In Sustainability, Transport & industrie14 februari 20232 Minuten

Rail Gent Terneuzen – Bijdrage Nederlands Groeifonds

Het grensoverschrijdende spoorgoederenproject in North Sea Port dat Zeeuws-Vlaanderen met Gent verbindt, ontvangt 105 miljoen euro van het Groeifonds als […]

Rail Gent Terneuzen Bijdrage Nederlands Groeifonds

Het grensoverschrijdende spoorgoederenproject in North Sea Port dat Zeeuws-Vlaanderen met Gent verbindt, ontvangt 105 miljoen euro van het Groeifonds als bijdrage in de ontwikkeling. Hiermee onderstreept de Nederlandse regering het belang van de spoorontwikkeling in het havengebied voor structurele en duurzame economisch groei.

Een Nederlands, Belgisch en Vlaams initiatief
De regeringen van Nederland, België en Vlaanderen werken samen aan een verbeterde ontsluiting van North Sea Port per spoor. Daartoe ondertekenden zij met de regio reeds in 2021 een intentieverklaring voor een betere spoorontsluiting in het havengebied tussen Terneuzen en Gent.

Eén grensoverschrijdende regio
Het gebied rond de grensoverschrijdende haven North Sea Port – van Vlissingen tot aan Gent – ontwikkelt zich tot één samenhangende grensoverschrijdende regio. Onder meer op het vlak van arbeidsmarkt, woningmarkt, cultuur en zorg. De fusie van North Sea Port tot één Nederlands-Vlaamse haven in 2018 heeft deze ontwikkeling versterkt. Zowel de regionale als de nationale overheden ondersteunen deze ambitie voor groei en de ontwikkeling van een dynamisch en florerend North Sea Port District.

Toekenning Groeifonds erkent belang van het grensoverschrijdende spoorproject
De steun vanuit het groeifonds onderschrijft de inzet van North Sea Port voor duurzaam transport en leefbaarheid in het havengebied en een betere bereikbaarheid van de bedrijven. Het project kan in de toekomst ook reizigersvervoer per trein mogelijk maken.

Het besluit van de Nederlandse regering is genomen op advies van de onafhankelijke commissie voor het Nationaal Groeifonds onder voorzitterschap van Jeroen Dijsselbloem. Omdat het een grensoverschrijdend project is, is in lijn met de in 2021 gesloten Intentieovereenkomst de verwachting meegegeven dat ook in België de benodigde parallelle stappen zullen worden gezet in de komende jaren. Dat het groeifonds de bijdrage heeft goedgekeurd onderstreept het nationale en regionale belang van dit unieke grensoverschrijdende spoorproject en de bijdrage aan de structurele en duurzame economisch groei van Nederland.

Auteur: Kees van ‘t Zelfde
Foto: North Sea Port

Dit bericht delen