VCA cursus volgen? Dat kan ook in Goes!

VCA

Elk jaar vallen er in ons land honderden slachtoffers door een ongeluk op de werkvloer, met name in de bouw en de (petro)chemische industrie. Om het veiligheidsbewustzijn te vergroten van vakmensen die actief zijn in sectoren met verhoogde veiligheidsrisico’s is er het VCA-diploma, dat je kunt behalen na het volgen van een VCA-cursus. In dit artikel kom je er alles over te weten.

Wat is VCA precies?

VCA staat voor Veiligheid, gezondheid en milieu Checklist Aannemers. In de basis is VCA een checklist die medewerkers op de bouwplaatsen en andere mogelijk gevaarlijke werkomgevingen moet helpen om de focus op veiligheid te bewaren. De checklist is echter maar één kant van het spectrum, want VCA is veel meer dan enkel een lijst waarop je vinkjes moet zetten. Je kunt namelijk ook een VCA-certificaat behalen. Zo’n certificering toont aan dat je voldoende basiskennis hebt over veiligheid op en rondom de werkvloer.

Voor je een VCA-certificaat kunt behalen, moet je eerst een VCA examen afleggen. Je zou kunnen denken dat zo’n examen niet al te moeilijk is en dat je er met parate kennis wel zult komen, maar zo eenvoudig is het niet. Om te slagen voor het VCA-examen, moet je echt wel wat meer moeite doen. Als voorbereiding op het examen kun je dan ook het beste een VCA-cursus volgen. Die cursussen worden op vele locaties georganiseerd, zo is er bijvoorbeeld een cursus VCA in Goes.

Deze cursus neemt niet al te veel tijd in beslag en hij is bovendien beschikbaar voor zowel uitvoerende medewerkers als voor leidinggevenden. Aansluitend op de cursus kun je ook meteen het VCA-examen afleggen en zo, bij goed resultaat, het VCA-certificaat behalen. Het slagingspercentage bij mensen die een VCA-cursus hebben gevolgd, ligt ongeveer op 90 procent. 

VCA in verschillende sectoren

Zoals gezegd, bestaan er VCA-certificaten voor verschillende sectoren. Naast plezier op de werkvloer is er in verschillende sectoren ook extra aandacht nodig voor de veiligheid van zowel het personeel, als andere direct of indirect betrokken partijen. De bouwsector is waarschijnlijk de bekendste sector waarin VCA veelvuldig wordt gebruikt, maar er zijn ook nog een heleboel andere bedrijven die ermee te maken krijgen. Rechtstreeks gelieerd aan de bouwsector is bijvoorbeeld ook de transportsector beter af met VCA. Uiteraard moeten alle chauffeurs veilig rijden met hun voertuig, maar VCA gaat bijvoorbeeld meer over het leveren van zware bouwmaterialen en dergelijke.

Op dezelfde manier moet er ook rekening worden gehouden met veiligheid in de (petro)chemische sector. Daar worden namelijk heel veel gevaarlijke stoffen gebruikt en verwerkt. In zulke bedrijven is het niet voldoende om enkel rekening te houden met de mensen, maar ze moeten ook de veiligheid van het milieu kunnen waarborgen. Het zou namelijk niet de eerste keer zijn dat er in deze sector een natuurramp wordt aangericht. Denk maar aan giftige gassen die kunnen ontsnappen, of gevaarlijke stoffen die in het grondwater terecht kunnen komen. Net als in de bouw moeten deze gevaarlijke en vaak ook brandbare stoffen ook op een veilige manier worden vervoerd. Aangezien sommige producten licht ontvlambaar zijn, is ook dat niet zonder risico.

Naast deze frequent genoemde sectoren zijn er ook nog minder bekende sectoren waarin VCA een belangrijke functie heeft. Denk bijvoorbeeld maar eens aan de beveiligingssector. We hebben het dan over stewards of lijfwachten, die soms in gevaarlijke situaties terechtkomen. Ook de schoonmaakbranche kent er wat van, want deze mensen werken ook vaak op hoogte. De scheepsbouwsector, schildersbedrijven en meubelfabrieken, allemaal zouden ze rekening moeten houden met de VCA checklist. VCA is kortom van toegevoegde waarde voor vele takken van onze economie.

Is een VCA certificaat verplicht?

Aangezien veiligheid zo belangrijk is geworden, kun je jezelf de vraag stellen of een VCA-certificaat verplicht is. Raar maar waar wordt het behalen van een VCA-certificering niet opgelegd door de overheid. Bedrijven moeten wel aan andere strenge vereisten voldoen, maar VCA hoort daar nog niet bij. Wel kan een bepaalde klant zélf een VCA-certificaat vereisen. Het zou kunnen zijn dat je geen klus mag uitvoeren op zijn terrein zonder dat je geldige certificaten kunt overleggen. Dit is dan niet echt een verplichting te noemen, maar eerder een voorwaarde van de klant zelf.

Het behalen van een VCA-certificaat is een investering die de moeite zeker loont. Zo ben je beter in staat om allerlei ongevallen te voorkomen. Bovendien geeft het ook aan dat je bewust met veiligheid bezig bent.

14-4-2021

Dit bericht delen