In Blog12 mei 20219 Minuten

Deelnemer & Ambassadeur in gesprek

Tijdens het Groeiprogramma ontmoeten deelnemers onder meer betrokken groeiambassadeurs: ervaren ondernemers die weten wat groeien is. Dit keer spraken deelneemster […]

D en A

Tijdens het Groeiprogramma ontmoeten deelnemers onder meer betrokken groeiambassadeurs: ervaren ondernemers die weten wat groeien is. Dit keer spraken deelneemster Marloes de Haze (eigenaresse werving- en selectiebureau HB17) en Daniël Lodders (directeur Saman Groep) elkaar.

Daniël: “Je wilt groeien, maar in jouw branche lijkt me dat best lastig vanwege het grote aanbod. Ik zie dat je met zzp’ers werkt, is dat waar HB17 zich in onderscheidt?”

Marloes: “Nee, die zzp-tak is vaak om een tijdelijke oplossing te kunnen bieden wanneer het even duurt om een vaste medewerker te vinden. Daar richten we ons namelijk primair op: op vaste dienstverbanden. Ons onderscheidend vermogen ligt in ons grote netwerk. We vissen niet uit dezelfde vijver van werkzoekenden als uitzendbureaus doen, maar hebben contact met latent werkzoekenden. Mensen met een baan die toe zijn aan iets anders. Wist je dat dit zo’n 60 tot 70% van alle werkenden is? Wij bieden toegevoegde waarde door die personen uit de markt te halen en aan vacatures te koppelen. We groeien daardoor heel snel.”

Daniël: “En in welke branches ben je dan actief?”

Marloes: “Voornamelijk Wtb/E (techniek) en in staffuncties.”

Gemene deler

Daniël: “Aha, Wtb/E. Een uitdagend vakgebied.”

Marloes: “Ja, jouw vakgebied, deze noemde ik natuurlijk niet voor niets als eerste. En uitdagend is het zeker. Daarom ben ik ook zo benieuwd naar jullie Saman Academie. Ik kan me voorstellen dat die uit nood geboren is, maar hoe loopt het en wat zijn de resultaten?”

Daniël: “We zijn ermee gestart omdat we merkten dat er uit reguliere leer-werktrajecten onvoldoende instroom kwam. Daarnaast wilden we onze technische branche ook beter vermarkten. Het eerste jaar was meteen een succes: in plaats van 1 leerling, hadden we er 12. Van hen zijn er 9 doorgestroomd naar een vaste baan. Het leuke is dat er niet alleen jongeren, maar ook zij-instromers bij ons binnenkomen. Dat vind ik heel positief. Zij maken een bewuste keuze voor dit vak en zijn heel gemotiveerd.”

Marloes: “Ben je zelf wel eens iets anders gaan doen, of zit je al je hele carrière bij Saman Groep?”

Daniël: “Dat laatste. Ik heb nooit wat anders gedaan. Dat vind ik ook niet erg. Zo lang je jezelf elke dag maar blijft afvragen: kan ik het nog beter doen? Je moet je blijven ontwikkelen.”

Marloes: “Mooi dat je dat zo benadert. Als je terugkijkt, had je dan iets anders willen doen?”

Loslaten

Daniël: “Ja, ik zou meer uit handen geven. Ik heb te lang zelf alle touwtjes in handen willen houden.”

Marloes: “Dit is exact waar ik heel erg mee worstel. Ik ben 100% recruiter en wil daar bovenop nog 50% werken aan de ontwikkeling van mijn bedrijf. Dat levert een spanningsveld op. Loslaten vind ik heel lastig. Als ik ervaar dat iets niet volgens verwachting gaat, grijp ik direct terug de controle en ga ik er met gestrekt been in. Dat is niet altijd leuk voor mijn collega’s.”

Daniël: “Sturing geven aan een groeiend bedrijf vereist andere competenties dan ondernemen. Daar moet je je in ontwikkelen. Je zult op een bepaald punt toch moeten loslaten en accepteren dat niet iedereen dezelfde werkwijze en drive heeft als jij, zeker als je groter wordt. Wat helpt, is om tussentijds te toetsen of iets loopt zoals jij het wilt, dan kun je eerder bijsturen. En mensen vertrouwen. Hoe meer je dat doet, hoe meer vrijheid en rust je krijgt om aan je bedrijf te werken. Zelf vind ik het wel fijn om toch nog binding met de werkvloer te houden. Ik krijg energie van de mensen en wat ze doen. Een ivoren toren is voor mij een waar schrikbeeld. Ik ben ook maar gewoon dienstbaar aan het bedrijf en zal mezelf moeten blijven ontwikkelen, zo zie ik het.”

Groeiprogramma

Marloes: “Die ontwikkeling is ook precies waarom ik me voor het Groeiprogramma heb aangemeld. Hiermee kan ik me lostrekken van de waan van de dag en word ik verplicht te leveren. Dat heb ik nodig.”

Daniël: “Wat vind je tot nu toe van het programma en wat zou je misschien wel anders willen zien?”

Marloes: “We zijn nog niet zo ver dat ik al snijdende conclusies kan trekken, maar ik merk wel grote verschillen tussen de deelnemers. De een vind het, net als ik, super interessant om analyses te maken en toekomstplannen en -dromen te definiëren, de ander vindt dat maar saai huiswerk.”

Daniël: “Het is ook een moeilijk proces. Je wordt gedwongen om ergens over na te denken terwijl je het misschien allemaal al denkt te weten. Ik ben van mening dat je moet blijven analyseren en opschrijven. Dan ga je de diepte meer in en voorkom je dat je voorbij gaat aan belangrijke aandachtspunten. Ik ben wel eens benieuwd: wat is jouw toekomstdroom?”

Dromen

Marloes: “Ik wil dat over zeven jaar HB17 zelfstandig kan draaien zonder mij, zodat ik meer tijd vrij krijg voor mijn gezin en om andere ondernemers te helpen bij hun groei. Van vrienden kreeg ik ooit eens een plaatje van Dragons Den met mijn hoofd op dat van Shawn Harris’ lijf geplakt. Dat zou ik helemaal zien zitten!”

Daniël: “Denk je dat dat ooit gaat gebeuren?”

Marloes: “Hè, laat mij nou even lekker dromen. Ik weet ook niet precies hoe het zal gaan. Er zijn meer wegen die naar Rome leiden. En wie weet, leiden ze uiteindelijk wel naar Parijs of Rotterdam. Dan is dat ook goed.”

Daniël: “Ik ga niet doorvragen en je droom kapot schieten, zeker niet, maar ik zou hem wel wat meer SMART maken als ik jou was. Tussentijdse meetbare doelen stellen. Of vind je dat lastig?”

Beton of geen beton?

Marloes: “Zo ver zijn we in het programma nog niet en ja, dat wordt voor mij heel lastig. Doelen stellen komt neer op keuzes maken en daar ben ik niet zo goed in. Ik wil heel graag alle opties openhouden en de ruimte hebben om nieuwe kansen te kunnen pakken. Ik weet dat ik met tijdlijnen en mijlpalen aan de slag moet, maar ik wil ze niet in beton gieten.”

Daniël: “Ik heb ze juist in heel strak vormgegeven en met collega’s gedeeld en besproken zodat we met elkaar deze doelen willen gaan bereiken. Ten opzichte van 2019 willen we in 2025 verviervoudigd zijn en tussen de 600 en 800 collega’s in dienst hebben. Het helpt ook focus te houden. Je krijgt vanuit je team vaak veel enthousiaste ad hoc ideeën, maar jij bent degene die moet zeggen: nee, nu eerst dit doel halen, daarna kijken we weer verder. Als je dit goed met je team bespreekt, zul je zien dat ineens iedereen diezelfde droom gaat najagen. En dan kan het heel snel gaan.”

Marloes: “Mooi, dank je, dat is echt een belangrijk leerpunt voor me.”

Wil jij ook jouw groeiambities waarmaken?

Marloes de Haze is deelnemer en Daniel Lodders is ambassadeur van het Groeiprogramma van Dockwize. Wil jij, samen met o.a. Daniel, jouw groeiambitites waarmaken? Check dan alle info over het Groeiprogramma en doe mee!

 

Bron: Dockwize

12-05-2021

Dit bericht delen