In Sustainability, Transport & industrie5 februari 20243 Minuten

‘Ontmantelen is eigenlijk omgekeerd bouwen’

“Stoer zijn, van aanpakken weten en vooral: je hoofd gebruiken.” Dat is waar het volgens Jan Hoondert op aankomt, als […]

Hoondert Services & Decommissioning (HSD)

“Stoer zijn, van aanpakken weten en vooral: je hoofd gebruiken.” Dat is waar het volgens Jan Hoondert op aankomt, als je werkt bij Hoondert Services & Decommissioning (HSD) in de haven van Vlissingen. Wie het werk ziet, snapt waarom. De boorplatforms en schepen die hier minutieus worden ontmanteld, zijn indrukwekkend groot. “We praten nadrukkelijk over ontmantelen”, aldus Jan Hoondert. “Dat is écht iets heel anders dan slopen. Wij halen complete boorplatforms en schepen uit elkaar. Dat doen we met veel precisie, zodat we alle materialen en afvalstoffen zo nauwkeurig mogelijk kunnen afvoeren of verkopen voor hergebruik.”

De naam Hoondert en de gele bedrijfswagens zijn binnen Zeeland algemeen bekend. Het bedrijf in ‘s Heerenhoek werd gestart door de vader van Marcel en Jan Hoondert, de huidige directie. Inmiddels is dat bedrijf uitgegroeid tot een gerenommeerd aannemings- en verhuurbedrijf. Minder bekend is HSD, het bedrijf dat in Vlissingse haven actief is. “Daarmee richten we ons op de petrochemie en offshore. Een branche waarin de eisen op het gebied van veiligheid en milieu extreem hoog liggen. Bij HSD werken we nu met ongeveer vijftig mensen, waarvan dertig op de werkvloer.”

Schepen en boorplatforms
Die ‘werkvloer’ is jaar na jaar anders. Want zo lang heeft HSD ongeveer nodig om een compleet platform te ontmantelen. “We hebben tal van universitair geschoolde specialisten in dienst die een complete diagnose stellen, bijvoorbeeld op het gebied van afvalstoffen, materialen en mogelijke (stralings)risico’s. Onze projectleiders tekenen het project vervolgens compleet uit, zodat we stap voor stap met het ontmantelen kunnen starten.”

Oog voor veiligheid
Eén van de projectleiders is Mark Mieras. Hij vertelt dat iedere dag begint met een toolbox waarbij alle medewerkers horen wat er die dag moet gebeuren en wat de mogelijke risico’s zijn. “Het is belangrijk dat we oog hebben voor elkaars veiligheid en voor de materialen waarmee we werken”, aldus Mark. Jan vult aan: “Nauwkeurig werken is heel belangrijk. Het doel is om alle materialen zo secuur mogelijk te scheiden. Hoe beter we scheiden op soort, hoe hoger de kwaliteit voor hergebruik. De materialen gaan werkelijk de hele wereld over. Het staal bijvoorbeeld gaat zelfs naar India en Pakistan.”

Volop kansen
Mark legt uit dat zijn werk dagelijks nieuwe uitdagingen meebrengt. “Elk platform brengt weer nieuwe vragen en oplossingen met zich mee. Dat telkens weer uitzoeken, vind ik enorm leuk.” Jan benadrukt dat er volop werk is in zijn bedrijf. “Of je nu in metaal of elektrotechniek geschoold bent, kom eens praten. Zelfs social media experts zijn welkom, want we laten graag wereldwijd zien wat we kunnen.”

Hoondert Services & Decommissioning
Spanjeweg 4
4455 TW  Nieuwdorp
telefoon: 0113 – 700201
e-mail: info@hsd.nl
www.hsd.nl

FotograafLinda HemmesTekstschrijverCaroline Houmes

Dit bericht delen