Van glazenwasser tot voorzitter MKB
Jacco Vonhof begon 23 jaar geleden als glazenwasser. Met een heldere visie en gedurfd ondernemerschap geeft hij nu leiding aan […]
Jacco Vonhof begon 23 jaar geleden als glazenwasser. Met een heldere visie en gedurfd ondernemerschap geeft hij nu leiding aan 2300 medewerkers van 90 culturen en hoort hij tot de top tien van schoonmaakbedrijven. Onlangs gaf hij de prestigieuze Elsevier economie lezing, verwonderd dat hij in de voetsporen mocht treden van illustere voorgangers.
Het MKB is de motor van de samenleving. 99% van alle bedrijven in Nederland is tussen de 1 en 250 medewerkers groot. Juist het MKB is verantwoordelijk voor 80% van de investeringen in de economie. Dit terwijl een bedrijf gemiddeld uit negen medewerkers bestaat, met een ondernemer, die meewerkend voorman is, en ’s zaterdags aan de keukentafel de administratie doet. Deze ondernemer heeft het moeilijk; het Kabinet heeft veel risico op zijn rug afgewenteld. Het is volgens Vonhof dan ook geen wonder dat slechts 5% van het MKB doorgroeit en dat velen de stap van ZZP’er naar werkgever niet maken.
Vonhof gaf een aantal wensen waarmee het nieuwe Kabinet aan de slag moet. Zo adviseerde hij om een toekomstbestendig MKB als uitgangspunt te nemen voor nieuw beleid en daarin te investeren. Zorg voor een voorwaardenscheppend beleid. Zorg dat de infrastructuur op orde komt. Je kunt wel alle daken van bedrijven volleggen met zonnepanelen (dat zou een verplichting worden!), maar als je geen afnemers hebt voor die stroom ben je bezig met desinvestering. Schaf overbodige regels af. Kom met heldere reductievoorstellen per Ministerie, maak van de Volksbank een fonds voor eigen vermogen van het MKB. Zorg voor goede volwasseneducatie en leid jongeren op voor banen waar vraag naar is. Stimuleer innovatie en maak investeringen eenvoudiger door laagdrempelige regelingen.
Bij het vormgeven van de toekomst van Nederland moet het MKB de norm zijn, vindt Vonhof. Geef het MKB vertrouwen, geef ruimte, maak ondernemerschap minder complex, vanuit de wetenschap dat de ondernemer eerst moet verdienen voordat hij verder kan investeren. Zorg voor een stabiel ondernemersklimaat en hou de lasten minstens één kabinetsperiode stabiel. Laten we niet de fout herhalen van de jaren zeventig, zo stelde hij, toen de overheid ongebreideld geld uitgaf en in de jaren tachtig massawerkloosheid het gevolg was.
De lezing van Jacco Vonhof is te bekijken via YouTube
Auteur: Ad van Heijst
Fotografie: Guus Schoonewille
Dit bericht delen
Gerelateerd nieuws
Ontdek de ideale combinatie voor startende ondernemers
11 september 2024
Actief en gezellig personeelsuitje? Doe een fietstocht!
6 september 2024
Wagenpark verduurzamen in drie eenvoudige stappen
4 september 2024
‘Vrouwelijke zzp’ers zijn vaak succesvoller dan mannen’
20 augustus 2024