In Personeel20 september 20216 Minuten

Zeeland meest krappe arbeidsmarkt van Nederland

Het aantal WW-uitkeringen in Zeeland blijft verder dalen. In augustus was er sprake van een afname van 7%. Daarmee telde […]

UWV

Het aantal WW-uitkeringen in Zeeland blijft verder dalen. In augustus was er sprake van een afname van 7%. Daarmee telde de provincie Zeeland eind augustus 3.500 WW-uitkeringen. Doordat ook het aantal vacatures sterk groeit, neemt de krapte op de arbeidsmarkt verder toe. Sinds de spanningsindicator door UWV wordt berekend (2016) is de krapte in Nederland nog niet zo hoog geweest. Van alle arbeidsmarktregio’s in Nederland is de krapte het hoogst in Zeeland. Dat is bijvoorbeeld duidelijk terug te zien in de detailhandel, waar het personeelstekort snel oploopt.

Aantal WW-uitkeringen blijft sterk dalen

In Zeeland neemt het aantal WW-uitkeringen sinds februari 2021 onafgebroken af. In augustus nam het aantal WW-uitkeringen verder af met 7%. Landelijk was de afname in augustus op maandbasis 5%. De grootste afname van het aantal WW-uitkeringen in Zeeland was deze maand in de overige industrie (-18%) en in de horeca (-16%).  Ook in de detailhandel nam het aantal WW-uitkeringen af (-9%).

Krapte historisch hoog in Zeeland

Alle arbeidsmarktregio’s in Nederland kennen op dit moment een (zeer) krappe arbeidsmarkt. Zeeland heeft de krapste arbeidsmarkt van heel Nederland. Samen met Midden-Utrecht heeft Zeeland de typering zeer krap. UWV meet de spanningsindicator sinds 2016. Sindsdien is de spanning slechts twee keer eerder hoger geweest dan nu (namelijk in 2019), maar waren die waarden niet veel hoger dan het huidige niveau. Werkgevers hebben relatief veel vacatures in verhouding tot het aantal beschikbare werkzoekenden met een WW-uitkering. Een krappe arbeidsmarkt betekent dat werkgevers moeite hebben om hun vacatures te vervullen. Voor werkzoekenden biedt dit juist kansen: zij ervaren minder concurrentie. Tegelijkertijd kan het uitblijven van geschikt personeel voor sommige werkgevers ook leiden tot groeistagnatie. De toenemende spanning is in nagenoeg alle sectoren voelbaar, waaronder in de detailhandel.

Personeelstekorten in de detailhandel

Tijdens de coronacrisis zijn vooral de non-food winkels hard geraakt in de detailhandel. Hieronder vallen onder meer kledingzaken, drogisterijen, winkels met huishoudelijke artikelen, elektronicawinkels, optiekzaken en doe-het-zelfzaken. De foodsector/supermarkten en webwinkels deden het daarentegen goed. Nu de winkeldeuren weer openstaan, stijgt het aantal vacatures weer naar het niveau van voor de coronacrisis. Sommige winkels krijgen de bezetting nog (net) rond, maar de sector zelf verwacht dat er in het najaar van 2021 meer problemen kunnen ontstaan als tekorten oplopen.

In Zeeland nam het aantal openstaande vacatures in de detailhandel met 49% toe in het tweede kwartaal van 2021, ten opzichte van het kwartaal ervoor. Terwijl het aantal WW-uitkeringen in de detailhandel vanaf maart 2021 fors is gedaald. Als gevolg van de sluiting van winkels steeg het aantal WW-uitkeringen in de detailhandel in de eerste zes maanden van 2020 fors in Zeeland om daarna weer iets te dalen. In de eerste maanden van 2021 was er door de tweede lock-down ook nog sprake van een toename.

Door het dalend aantal WW-uitkeringen en de stijgende vraag naar personeel is de spanning op de arbeidsmarkt in de detailhandel toegenomen in Zeeland. Het is nog afwachten of dit een tijdelijk inhaaleffect is, of dat het aantal vacatures structureel toeneemt. Aan het begin van het 3e kwartaal van 2021 ervoer ruim 15% van de ondernemers in Nederland in de detailhandel problemen als gevolg van een personeelstekort. Dit is vergelijkbaar met de situatie vóór de coronacrisis (eind 2019).

Lieselot Goudzwaard, Adviseur Werkgeversdienstverlening UWV: “Als Werkgeversservicepunt UWV Zeeland krijgen wij regelmatig de vraag van opticiens of er gemotiveerde werkzoekenden zijn die een carrière in de optiek zien zitten. Een gastvrije en groeiende branche met veel zelfstandigheid en goede opleidingsmogelijkheden. Helaas blijft deze vraag, zoals zoveel vacatures momenteel, vaak onvervuld. Om aandacht te schenken aan hoe mooi dit vak is sluiten wij aan bij een landelijk leerwerktraject in de optiek waarbij in drie maanden tijd de basis van het vak wordt gelegd en men direct aan de slag kan. Wij hopen en verwachten daarmee een aantal gekwalificeerde vakmensen aan te kunnen bieden op de arbeidsmarkt. Meer weten? Neem gerust contact op: 0631976173 / lieselot.goudzwaard@uwv.nl  Lieselot Goudzwaard, Adviseur Werkgeversdienstverlening UWV”*

Vooral jongeren, studenten en uitzendkrachten zijn momenteel populair als arbeidskracht in de detailhandel. Zij worden vaak flexibel ingezet in de weekenden of op koopavonden.

Meer baankansen in detailhandel

De meeste online vacatures in Zeeland waren er in augustus 2021 voor vakkenvullers/kassahulpen en verkoopmedewerkers food en mode. Ook is er een relatief hoge vraag naar verkoopmedewerkers detailhandel non-food. Daarnaast zijn er nog een aantal kansrijke beroepen in de sector detailhandel.

Meer informatie over de arbeidsmarkt vindt u op https://www.werk.nl/arbeidsmarktinformatie

20/9/2021 | 10.00 uur
Bron: persbericht per mail

Dit bericht delen