In Innovatie4 januari 20232 Minuten

Boost the Grid challenge resulteert in 12 mogelijke oplossingen om net- en marktcongestie te voorkomen

Stichting Zeeuwse Publieke Belangen (SZPB) en innovatiehub Dockwize vroegen in juli 2022 innovatieve ondernemers, onderzoeksinstituten, onderwijsinstellingen, gemeenten en adviesbureaus om […]

Boost the grid

Stichting Zeeuwse Publieke Belangen (SZPB) en innovatiehub Dockwize vroegen in juli 2022 innovatieve ondernemers, onderzoeksinstituten, onderwijsinstellingen, gemeenten en adviesbureaus om mee te denken over oplossingen om ons het elektriciteitsnet optimaal te gebruiken. Afgelopen maanden kregen twaalf partijen de kans hun projectplannen verder te ontwikkelen. Maar liefst negen (!) partijen zijn nu door naar de tweede ronde en maken kans op 50% tot 70% financiering en extra begeleiding.

Over de challenge
Zowel de vraag naar elektriciteit als het nieuwe aanbod ervan neemt sneller toe dan het huidige elektriciteitsnetwerk aankan. Er wordt met man en macht gewerkt aan een groter net, maar dat moeten we slim doen, want anders wordt het net te zwaar en te duur en loopt de energierekening onnodig op. In de challenge met als naam ‘Boost the Grid’ slaan Stichting Zeeuwse Publieke Belangen en Innovatiehub Dockwize de handen ineen en worden partijen uitgedaagd om netcongestie te voorkomen.

Selectie van partijen
In oktober 2022 zijn twaalf partijen geselecteerd om hun projectplannen verder te ontwikkelen. Deze plannen zijn beoordeeld op een aantal cruciale punten, zoals mate van nieuwheid, kwaliteit, begroting en de mate van progressie en impact. Negen bedrijven zijn nu door naar de tweede ronde van de Boost the Grid challenge. Werkgroeplid Martin Martens (voorzitter Taskforce Stichting Zeeuwse Publieke Belangen) heeft er alle vertrouwen in: “Deze challenge gaat ons helpen bij het optimaal gebruiken van het huidige energiesysteem en netcongestie te voorkomen!”. In juni word bekend gemaakt welke partijen financiering toegekend krijgen.

Dit zijn de negen partijen die door zijn:

  • Onexus
  • Enappsys
  • Owngreens
  • Olmenveld Vakanties
  • Fractal Energy
  • Soltegro
  • Agri Snellaad
Dit bericht delen