Ben jij een onderneming gestart en ga je komende weken zelf aan de slag met de belastingaangifte? Houd bij het berekenen van je bedrijfsresultaten als ondernemer of resultaatgenieter rekening met de zakelijke kosten die je mag aftrekken. Om je op weg te helpen, zet de Belastingdienst de regels en kosten die je mag aftrekken op een rij.
Wie een eigen bedrijf heeft, maakt kosten. De kosten die je maakt bij de uitvoering van jouw bedrijfsactiviteiten zijn zakelijke kosten. En die mag je vaak aftrekken van je opbrengst. Hierdoor wordt het bedrag waarover je belasting betaalt lager. Let op: maak je kosten voor zakelijke én privédoeleinden? Dan mag je alleen het zakelijke deel van de kosten aftrekken, privé-uitgaven zijn niet aftrekbaar. Op de website van de Belastingdienst vind je een overzicht met alle aftrekposten voor ondernemers.
Privégebruik van de auto
Bij sommige aftrekposten worden regelmatig fouten gemaakt. Bijvoorbeeld bij de bijtelling voor het privégebruik van de auto. Behoort je auto tot het ondernemersvermogen? En gebruik je deze auto ook privé? Dan moet je voor het privégebruik een bedrag verrekenen met de autokosten van de onderneming. Hoeveel je moet verrekenen hangt onder andere af van de waarde van de auto, de CO2-uitstoot en wanneer de auto voor het eerst is toegelaten op de weg. Alleen als je met je rittenregistratie kunt aantonen dat je op jaarbasis minder dan 500 kilometer privé rijdt, hoef je niets te verrekenen.
De regels op een rij
- Je mag alleen zakelijke kosten aftrekken. Privé-uitgaven zijn niet aftrekbaar. Een voorbeeld: wie zakelijk belt via een privételefoonabonnement mag alleen de kosten van de zakelijke gesprekken via dat abonnement aftrekken.
- De kosten in één keer aftrekken mag als de aankoop goedkoper is dan € 450 of de kosten betrekking hebben op 1 jaar. Is de aankoop duurder of gebruik je de aankoop langer dan 1 jaar? Dan trek je de kosten gespreid af over de jaren dat je de aankoop gebruikt. We noemen dat ‘afschrijven’.
- Kosten die je maakt voor het opstarten van je bedrijf mag je ook aftrekken.
- Als je de btw kunt aftrekken in de btw-aangifte, trek je de kosten af zónder btw. Doe je geen btw-aangifte? Of mag je de btw niet aftrekken in de btw-aangifte? Trek dan de kosten mét btw af in de belastingaangifte.
- Bewaar bonnen en facturen. Zo kun je de Belastingdienst laten zien dat je de kosten echt gemaakt hebt voor je bedrijf.
Meer weten?
Heb je vragen of kom je er niet uit? Een beetje extra hulp is nooit ver weg. De Belastingdienst is aanwezig op de Zeeuwse Ondernemersdag op 4 april in Goes. Stel live je vragen aan de aanwezige adviseurs.
De Belastingdienst biedt ook hulp aan via bijvoorbeeld sociale media.
Kijk op belastingdienst.nl/aangifte voor de hulpmiddelen van de Belastingdienst.
Op belastingdienst.nl/ondernemers vind je meer informatie voor ondernemers.
Dit bericht delen
Gerelateerd nieuws
Ontdek de ideale combinatie voor startende ondernemers
11 september 2024
Actief en gezellig personeelsuitje? Doe een fietstocht!
6 september 2024
Wagenpark verduurzamen in drie eenvoudige stappen
4 september 2024