Zeeuwsche Zoute
Zeeuwsche Zoute – Christian Clerx
“Een oeroud product in een nieuw innovatief jasje”
Al in de Romeinse tijd werd er in Zeeland zout uit de zee gewonnen. In de middeleeuwen groeide dit uit tot een ambacht. Zoutziederij Zeeuwsche Zoute blaast deze oude traditie na een jaren van onderzoek weer nieuw leven in. Zeeuwsche Zoute vindt zijn oorsprong in het vissersdorp Bruinisse op Schouwen-Duiveland, gelegen aan het grootste nationale park van Nederland, de Oosterschelde. De nabijgelegen zandplaten, oester- en mosselbanken zuiveren het water en zorgen er zo voor dat we het helderste en schoonste water uit de Oosterschelde bij hoog tij kunnen pompen.
Zeeuwsche Zoute is een officieel Zeker Zeeuws Streekproduct, was de beste noviteit op de Foodbeurs van 2021, streekproducent van het Jaar 2022 en de PublieksWinnaar van de Zeeuwse PioniersPrijs in 2021. Dit jaar (2024) staat de Zeeuwsche Zoute in de innovatie top 100 van de KVK.
Christian, geboren en getogen in Zeeland en initiatiefnemer van Zeeuwsche Zoute: "In de zomer van 2018 ging ik in het weekend vanuit mijn ouderlijk huis met een jerrycan naar de dijk, nu produceert Zeeuwsche Zoute rond de 800 kilo zout per maand en wordt het gebruikt door diverse (sterren) restaurants,
Ben jij benieuwd naar het ondernemersverhaal van Christian en de oorsprong van de Zeeuwsche Zoute? Meld je dan ook aan voor het NXT-GEN event.
Stem in de tussentijd ook even op dit “oer-Zeeuwse” product als beste innovatie in de categorie “food”. https://www.kvkinnovatietop100.nl/site/zoutziederij-zeeuwsche-zoute