Schade of letsel door een gebrekkig product: is dit verzekerd met een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering?

Als je een product op de markt brengt, is het vaak uitvoerig getest. Toch kan het dat je als fabrikant iets over het hoofd hebt gezien of dat er door een productiefout iets mis gaat. Ontzettend vervelend, vooral als het gebrekkige product schade of letsel oplevert voor je klant. Ben je aansprakelijk voor het eindproduct of een onderdeel hiervan, dan wil je hier waarschijnlijk verzekerd voor zijn. In dit artikel vertellen we je meer over productaansprakelijkheid en welke verzekering je hiervoor nodig hebt.
Productaansprakelijkheid
Een product op de markt brengen komt met de nodige risico’s. Onveilige bedrading, te snelle slijtage of een gebrekkige gebruiksaanwijzing kan er voor zorgen dat een consument schade of letsel oploopt, zoals waterschade door een lekkende wasmachine met een productiefout. Je doet als ondernemer natuurlijk ontzettend je best om dit tegen te gaan, maar het is belangrijk om bewust te kijken naar dit soort bedrijfsrisico’s.
Schade of letsel door een gebrekkig product kan de verantwoordelijkheid zijn van de verkoper, indien je ook de fabrikant bent van (een deel van) het product. Je kunt hiervoor dus wettelijk aansprakelijk gesteld worden.
De juiste verzekering
Als je aansprakelijk gesteld wordt door een gebrekkig product, kan dit veel geld kosten. Veel bedrijven zorgen daarom van te voren dat ze goed verzekerd zijn voor dit soort financiële risico’s.
Zowel beroepsaansprakelijkheidsverzekeringen (BAV) als bedrijfsaansprakelijkheidsverzekeringen (AVB) worden door veel ondernemers afgesloten, maar enkel een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering zal helpen met het dekken van de kosten bij mogelijke productaansprakelijkheid.
Zakelijke aansprakelijkheidsverzekering
Een zakelijke aansprakelijkheidsverzekering verzekert de schade die door je product, medewerker of door jezelf wordt veroorzaakt. Zowel door grote bedrijven als kleine ondernemers kan een AVB afgesloten worden. De kosten die je hier maandelijks of jaarlijks voor betaalt, zijn afhankelijk van onder andere het aantal medewerkers, de branche en de jaaromzet.
Een AVB is niet wettelijk verplicht. Wel kan het zijn dat een brancheorganisatie dit eist als je je hierbij wil aansluiten. Ook een opdrachtgever of leverancier kan dit vragen voor een samenwerking. Bij een BAV geldt dit ook, maar er is een uitzondering: voor sommige beroepen is de verzekering namelijk wel verplicht, zoals voor advocaten.
Goed voorbereid
Een ongeluk zit in een klein hoekje. Als een gebrekkig product dit veroorzaakt, kan dit vervelende gevolgen hebben. Om dit bedrijfsrisico te verminderen, kun je een AVB afsluiten. Zo draag je de risico’s over aan de verzekeraar en zorg je dat jouw bedrijf zo min mogelijk financiële schade leidt als je aansprakelijk wordt gesteld.
Lees ook: Btw-vrijstelling? Bekijk vóór 2 december of de kleineondernemersregeling iets voor jou is