijn beschikking hebben. Pieter vertelt dat de nominatie voor de Zeeuwse Pioniersprijs 2020 vooral intern gevierd wordt. “We zijn een wereldspeler, dus het zegt onze klanten iets minder. Voor ons is het leuk. We hebben Zeeuwse roots en zijn daar trots op.”

Anne-Marieke Wieman en Pieter Joziasse

Bron: Zeeland Business magazine 1 – 2021
Fotografie: Freddy Dirickx
Redactie: Caroline Houmes

9/4/2021

 

Dit bericht delen