In Economie21 oktober 20246 Minutes

De kracht van bedrijventerreinen in Zeeland

Uitdagingen en kansen voor ondernemers Bij het vestigen, verplaatsen of uitbreiden is de juiste locatie voor een bedrijf cruciaal. Een […]

bedrijventerreinen in Zeeland

Uitdagingen en kansen voor ondernemers

Bij het vestigen, verplaatsen of uitbreiden is de juiste locatie voor een bedrijf cruciaal. Een goed gekozen bedrijventerrein kan niet alleen de dagelijkse operaties optimaliseren, maar ook bijdragen aan een duurzamere bedrijfsvoering. Bedrijventerreinen bieden niet alleen de ruimte voor groei, maar ook de mogelijkheid om samen te werken aan een duurzame toekomst. We spraken met Albert Meiresonne, manager internationaliseren bij Impuls Zeeland, over de kansen en uitdagingen voor ondernemers in de regio en hoe het team van Impuls Zeeland bedrijven ondersteunt in hun zoektocht naar de ideale locatie.

Belang voor de Zeeuwse economie

Impuls Zeeland speelt een actieve rol in het ondersteunen van bedrijven bij het vinden van geschikte locaties. “We begeleiden internationale bedrijven die zich in Zeeland willen vestigen en ondersteunen Zeeuwse bedrijven die willen uitbreiden. Daarnaast helpen we ondernemers niet alleen met het vinden van de juiste plek, maar ook met het leggen van strategische connecties met andere bedrijven,” legt Meiresonne uit. Door deze brede ondersteuning helpt Impuls Zeeland de regio aantrekkelijk te houden voor zowel nationale als internationale bedrijven.

Zeeuwse bedrijventerreinen vormen een belangrijk onderdeel van de regionale economie. Ze bieden niet alleen ruimte voor groei en ontwikkeling, maar ook voor samenwerking en innovatie. “De beschikbaarheid van bedrijventerreinen in Zeeland is essentieel voor de economische vitaliteit van de regio,” zegt Meiresonne. “Het juiste terrein kan bedrijven toegang bieden tot belangrijke infrastructuur, zoals snelwegen en havens, maar ook tot een netwerk van toeleveranciers, klanten en samenwerkingspartners.” Toch is er een duidelijk probleem zichtbaar: het aantal beschikbare vierkante meters bedrijventerrein in Zeeland neemt af. “Sinds 2019 zien we een duidelijke terugloop in beschikbare grond. Dit kan de concurrentiepositie van Zeeland onder druk zetten,” legt Meiresonne uit. “We pleiten daarom bij de provincie en gemeenten voor meer aandacht voor de ontwikkeling van nieuwe terreinen.”

Het belang van milieucategorieën

Daarbij zijn de milieucategorieën van bedrijventerreinen een aandachtspunt. “We merken dat sommige terreinen qua milieucategorieën te beperkt zijn, vooral voor grotere bedrijven,” legt Meiresonne uit. “Grote bedrijven passen vaak niet binnen de grenzen van gemeentelijke terreinen door te lage milieucategorieën, waardoor we hen soms niet in Zeeland kunnen vestigen.”

Impuls Zeeland pleit daarom voor meer diversiteit bij het maken van nieuwe bestemmingsplannen, zodat ook bedrijven met een hogere milieucategorie zich in de regio kunnen vestigen. “Het is essentieel dat we hierin investeren, anders lopen we het risico dat bedrijven die van toegevoegde waarde voor Zeeland zijn, voor andere regio’s kiezen,” benadrukt Meiresonne.

Netcongestie

Een andere uitdaging voor bedrijven in Zeeland, en wellicht wel de grootste momenteel, is de druk op het elektriciteitsnet, ook wel netcongestie genoemd. Bedrijven die willen uitbreiden of zich willen vestigen, hebben niet alleen voldoende ruimte nodig, maar ook toegang tot energie. “Netcongestie dwingt ondernemers om veel strategischer te kijken naar waar ze zich willen vestigen,” zegt Meiresonne. “Het gaat niet alleen meer om de vierkante meters; bedrijven moeten nu ook nadenken over waar ze voldoende energie kunnen verkrijgen om hun bedrijfsvoering te ondersteunen.”

Dit probleem speelt niet alleen voor bestaande bedrijven, maar kan ook buitenlandse bedrijven ontmoedigen om zich in Zeeland te vestigen. “We zien dat internationale bedrijven ook naar regio’s kijken waar er geen problemen zijn met het energienet. Frankrijk bijvoorbeeld, waar veel ruimte en stroom beschikbaar is en waar de overheid investeringsprojecten zoals batterijfabrieken actief subsidieert,” licht Meiresonne toe.

Samenwerken in energiehubs als oplossing

Ondanks de uitdagingen ziet Meiresonne ook kansen. Een interessante ontwikkeling is de opkomst van energiehubs op bedrijventerreinen. Dit zijn locaties waar bedrijven gezamenlijk energieoplossingen ontwikkelen en delen. “Op bedrijventerrein Arnestein in Middelburg is een pilot gestart waarbij lokale ondernemers samenwerken om energie slimmer te verdelen,” vertelt Meiresonne. “Bedrijven op het terrein kunnen overtollige energie delen met elkaar, wat niet alleen kosten bespaart, maar ook zorgt voor een efficiëntere verdeling van de beschikbare energie.” Daarnaast wordt er in deze energiehubs gebruikgemaakt van nieuwe technologieën zoals smart grids, waardoor het energieverbruik beter kan worden gemanaged. Dit soort samenwerkingen biedt niet alleen een antwoord op de energie-uitdagingen, maar draagt ook bij aan de verduurzaming van de Zeeuwse economie.

Kies strategisch en werk samen

Zeeland biedt volop kansen voor ondernemers die bereid zijn strategisch te denken en samen te werken. De pilot op bedrijventerrein Arnestein laat zien dat door samen slimme energieoplossingen te vinden, bedrijven niet alleen hun kosten kunnen verlagen, maar ook kunnen bijdragen aan een duurzamere economie.

“Voor Zeeuwse ondernemers en buitenlandse bedrijven is de keuze voor het juiste bedrijventerrein een van de belangrijkste strategische beslissingen die ze kunnen nemen,” besluit Meiresonne. “Met de juiste ondersteuning en een focus op samenwerking kunnen bedrijven niet alleen hun eigen groei waarborgen, maar ook bijdragen aan de toekomst van de Zeeuwse economie.”

Dit bericht delen