In Dienstverlening, Juridisch, Uitgelicht1 juni 20233 Minuten

Is een aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven verplicht?

Als ondernemer wil jij je ongetwijfeld zo goed mogelijk indekken tegen risico’s. Daarom sluit je waarschijnlijk een aantal verzekeringen af.  […]

Als ondernemer wil jij je ongetwijfeld zo goed mogelijk indekken tegen risico’s. Daarom sluit je waarschijnlijk een aantal verzekeringen af.  Wanneer jij je verdiept in de mogelijkheden, ontdek je al snel dat er talloze opties zijn. Zo kun je bijvoorbeeld een zakelijke aansprakelijkheidsverzekering afsluiten. Maar is zo’n verzekering eigenlijk verplicht voor ondernemers? En wat dekt een zakelijke aansprakelijkheidsverzekering precies? In deze tekst lees je er alles over.

Je hoeft je niet te verzekeren voor aansprakelijkheid
Laten we maar direct met de deur in huis vallen: ondernemers zijn niet verplicht om een zakelijke aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Hierdoor kun je voor jezelf afwegen of je deze verzekering nodig hebt of niet. Ondanks dat een aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven (AVB) niet verplicht is, wordt deze verzekering vaak wel afgesloten door ondernemers. Dit komt vooral doordat de kosten van een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering niet opwegen tegen de kosten waarmee je te maken krijgt als je aansprakelijk gesteld wordt als je schade veroorzaakt. Als je hier niet voor verzekerd bent, maar volgens de wet wel aansprakelijk bent voor de schade, moet je dit zelf vergoeden.

Ben je particulier verzekerd voor aansprakelijkheid? Denk dan niet dat een AVB overbodig is. Schade die je tijdens het werk aanricht valt namelijk niet binnen de dekking van de particuliere verzekering. Je moet hier dus echt een aparte verzekering voor afsluiten als je dergelijke schade vergoed wilt krijgen.

Hoe ziet een zakelijke aansprakelijkheidsverzekering eruit?
Voordat je een zakelijke aansprakelijkheidsverzekering afsluit, wil je misschien eerst weten hoe deze verzekering eruitziet. Sommige mensen denken dat een AVB voor ieder bedrijf hetzelfde is, maar dat is niet het geval. Je bepaalt namelijk grotendeels zelf hoe je verzekerd bent. De minimale verzekering die je afsluit is een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering. Hiermee ben je niet alleen verzekerd voor schade die je zelf aanricht, maar ook voor schade die werknemers of producten die je maakt of levert bij een ander veroorzaken.

Beroepsfouten en fouten van bestuurders vallen niet binnen de dekking van een AVB. Bij de meeste verzekeraars kun je dergelijke zaken overigens wel meeverzekeren. Er worden namelijk aanvullende verzekeringen voor bestuurders- en beroepsaansprakelijkheid aangeboden. Of je één van deze twee aansprakelijkheidsverzekeringen af moet sluiten, hangt af van het beroep dat je beoefent. Heb je een juridisch, financieel, technisch of adviserend beroep? Breid een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering dan uit met beroepsaansprakelijkheid. Wanneer je bestuurder bent, is het verstandig om een BVA uit te breiden met een bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering (BTA).

Hoe sluit ik een aansprakelijkheidsverzekering af?
Zie je het nut van een zakelijk aansprakelijkheidsverzekering inmiddels in? Dan wil je misschien niet langer wachten met het afsluiten van deze verzekering. Gelukkig hoeft dit ook niet, want bij veel verzekeraars kun je tegenwoordig online een zakelijke aansprakelijkheidsverzekering afsluiten. Het is bovendien mogelijk om de premie te berekenen, waardoor je precies weet hoeveel je per maand betaalt voor een zakelijke aansprakelijkheidsverzekering.

 

Dit bericht delen