In Sustainability, Transport & industrie14 december 20233 Minuten

North Sea Port wint Europese ESPO Award voor natuurherstel

North Sea Port heeft de jaarlijkse prijs van de Europese zeehavenvereniging ESPO gewonnen. North Sea Port werd bekroond voor de […]

Prijs North Sea Port

North Sea Port heeft de jaarlijkse prijs van de Europese zeehavenvereniging ESPO gewonnen. North Sea Port werd bekroond voor de aanleg van de koppelingsgebieden in de Kanaalzone en natuurherstel in de Moervaartvallei. Met die projecten verhoogt de haven de levenskwaliteit van de omwonenden.

Het project van North Sea Port betreft de aanleg van koppelingsgebieden, die woonkernen in de Gentse kanaalzone en in de Moervaartvallei afschermen van de haven en de industrie. Daarbij staan natuurontwikkeling en natuurherstel voorop, maar de haven maakt ook ruimte voor recreatie, kleinschalige landbouw, boomgaarden, wandelroutes en fietspaden. Waar mogelijk wordt multifunctioneel gedacht: zo kan een bluswaterbekken de vorm krijgen van een vijver, die als pleisterplaats voor beschermde vogelsoorten dient. Het maakt van de koppelingsgebieden unieke plekken.

Daan Schalck, CEO North Sea Port: “Deze buffergebieden brengen niet alleen meer groen in de haven. Ze houden ook de balans tussen werken, wonen en leven op een kwalitatief hoogwaardige manier in evenwicht. Dat gebeurt in nauwe samenwerking met alle betrokken partijen. Ook de omwonenden worden actief betrokken.”

Dimitrios Theologitis, voorzitter, zei namens de juryleden: “We waren onder de indruk van de inzet van de havens voor natuurherstel en biodiversiteit. Elk van de tien projecten heeft zijn eigen bijzondere verdiensten en is een voorbeeld en inspiratiebron voor vele andere. Wij feliciteren North Sea Port met haar langdurige inzet voor de lokale gemeenschap.”

730 hectare

Het hele project startte in 2010 met de aanleg van het eerste koppelingsgebied. Uiteindelijk zullen de zestien deelgebieden in de Kanaalzone liefst 730 hectare beslaan. Tien daarvan zijn al volledig ingericht. De realisatie gebeurt in de schoot van het Projectbureau Gentse Kanaalzone en de Vlaamse Landmaatschappij.

Draagvlak voor de haven

ESPO (European Sea Ports Organisation) beloont met deze prijs elk jaar havens die maatschappelijk verantwoord ondernemen vertalen in projecten die de lokale gemeenschap ten goede komen en het draagvlak voor de havenontwikkeling vergroten. De Award bestaat sinds 2009 en was dit jaar aan zijn vijftiende editie toe. Elk jaar wordt daarbij voor een specifieke invalshoek gekozen. Ditmaal was natuurherstel het thema.

De onafhankelijke jury zette North Sea Port op de finale shortlist van vijf havens voor de ‘ESPO Award on social Integration of Ports 2023’. De naam van de winnaar werd bekendgemaakt tijdens het jaarlijkse galadiner op dinsdag 7 november in het Jubelparkmuseum in Brussel. ESPO vierde daar ook zijn dertigste verjaardag als Europese spreekbuis van de havensector.

Over ESPO

De European Sea Ports Organisation (ESPO) is de spreekbuis van zeehavens binnen de Europese Unie. Zij vertegenwoordigt havens en havenverenigingen uit meer dan 20 lidstaten én Noorwegen en waakt erover dat bij het uitstippelen van het Europees beleid het belang van zeehavens niet uit het oog verloren wordt. ESPO zorgt er voor dat havens alle relevante informatie over dat beleid krijgen. Daan Schalck, CEO van North Sea Port, is momenteel vicevoorzitter van ESPO.

Dit bericht delen