In Tech8 november 20224 Minuten

Tijd om het tij te keren

Cyberveiligheid Zeeland

Eén aanspreekpunt waar je als ondernemer terecht kunt voor cybersecurity. Dat is Cyberveiligheid Zeeland. Een nieuw initiatief van Jan Faasse van Faasse Juridische Dienstverlening, Antoine de Keizer van JéPé IT en Adriaan Beirnaert van Progrezz Risicobeheersing | Bedrijfsverzekeringen. “Wij helpen Zeeuwse mkb’ers van A tot Z met het indekken van hun cyberrisico’s.”

Stel jezelf eens voor: alle computerschermen in je bedrijf gaan op rood. Hackers leggen de processen stil en dreigen de meest gevoelige informatie zomaar op straat te gooien. Je kunt ze daar alleen van weerhouden als je voor een fortuin aan bitcoins naar ze overmaakt. Doe je dat niet dan leid je niet alleen omzetverlies, maar loop je ook onherstelbare reputatieschade op en hangen je hoge boetes boven het hoofd.

Het is een scenario waar je misschien liever niet over na wilt denken, maar het kan werkelijk elke ondernemer overkomen. Sterker nog: het is aan de orde van de dag. Het is dan ook van levensbelang dat je je bedrijf hiertegen beschermt. Maar je zult de eerste ondernemer niet zijn die nog niets heeft geregeld op het gebied van cybersecurity. Die wel íets heeft geregeld, maar lang niet alles. Of die dénkt alles geregeld te hebben, maar zich schijnveilig waant, omdat er slechts een stukje is afgedekt.

Totaalpakket voor alle risico’s
Daar willen de drie Zeeuwse experts verandering in brengen. “Door onder één paraplu samen te werken, bieden we een totaalpakket waarmee we mkb’ers in de regio helpen álle risico’s af te dekken”, vat Antoine het concept van Cyberveiligheid Zeeland samen.

Jan neemt daarbij het juridische gedeelte voor zijn rekening. Als jurist is hij gespecialiseerd in de AVG-wetgeving, oftewel de Algemene verordening gegevensbescherming. “Dat kun je zien als het fundament van de beveiliging van je systeem. De AVG regelt wat je allemaal voor elkaar moet hebben als het gaat om documentatie, preventie, beveiliging en bijvoorbeeld datalekprocedures voor het geval dat het tóch misgaat”, zegt hij.

Vanuit de AVG kom je tot de ICT-maatregelen die nodig zijn om de technische beveiliging te regelen. “Denk daarbij aan het maken en controleren van back-ups, versleutelen van documenten en systemen, trainen van medewerkers, installeren van antivirussoftware en beveiligen van je netwerk”, somt Antoine een aantal veiligheidsmaatregelen op.

Veilig ondernemen
“En hoe goed de tools ook zijn die Jan en Antoine aanreiken om de risico’s in te dekken, geen enkele oplossing is waterdicht. Daarom heb je
ook een speciale cyberrisicoverzekering nodig”, zegt Adriaan, die als het ware het slotstuk van de samenwerking vormt. “Ik help ondernemers
aan een passende verzekering én verhoog de uitkeringszekerheid door aan te tonen dat je aan de voorkant alles goed hebt geregeld.”

“Ga je met ons in zee, dan weet je vanuit onze verschillende specialismen zeker dat jouw cyberveiligheid goed is geregeld. Dat alles goed op elkaar aansluit en je niets meer over het hoofd ziet”, aldus Jan. “Zo kun jij als ondernemer vooral blijven doen waar jij goed in bent. Maar dan met gevoel van veiligheid.”

Inzicht krijgen in de cyberrisico’s van uw bedrijf? Vraag een gratis quickscan aan via cyberveiligheidzeeland.nl.

Auteur: Elodie Kint

Fotogaaf: Johan Katerberg

Dit bericht delen